Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Muslimka zahalená od hlavy k patě „proklepla“ české banky. Kde jí daly účet?

Autor: ula - 
10. října 2016
17:30

Jsou naše banky připraveny na klienty s různým náboženským vyznáním? To zkusili otestovat odborníci z portálu Bankovní inspektor. Ženu muslimského vyznání oblečenou v nikábu, které koukaly jen oči, vyslali založit si účet. Jak si v testu vedli pracovníci pražských poboček?

Ve většině testovaných bank proběhlo založení účtu bez problémů. Tedy tak, jak by mělo probíhat. Ženu muslimského vyznání má totiž identifikovat pouze žena, zaměstnankyně banky, a to v samostatné místnosti, nikoliv v open space prostoru banky. Tímto způsobem reagovala například Česká spořitelna, Raiffeisenbank‎ nebo Equa bank.

„V uvedeném případě jsme postupovali v souladu se zákonnými požadavky a našimi interními předpisy, podle kterých máme při identifikaci klienta povinnost ověřit shodu jeho podoby s vyobrazením v průkazu totožnosti. Pokud by v průkazu totožnosti nebyla fotografie, ze které je možné poznat podobu klienta, nebo nám klient odmítne svoji podobu odkrýt, nemůžeme s ním obchod uzavřít,“ doplnila portálu Bankovniinspektor.cz mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Doporučený postup autorit schází

Jak identifikovat ženy muslimského vyznání zahalené v burce nebo nikábu, není jasné zástupcům České národní banky, České bankovní asociace a ani ombudsmanovi. První dvě jmenované instituce sdělily serveru Bankovní inspektor, že nemají doporučený postup, jak v takovém případě postupovat. Kancelář ombudsmana sdělila: „O doporučeném postupu nevíme. Na to, jak banky takové situace řeší, byste se měli ptát jich.“

Za nikábem se může ukrývat kdokoliv

Jinak si počínali zaměstnanci Fio banky, kde identifikace nemohla vůbec proběhnout. Na pobočce totiž nepracovala žena, a proto si zde muslimka nemohla účet vůbec založit. V Unicredit Bank zaměstnanec neřešil vůbec nic, okopíroval občanku a začal připravovat smlouvy, i když figurantku vůbec neidentifikoval. Na možnost identifikace nepadla ani jedna otázka a založení účtu by proběhlo, kdyby se figurantka nerozhodla vše si ještě promyslet a poradit se s manželem.

V nikábu tedy mohla být oblečena potenciální zlodějka, jež mohla využít ukradené občanky a založit si účet, u kterého by pak pomocí fiktivních plateb mohl vzniknout nárok na kontokorent. Zlodějka by pak mohla peníze z kontokorentu vybrat a způsobit potíže nicnetušící osobě, které byla občanka ukradena,“ upozornili redaktoři portálu. 

Banky nejsou připraveny na nové klienty

Odborníci z testu usoudili, že české banky nejsou úplně připravené na nové klienty, kteří mohou být často různého náboženského vyznání. Na tento stav není ovšem příliš dobře připravena ani tuzemská legislativa, která celý problém řeší pouze obecně a nepřihlíží k odlišnostem vyplývajícím z různých náboženských tradic, zvyků a rituálů.