Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hořela skládka a lidé utíkali před jedovatým kouřem

Autor: Jana Ulrichová - 
18. června 2010
20:23

Obrovský sloup kouře vycházel včera už druhý den z tušimické drtírny, kde hoří skládka pneumatik. Desítky lidí musely být dokonce evakuovány. V noci na včerejšek se totiž obrátil vítr a dým začal obyvatele dusit.

„Dcera si stěžovala, že se jí točí hlava. Ani mně nebylo dobře, špatně jsem spala,“ řekla Blesku Jiřina Kovalská (48). Ráno přesto odešla do práce, odkud ji ale poslali domů s tím, ať se sbalí, že bude evakuována. „Dceru navíc bolel i žaludek. Ani jsem ji neposílala do školy, raději jsem ji vzala s sebou,“ dodala Kovalská, jedna z těch, kterým nedaleké město Kadaň zajistilo dočasný azyl v Domově dětí a mládeže Šuplík.

Většina obyvatel dvou tušimických bytovek brala nedobrovolné stěhování sportovně. V bytech, které mezitím hlídala policie, zůstala jen jedna rodina, která evakuaci odmítla. „Pro všechny jsme připravili občerstvení a oběd, máme pro ně nachystané i lůžkoviny. Myslím ale, že se situace do večera zlepší a že se na noc budou moci vrátit domů,“ řekl kadaňský starosta Jiří Kulhánek.

Evakuace byla preventivní

Podle něj nebyly limity škodlivin na Kadaňsku překročeny a evakuace byla spíše preventivní záležitostí právě kvůli povětrnostním podmínkám. „V ulicích se pohybuje měřicí vůz, takže hodnoty stále sledujeme,“ řekl.

Hasiči byli na místě požáru, který podle jejich mluvčího Lukáše Marvana zapříčinily jiskry, jež odletěly od vysokozdvižného vozíku, i včera. Doutnající požářiště zahrnovali hlínou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi