Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vaše banka končí, máte důvod panikařit? Víme, co bude s vašimi penězi

Autor: ula - 
14. října 2016
05:00

Čeští i slovenští klienti Zuno Bank se v minulých dnech dozvěděli, že jejich banka končí. Krátce poté oznámila Česká národní banka (ČNB), že ERB bank není schopná dostát svým závazkům. I když jsou tyto situace ojedinělé, může se to stát i vám. Jak se zachovat, pokud se dozvíte, že vaše banka končí? Je namístě bát se o svoje peníze?

„Důvodů, proč banka skončí, může být mnoho – od krachu až po zdánlivě bezdůvodné rozhodnutí akcionářů banku zavřít či prodat,“ řekla Blesk.cz Dagmar Prajzlerová, manažerka bankovních služeb Partners.

Česká banka, a. s., byla v roce 1995 první bankou, která u nás zkrachovala, Plzeňská banka skončila v roce 2003. Největším bankrotem v historii Česka byl krach IPB banky v roce 2000.

„Některé banky také podlehly v reakci na negativní informace o jejich finanční situaci, ať už byly pravdivé, či ne. S tím pak souvisely panické výběry vkladů,“ uvedla Prajzlerová.

Všechny tyto zkušenosti pak ČNB dokázala využít k nastavení celé řady pravidel, které bankám určují, jak hospodařit s penězi, které jim klienti svěří.

Pokud banka skončí, obvykle vydá tiskovou zprávu do médií, klienti jsou obeznámeni s celou situací dopisem, případně se mohou informace dočíst na webových stránkách banky, ve výpisech z účtů, dále také i internetového bankovnictví.

Je čas na paniku?

Pokud se dozvíte, že vaše banka končí, měli byste podle odborníků zachovat chladnou hlavu a zjistit si o situaci maximum informací. Banky mají pro klienty vždy připravený scénář, co bude dál. „V případě prodeje banky klienti buď přejdou k novému vlastníkovi banky, nebo odejdou jinam podle svého výběru,“ říká Dagmar Prajzlerová. Takovým případem je právě Zuno Bank, kde klienti přejdou pod Raiffeisen Bank.

Co moje peníze?

A co když banka zcela končí nebo krachuje? I v tomto případě byste měli být v klidu. Vaše peníze jsou totiž pojištěné. To platí v případě klientů ERB bank. V Česku totiž funguje Garanční systém finančního trhu.

„Vklady jsou pojištěné a drobní střadatelé i právnické osoby dostanou dnes od Garančního systému 100 procent svých vkladů, a to včetně úroků do výše 100 000 eur,“ vysvětluje odbornice. Lhůta na výplatu peněz je 7 dní ode dne, kdy banka vyhlásila ukončení činnosti. Oproti minulosti byla lhůta zkrácena z původních 30 dní na 7.

Pokud máte ovšem v bance nad sto tisíc eur, tedy v přepočtu 2,7 milionu korun, měli byste uvažovat, zda si peníze neukládat po částech do více bank.

Změny podmínek

Pokud už vaše banka skončila a automaticky vás přesunula jinam, připravte se na to, že se budou měnit podmínky u vašeho účtu nebo hypotéky. S těmito podmínkami by vás banka měla seznámit předem. Navíc vaše nová banka po určitou dobu garantuje zachování stávajících podmínek. Informováni byste měli být vždy s předstihem minimálně dvou měsíců, stejně jako o svých možnostech, pokud se vám nové podmínky nebudou zamlouvat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi