Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zlín trápí voda, hladiny řek se zvyšují

Autor: Slávka Červená, jos, ČTK - 
2. června 2010
15:40

Vydatné přívalové deště zvedly v noci na dnešek opět hladiny řek ve Zlínském kraji. Stupně povodňové aktivity platí hned na několika místech.

Nejvážnější situace je na Dřevnici ve Zlíně, na Olšavě v Uherském Brodě na Slovácku a na Bystřici nad přehradou Bystřička, kde byl dokonce vyhlášen stav ohrožení. Podle policejní mluvčí Jany Bartíkové koryto opustil potok Senice u obce Horní Lideč na Valašsku. Na řadě míst zasahují hasiči.

Ve Zlíně byla uzavřena ulice Dlouhá včetně podjezdu, dopravu regulují policisté. "Obyvatelé v ohrožených oblastech byli varováni prostřednictvím varovného informačního systému a byli vyzváni, aby si zajistili svůj majetek před zatopením. Jsou aktivovány tísňové povodňové linky 577 630 280 a 577 630 260, na nichž mohou občané žádat o pomoc a oznamovat mimořádné události ve městě," uvedla mluvčí radnice Marie Masaříková.

Podle mluvčího krajských hasičů Iva Mitáčka se několik toků v kraji rozlilo, byla zaplaveny komunikace a sklepy domů a padaly stromy na silnice i elektrické vedení. "Hasiči pomáhali snižovat následky vody, která se dostala do obydlí, ale také pomáhali s technickým řešením při uvolňování ucpaných průtoků vodních cest, s čištěním kanalizačních vpustí a podobně," řekl Mitáček.

"Pořád prší a hladiny toků stoupají. Hejtman zlínského kraje vyhlásil stupeň ohrožení. Hodně špatná je situace u Tlumačova. Tam se udělaly v polích laguny a propojily se. V ohrožení je například firma DURA-LINE, která vyrábí chráničky na optické kabely. Dnes ráno se tam nepracuje, ale staví barikády z pytlů písku proti vodě. Situaci komplikuje také hladina potoka Písáku. V Uhreském Brodě se protrhl pravý břeh řeky Olšavy. I tady je situace hodně špatná," telefonovala z oblasti ve středu ráno reportérka Blesk.cz

zlymikes ( 2. června 2010 12:06 )

proč to nevypláchne v Praze různé politiky,kmotry,poslance a další povaleče s rozličnými jmény a názvy,proč ?

Zobrazit celou diskusi