Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Živý eskalátor v Praze: Nosiči kočárků v akci

Autor: Tereza Hořínková, Jan Horák, Kjaj - 
11. listopadu 2010
14:10

„Lidé se nás denně ptají, kde je tady eskalátor. A já jim odpovím: Koukáte na něj,“ vypráví o své práci Robert Szabo (34). Praha 11 totiž problémy s dlouhodobě opravovaným pásem jezdících schodů ve stanici Háje vyřešila opravdu kuriózně. Eskalátory nahradili dva muži. Ti tam každý den stojí od sedmé hodiny ranní až do osmé večerní a pomáhají lidem! Radnice za denní provoz živého eskalátoru platí 6000 Kč.

„Živý eskalátor jsme opravdu vymysleli sami. Byla to jediná varianta, jak pomoci matkám s kočárkem, seniorům nebo imobilním lidem,“ komentovala to mluvčí Prahy 11 Andrea Wolfová s tím, že za živý eskalátor radnice zaplatí 6000 korun za den.

Až 500 kočárků denně

„Denně tam jsou dva muži 13 hodin a každý si účtuje 230 korun za hodinu,“ dodala Wolfová. Přesně pětatřicet schodů tak vyběhne Robert Szabo (34) i tisíckrát za den. „Denně vyneseme s kolegou tak 500 kočárků. A to si nedělám srandu. Někteří lidé nás ale zneužívají a chtějí po nás, abychom jim nosili těžké věci a igelitky.

A to jen proto, že se jim to zrovna nechce nést. Chápal bych, kdyby to byli právě starší lidé,“ popisuje Szabo. A někdy je dost překvapí... „Kolega nesl jedné mamince kočárek a říká jí, že to má nějak těžké. Ona se jen uculila a řekla, že chlapec má asi 15 kilo a dole má věci na cvičení. Až nahoře zjistil, že celý spodní košík byl plný činek,“ směje se.

Najdou se nedůvěřivci, ale většina si službu pochvaluje

I když se jich někteří lidé prý bojí, nevěří jim a vybíjejí si na nich špatnou náladu, většina obyvatel Jižního Města si ale supernovou službu pochvaluje. „Vím o tom. Bydlím tu a už jsem vypozorovala, že se tady střídají pánové tři,“ potvrdila Jarmila Knotblauchová z Prahy.

A ještě dlouho tu nejspíš budou. „Dopravní podnik (DP) předpokládá ukončení prací na výstavbě výtahu a výměně pohyblivých schodů k 11. únoru 2011,“ řekla mluvčí DP. A jak se vůbec této práci říká? „Oficiálně je to pracovní pozice asistent, ale lidé si už navykli nám říkat živý eskalátor,“ se smíchem dodal Szabo.

Redaktor Blesku si to vyzkoušel: Ta práce je peklo!

Jaká je práce živého eskalátoru? Rozhodl jsem si to vyzkoušet na vlastní kůži! A rozhodně to není procházka růžovým sadem! Těžké kočárky naplněné nakoupeným jídlem na celý týden, nepříjemní a nadávající lidé, nedůvěřiví senioři a hlavně velmi studený průvan. To vše musí živý eskalátor vydržet!

Vzal jsem si na sebe reflexní vestu, postavil se pod pětatřicítku schodů a nahradil jednoho z pravidelných nosičů. Znedlouho přijíždí první metro. Už dopředu je to znát podle velmi studeného větru, který proudí koridorem chodby a ve kterém musí živé eskalátory celý den stát.

Maminky s kočárkem, občas ledová sprcha

S prvním metrem se objevují také první maminky s kočárky. Během několika málo okamžiků třikrát vyběhnu a sejdu schody. Zhruba u dvacátého kočárku už jsem zadýchaný a mám toho plné zuby.

Po hodině dřiny navíc dostanu sprchu ještě od několika nepříjemných lidí. Například starý muž s kyselým výrazem začal na schodech nahlas volat na ostatní: „Lidi, jeďte radši výtahem, oni tady stejně nic nedělaj!“ V tu chvíli přitom pomoc nás živých eskalátorů nikdo nepotřeboval...

Video  Redaktor Blesku si vyzkoušel, jaké je to tahat kočárky celý den.  - Jan Horák a Tomáš Vrbenský
Video se připravuje ...

Není to sranda

„To je normální, každý den tu máme několik takových,“ uklidňoval mě pravidelný živý eskalátor Pavel Stašák. Dotyčný by si měl tuhle práci zkusit. Zřejmě by ho potom podobné výlevy přešly. Být živým eskalátorem totiž znamená za třináctihodinovou směnu vyběhnout 35 schodů asi 250krát… A odměna? Kromě peněz jen pár úsměvů od děkujících maminek.

jana451 ( 11. listopadu 2010 17:58 )

Jděte někam...copak ti kluci makaji každej den? Děláte z nich roboty. Přečtete si ten článek ještě jednou, než začnete typicky "česky" závidět a pomlouvat. Vyběhněte si Vy 250x schody se zátěží. Vy jste snad nebyl ani na vojně! Tahle práce je nejen prací , ale i super nápadem a je řádně oceněná. Nehledě na to, že také ti kluci musí z toho, co Vy jste jim sečetl " nesmyslně" , odevzdat státu nemalé daně. Takže jim Lidi začněte uvažovat, než položíte svoje prsty na klávesnici. Klukům HUJ a Vám FUJ

wrunx ( 11. listopadu 2010 17:06 )

díra na městské peníze. 6000 za den? To si snad páni radní dělají legraci, ale ze svých voličů...

mkuki ( 11. listopadu 2010 15:23 )

nu na jednu stranu Ano 180000 měsíčně. Nový eskalátor vyjde na mnohem mnohem více... myslím, že odměna 230 na hodinu je v celku normální při takovéto zátěži.. 13hodina na nohou a makat.. nikoli se flákat.. zažila jsme je, milí hodí, příjemní.. a pomoc je opravdu potřeba, když eskalátor nejezdí..

jakobforman ( 11. listopadu 2010 14:37 )

6000Kč * 30 dní = 180 000 Kč MESAČNE Za to sa už pomaly dá kúpiť nový eskalátor...

Zobrazit celou diskusi