Základní repo sazba se snížila o čtvrt procentního bodu na 6,25 procenta a podle sdělení banky pro to hlasovalo všech šest členů měnového výboru. Banka tím pokračuje v cyklu uvolňování měnové politiky, který zahájila počátkem loňského roku. Dnešní snížení sazby čekala necelá polovina analytiků dotázaných agenturou Reuters.

Další snížení úroků bance umožnil pokles inflace, jejíž meziroční míra klesla v srpnu na pětiměsíční minimum pět procent a nachází se tak v cílovém rozpětí 2-6 procent. V příštích měsících se čeká další pokles inflace, protože vydatné monzunové deště výrazně snížily ceny potravin.

Indická ekonomika zvolnila ve druhém čtvrtletí růst na 7,1 procenta ze 7,9 procenta v předešlém kvartále. Zůstává však jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik světa.

Bývalý guvernér Rádžan v červnu překvapivě oznámil, že nebude usilovat o druhý mandát a vrátí se na akademickou půdu. Rádžan čelil kritice členů vládní strany kvůli dlouhému zachovávání vysokých úrokových sazeb a tvrdému postoji vůči inflaci. Někdejší hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu (MMF) po nástupu do čela centrální banky v září 2013 získal uznání za to, jak instituci vedl v době nejhorší měnové krize v zemi za více než 20 let.