Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Opravdu se nejlépe parkuje v Hradci Králové?

Podle výzkumu se nejlépe parkuje v Hradci Králové. Místní obyvatelé s tím, ale ostře nesouhlasí
Podle výzkumu se nejlépe parkuje v Hradci Králové. Místní obyvatelé s tím, ale ostře nesouhlasí  (Autor: foto Blesk - Kateřina Moravcová)
Autor: Jitka Žigová, Kjak - 
2. září 2010
23:00

Ze židle zvedl výsledek průzkumu společnosti Empirica, zaměřený na parkování v českých městech, obyvatele Hradce Králové. Šokovalo je, že tato krajská metropole z něj vyšla jako město, kde se nejlépe parkuje.

V poslední době byla totiž v Hradci velkým tématem spíše nespokojenost s problematickým a předraženým parkováním.

„Že by se v Hradci parkovalo nejlépe, bych si netroufl tvrdit. Je to tu přeplněný a drahý,“ nesouhlasil s výsledkem průzkumu motorista Tomáš Slezák z Kostelce nad Orlicí. „Často čekám i půl hodiny, než se mi podaří zaparkovat. A levné to také není. Jsem proti tomu, jak je to v Hradci zavedené,“ řekla Hradečanka Nikola Vymetalová.

Kvůli parkování soud

V Hradci Králové se kvůli parkování dokonce vedou i soudní spory se soukromou společností Atol, která s Magistrátem Hradce uzavřela na 30 let smlouvu o parkovacím systému. Krajskou metropoli rozdělila na několik placených zón a zavedla parkovací karty. Motoristé na to reagovali kritikou, že tarify jsou vyšší než v jiných srovnatelných městech. Třeba na Velkém náměstí v historickém centru města se platí až 50 korun za jednu hodinu stání. V dalších částech často 30 korun za hodinu. Místa, kde se neplatí vůbec, je minimum.

Právníci se nedávno snažili u soudu dosáhnout zrušení smlouvy města s Atolem a vrácení vybraného parkovného, ale neuspěli. „Hradec Králové je městem, kde se za parkování dlouho vůbec neplatilo, a když pak tvrdě padla kosa na kámen, tak se to samozřejmě většině lidí nelíbí. Zavedený parkovací systém je ale dobrý. V průběhu trvání smlouvy se společností Atol se sice ukázalo pár nedostatků, se kterými se nepočítalo, ale ty se ještě samozřejmě dopilují,“ komentoval negativní postoj řidičů mluvčí magistrátu Václav Svoboda.

sakra ( 3. září 2010 13:29 )

Jako vždy. Parkování v HK ovládá a vydělává firma z Prahy!

vonamula ( 3. září 2010 04:47 )

... když zastupitelstvo HK chtělo prodávat nájemníkům zchátralé obecní byty za ceny, kterým se v bankách dlouho smáli. Jako další krok bude nutná defenestrace, protože co se v HK děje nemaj ani ve Varech

siroky11 ( 3. září 2010 04:17 )

Zaparkovat v HK? Opravdu problém! Ale jasné a přesvědčivé pravidlo pro Čechy. Když je chceme o něčem přesvědčit, začneme o tom v tisku, televizi i rozhlase informovat a lidé si na to pomalu časem zvyknou a dokonce nám i uvěří! To je stará osvědčená metoda.

Zobrazit celou diskusi