Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Opravdu se nejlépe parkuje v Hradci Králové?

Podle výzkumu se nejlépe parkuje v Hradci Králové. Místní obyvatelé s tím, ale ostře nesouhlasí
Podle výzkumu se nejlépe parkuje v Hradci Králové. Místní obyvatelé s tím, ale ostře nesouhlasí  (Autor: foto Blesk - Kateřina Moravcová)
Autor: Jitka Žigová, Kjak - 
2. září 2010
23:00

Ze židle zvedl výsledek průzkumu společnosti Empirica, zaměřený na parkování v českých městech, obyvatele Hradce Králové. Šokovalo je, že tato krajská metropole z něj vyšla jako město, kde se nejlépe parkuje.

V poslední době byla totiž v Hradci velkým tématem spíše nespokojenost s problematickým a předraženým parkováním.

„Že by se v Hradci parkovalo nejlépe, bych si netroufl tvrdit. Je to tu přeplněný a drahý,“ nesouhlasil s výsledkem průzkumu motorista Tomáš Slezák z Kostelce nad Orlicí. „Často čekám i půl hodiny, než se mi podaří zaparkovat. A levné to také není. Jsem proti tomu, jak je to v Hradci zavedené,“ řekla Hradečanka Nikola Vymetalová.

Kvůli parkování soud

V Hradci Králové se kvůli parkování dokonce vedou i soudní spory se soukromou společností Atol, která s Magistrátem Hradce uzavřela na 30 let smlouvu o parkovacím systému. Krajskou metropoli rozdělila na několik placených zón a zavedla parkovací karty. Motoristé na to reagovali kritikou, že tarify jsou vyšší než v jiných srovnatelných městech. Třeba na Velkém náměstí v historickém centru města se platí až 50 korun za jednu hodinu stání. V dalších částech často 30 korun za hodinu. Místa, kde se neplatí vůbec, je minimum.

Právníci se nedávno snažili u soudu dosáhnout zrušení smlouvy města s Atolem a vrácení vybraného parkovného, ale neuspěli. „Hradec Králové je městem, kde se za parkování dlouho vůbec neplatilo, a když pak tvrdě padla kosa na kámen, tak se to samozřejmě většině lidí nelíbí. Zavedený parkovací systém je ale dobrý. V průběhu trvání smlouvy se společností Atol se sice ukázalo pár nedostatků, se kterými se nepočítalo, ale ty se ještě samozřejmě dopilují,“ komentoval negativní postoj řidičů mluvčí magistrátu Václav Svoboda.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sakra ( 3. září 2010 13:29 )

Jako vždy. Parkování v HK ovládá a vydělává firma z Prahy!

vonamula ( 3. září 2010 04:47 )

... když zastupitelstvo HK chtělo prodávat nájemníkům zchátralé obecní byty za ceny, kterým se v bankách dlouho smáli. Jako další krok bude nutná defenestrace, protože co se v HK děje nemaj ani ve Varech

siroky11 ( 3. září 2010 04:17 )

Zaparkovat v HK? Opravdu problém! Ale jasné a přesvědčivé pravidlo pro Čechy. Když je chceme o něčem přesvědčit, začneme o tom v tisku, televizi i rozhlase informovat a lidé si na to pomalu časem zvyknou a dokonce nám i uvěří! To je stará osvědčená metoda.

Zobrazit celou diskusi