Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přehledně kraj po kraji: Čeká vás od ledna „vítr v peněžence“ nebo zlevňování?

  • Autor: ČTK,všm - 
    20. 12. 2015
    17:40

    Kocovina a zdražování – to jsou dvě ne zrovna příjemné věci, kterými se obvykle vyznačuje Nový rok. Zatímco nevolnost z předchozí silvestrovské oslavy brzy pomine, navýšené ceny zůstanou. Někdy ale začátek ledna příjemně překvapí a poplatky například za vodu či energie se naopak sníží. Podívejte se, jak tomu bude u vás.

  • 1.Jihočeský kraj

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Zdroj: Profimedia
    Města na jihu Čech nechystají velké zdražování vody, tepla či nájemného. Ve většině případů zůstanou ceny na úrovních z letošního roku. K dílčím změnám dojde jen u malého množství komodit. Například v Českých Budějovicích budou lidé pravděpodobně platit mírně vyšší nájemné, v Českém Krumlově a v Prachaticích zaplatí více za vodu.


    Nepatrně vzroste cena tepla v Českých Budějovicích, o 12 korun za gigajoule. „Pokud vezmeme průměrnou roční spotřebu čtyřčlenné domácnosti 25 gigajoulů tepla na vytápění bytu a ohřev vody, tak toto zvýšení ceny představuje 300 korun na celý rok,“ říká Eva Krejsová, vedoucí obchodního úseku českobudějovické teplárny. O tom jestli se změní cena vody, bude společnost Čevak, která se o dodávky vody v Českých Budějovicích stará, rozhodovat až na začátku dubna. Za odvoz odpadků budou lidé v Českých Budějovicích platit stejně jako loni, tedy 680 korun za rok. O změnách cen za nájmy bytů bude Rada města České Budějovice jednat na přelomu ledna a února 2016. Je možné, že se ceny zvýší o 0,4 procenta.

     

    V Jindřichově Hradci se podle Karolíny Průšové, tiskové mluvčí města Jindřichův Hradec téměř nic nezmění. Stejná zůstane cena za vodné a stočné. Pět set korun tu zaplatí za svoz odpadu, což je stejná částka jako loni. Nebude se měnit ani cena jízdného v MHD. Stejná zůstane i cena za nájemní byty. Cena za jeden metr čtvereční nájemního bytu tu vychází na 53 Kč a u bytů se sníženou kvalitou na 48 Kč.

     

    Ceny se příliš nezmění ani v Táboře. Za vodné lidé zaplatí 47,51 Kč za metr krychlový a v případě stočného to bude za stejné množství 45,78 Kč. Což je stejná cena jako letos. Cena tepla pak klesne na téměř 673 korun za gigajoule. „I regulované nájmy městských bytů v Táboře zůstanou v příštím roce stejné jako letos. Nájemníci za metr čtvereční zaplatí 53,49 Kč,“ uvedla Irena Kristianová z Městského úřadu v Táboře.

     

    Podobně budou platit lidé v Českém Krumlově. Nájmy zůstanou stejné. Stejně tak ceny tepla. Mírně se zvýší cena za vodu. 67,44 korun za metr krychlový vodného a stočného platili lidé v Českém Krumlově letos. V roce 2016 to bude 69,44.

     

    Žádné změny nenastanou ani v Písku. Stejná zůstane cena za nájemné. Za byty první kategorie se tu platí 55 Kč za metr čtvereční, za byty 2. kategorie 52 Kč za stejnou plochu. I cena za teplo bude stejná jako letos. „Mírně se změní cena vodného a stočného, která činí 76,48 Kč včetně DPH, což je o 20 haléřů méně než letos,“ uvedla Kristina Barchini, tisková mluvčí Písku.

     

    Ceny za služby, které poskytuje město, se příliš nezmění ani v Prachaticích. Základní cena měsíčního nájemného z bytů je stále 53,5 Kč/m2 podlahové plochy. Stejně tak se nemění cena tepla. „U ceny vodného a stočného dojde oproti roku 2015 k nárůstu o 0,52 Kč za kubík. Cena v roce 2016 bude 64,72 Kč za kubík,“ uvedla Ivana Jeřábková, vedoucí odboru komunálních služeb a dopravy Městského úřadu v Prachaticích. 

  • 2.Hlavní město Praha

    V Praze se od Nového roku nezmění výše nájmů v obecních bytech ani poplatky za svoz odpadů. Mírně zdražit by naopak měla voda, u tepla bude záležet na lokalitě. Ceny nezvýší Pražská plynárenská.

     

    „Praha stanoví nájemné vždy od července příslušného roku do července roku následujícího. Pro tento rok městská rada rozhodla, že nájemné měnit nebude, případná změna by proto mohla následovat až od července příštího roku,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

     

    Pražanům od ledna nestoupnou ani poplatky za svoz odpadů. O případném navýšení částky by totiž muselo rozhodnout zastupitelstvo.

     

    O inflaci by naopak měla v hlavním městě podražit voda. Určuje to totiž smlouva podepsaná mezi Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK) a Pražskou vodohospodářskou společností (PVS), která PVK pronajímá městskou vodohospodářskou infrastrukturu. Kromě inflace může o dalším navýšení ceny rozhodnout i vedení Prahy, to ale zatím nepřijalo žádné usnesení. Cena vodného a stočného je v Praze podle webu PVK 77,65 korun za kubík.


    U tepla je situace složitější. Záleží totiž na tom, ze kterého zdroje ho lidé odebírají. Domácnostem, které odebírají teplo z plynového zdroje Holešovice a kotelny Lhotka - Libuš (oblast Libuš a Komořany) by se měly podle Pražské teplárenské v příštím roce v důsledku poklesu průměrné ceny o 4,7 procenta snížit roční náklady až o 1100 korun.


    Odběratelé v oblasti dolních Holešovic, kteří byli minulých letech přepojeni na moderní horkovodní rozvody, pak podle společnosti zaznamenají snížení průměrné ceny přibližně o dvě procenta.


    V průměru o 3,3 procenta naopak teplo zdraží lidem, kteří ho odebírají ze soustavy propojených zdrojů elektrárna Mělník, Třeboradice, Malešice, Michle a Krč. Zvýšení průměrné ceny je způsobeno zejména růstem nákladů na údržbu a opravy tepelných sítí,“ uvedla Pražská teplárenská. Očekává, že v důsledku teplotně nadprůměrného roku dojde u většiny domácností v rámci ročního vyúčtování za rok 2015 k vrácení přeplatků.

     

    Plyn ani elektřinu pro příští rok odběratelům nezdraží Pražská plynárenská. „V platnosti nadále zůstávají všechny naše stávající cenové produkty. Po Novém roce představíme další, s jejichž využitím naši zákazníci získají levnější plyn,“ popsal mluvčí společnosti Miroslav Vránek.

  • 3. Královéhradecký kraj

    Jan na tom bude cena vody? Jan na tom bude cena vody? | www.profimedia.cz

    V největších městech Královéhradeckého kraje, Hradci Králové a Trutnově, se od 1. ledna zvednou ceny tepla a vodného a stočného. Teplo a voda zdraží i ve Dvoře Králové. Ceny většiny ostatních veřejných služeb zůstanou ve velkých městech kraje stejné, měnit se nebudou nájmy v městských bytech, poplatky ze psů a popelnic či sazby parkovného. Ceny elektřiny a plynu by se v příštím roce zásadně měnit neměly.

     

    Nejvyšší ceny za vodu budou v porovnání okresních měst nadále platit lidé ve stotisícovém Hradci Králové a okolí. Tamní vodárny od ledna 2016 zvednou ceny v průměru o 1,6 procenta na 95,35 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Nejnižší cenu 71,70 Kč za metr krychlový bude mít přes tříprocentní zdražení jedenatřicetitisícový Trutnov. Vodárny v Náchodě, Jičíně a v Rychnově nad Kněžnou pro příští rok zachovají letošní ceny 72,38 Kč, 78,95 Kč a 81 korun za metr krychlový. V šestnáctitisícovém Dvoře Králové nad Labem od 1. ledna zdraží vodné a stočné o 9,8 procenta na 79,85 koruny za metr krychlový.

     

    Lidé příští rok zaplatí více za dálkové teplo. Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která v krajském městě dodává teplo do 24 000 domácností, zvýší od ledna cenu tepla o 4,18 procenta na 509,42 Kč za gigajoule (GJ). Hlavním důvodem zdražení je zvýšení ceny tepla z Elektráren Opatovice (EOP), od nichž Tepelné hospodářství teplo nakupuje. Roční účet za teplo hradecké domácnosti ve třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 25 gigajoulů příští rok vzroste zhruba o 510 korun. Do některých lokalit a některým odběratelům v Hradci dodávají teplo přímo EOP. Cena tepla od EOP vzroste v průměru o čtyři procenta na průměrných 478 korun za GJ.


    Elektrárna Poříčí ze skupiny ČEZ, která teplem zásobuje Trutnov a okolí, zvýší cenu o dvě procenta na 574,57 Kč/GJ. Teplárna firmy ČEZ ve Dvoře Králové zdraží o 2,4 procenta na 559,35 Kč/GJ. Domácnosti v Trutnově a ve Dvoře tak meziročně zaplatí za teplo přibližně o 200 až 300 korun více. ČEZ dodává teplo i domácnostem ve Vrchlabí, a to z plynových zdrojů. „Ve Vrchlabí cena tepla klesne o jedno procento na 588,80 Kč/GJ,“ uvedla regionální mluvčí ČEZ Šárka Beránková. Dodala, že od roku 2014 cena tepla ve Vrchlabí klesla celkově téměř o šest procent.


    Poplatek za odvoz odpadu ve všech okresních městech hradeckého kraje zůstane stejný. Nejvyšší poplatek, 650 korun, má Náchod, při platbě do konce února však úhrada činí snížených 450 korun na osobu. Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou nechají základní taxu na 500 korunách, Trutnov na 480 korunách a Jičín na 492 korunách. Největší města v kraji nezmění ani ceny městské hromadné dopravy.

     

    V Hradci Králové se v příštím roce zvednou ceny části vstupného do plaveckého bazénu, průměrně o osm procent. Důvodem zdražení jsou rostoucí ceny tepla a vody. Za vstup do hradeckých městských lázních a na letní koupaliště Flošna zaplatí lidé stejně jako letos. 

  • 4.Pardubický kraj

    Domácnosti v Pardubickém kraji si v příštím roce za některé služby připlatí. V některých městech bude dražší svoz odpadu, vodné a stočné nebo teplo, výjimečně se změní i nájemné v městských bytech.

     

    V Pardubicích, Ústí nad Orlicí a Svitavách zdraží voda. Chrudimské vodárny naopak cenu nezvyšují. Zástupci firem konstatují, že investují značné částky do oprav a modernizace sítě, naopak odběr vody klesá či stagnuje. Nejdražší voda je na Pardubicku, příští rok bude stát 81,70 koruny za metr krychlový.

     

    „Máme hodně havarijních stavů a oprav v Polabinách, Sakařově ulici v Pardubicích, v Holicích. Bude se kopat na třídě 17. listopadu v Pardubicích. Cena vodného již nepokrývá požadavek na opravy,“ uvedl ředitel vodáren Josef Fedák.

     

    Za svoz odpadů budou lidé platit stejně jako letos v Chrudimi, konkrétně 600 korun za osobu, a v Pardubicích, kde je částka o stokorunu nižší. Svitavy zvyšují platbu o 30 korun na 600 korun. Ústí nad Orlicí zdražuje o 40 korun na 590 korun, současně ale nabízí bonusy za třídění odpadků. „Lidé mohou ušetřit ročně až 200 korun na osobu. Mohou třídit do plastových pytlů s čárovými kódy papír a plasty, maximálně mohou ročně odevzdat 20 pytlů,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Tomáš Kopecký.

     

    Nájemné v městských bytech se až na Ústí nad Orlicí nezmění. Lidé v standardním bytě budou platit za metr čtvereční od 52 do 73 korun. V Ústí se zvyšuje cena na více než 55 korun. Přemysl Šťovíček z majetkoprávního odboru ústecké radnice řekl, že zvýšení ceny bude jen velmi mírné, vyšší růst nájemného by podle něj neodpovídal stavu bytů.

     

    Stejný ceník bude mít od ledna iměstská hromadná doprava. Běžná jízdenka v Chrudimi vyjde na deset korun a nemění se několik let. Jízdné v Pardubicích bude stát opět 15 korun, jízda do vzdálenějšího pásma stojí 17 korun.

     

    Cestující ale nejen v Pardubicích využívají spíše slevové systémy, mají pardubickou kartu či časové jízdenky. „Papírové jízdenky využívají lidé, kteří jezdí sporadicky, nárazově. Letos jsme zlevňovali jízdné dětem a mladým do 16 let, příští rok nejspíš bude téma senioři nad 70 let, městská rada nejspíš navrhne nějaké slevy,“ řekl ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.

     

    Domácnosti ale musí počítat se zdražením tepla. Elektrárny Opatovice zdražují přibližně o 35 korun na 478 korun za gigajoule (GJ). V třípokojovém bytě rodina zpravidla ročně spotřebuje odhadem 30 GJ. Společnost Tepvos v Ústí nad Orlicí navyšuje cenu o zhruba deset korun na více než 540 korun za GJ.

     

    „Snížil se nám počet vyrobených gigajoulů a náklady zůstaly stejné. Lidé zateplují baráky a tolik netopí,“ řekl ředitel energetické divize firmy Tepvos Jiří Drábek.

     

    Odběratelé ve Svitavách naopak budou platit méně. Společnost Tedom Energo zlevňuje teplo z 620 na 550 Kč za GJ. Podniku skončila smlouva za nájem technologií, provozuje si je už sám, proto mu klesly náklady a mohl teplo zlevnit, řekl Lukáš Dobeš z firmy.

  • 5.Středočeský kraj

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Shutterstock

    Ceny většiny služeb ve středočeských městech nestoupnou, často ve městech podraží jedna služba nebo se ceny služeb nebudou měnit vůbec. Například vodné a stočné podraží v Nymburku, poplatek za svoz odpadu se zvýší v Příbrami. V Mladé Boleslavi vzrostou ceny vodného a stočného i ceny tepla. Naopak v Kolíně cena za vodné a stočné klesne. V Rakovníku, Kladně, Mělníku či Kutné Hoře budou služby stát stejně jako v letošním roce. 

     

    Lidé v Příbrami příští rok zaplatí více za svoz odpadu. Poplatek se zvedne o 84 korun na 552 korun na obyvatele a rok. Nová cena podle vedení města vychází ze skutečných nákladů v předchozím roce a nejsou do ní zahrnuty nevybrané poplatky od dlužníků. Lidé podle mluvčí radnice Pavlíny Svobodové městu dluží na poplatcích 6,5 milionu korun, nejvíce právě za svoz odpadu. Jiné služby se v Příbrami od Nového roku zdražovat nebudou.

     

    V Kutné Hoře zůstanou poplatky na letošní úrovni. „Do budoucna bychom samozřejmě chtěli, aby se některé věci zlevnily, třeba jízdy důchodců v MHD nebo platby za odpady,“ uvedl starosta Martin Starý (Kutnohorská změna). Zatím se ale podle něj nepřišlo na to, jak takový výpadek příjmů nahradit.

     

    V Kolíně se příští rok cena za vodné a stočné oproti minulému roku výrazně sníží. Městu na konci tohoto roku vypršela s dodavatelskou firmou Vodos patnáctiletá smlouva, zastupitelé schválili stejného provozovatele na dalších deset let. „Jak u vodní infrastruktury, tak u kanalizační infrastruktury jsme měli koncesní řízení na nového provozovatele,“ řekl starosta Kolína Vít Rakušan (Změna pro Kolín).

     

    Letos Kolíňáci zaplatili za vodné 37,84 korun za metr krychlový, příští rok to bude 37,57 korun za metr krychlový s DPH. Cena stočného klesne ještě výrazněji, a to přibližně o osm korun na 32,18 korun za metr krychlový. „Zadali jsme podmínky tak, aby město mělo dobrou cenu, aby mělo vliv na cenotvorbu, abychom měli i mnohem větší vliv na to, co se v našem městě bude opravovat, a na kontrolu toho, jak se ve městě s naším majetkem hospodaří,“ řekl Rakušan. Jiné změny v cenách služeb město neplánuje.

     

    Naopak v Nymburce vodné a stočné příští rok podraží. „Cena pitné vody podražila z původních 39,68 korun za metr krychlový na 41,18 korun. Cena odkanalizované vody stoupla ze 41 korun na 41,80 korun za metr krychlový,“ řekla mluvčí města Olga Vendlová. Poplatky za komunální odpad zůstávají stejně jako v loňském roce na 760 korunách za poplatníka, také ostatní poplatky zůstanou nezměněny. Město podle Vendlové ročně vybere na poplatcích asi 11 milionů korun.

     

    V Mladé Boleslavi v příštím roce zdraží teplo. „Cena tepla na rok 2016 se oproti roku předcházejícímu zvyšuje o 3,2 procenta, což znamená, že konečná cena pro spotřebitele je ve výši 557 korun za gigajoule,“ nastínil Miroslav Olšák, předseda představenstva firmy Centrotherm Mladá Boleslav, jenž je distributorem tepla ve městě.

     

    Cena vodného a stočného ve druhém největším středočeském městě stoupne téměř o čtyři procenta. Za metr krychlový pitné vody Boleslaváci zaplatí příští rok 47,93 korun s DPH, cena vody odkanalizované bude 42,21 Kč s DPH.

     

    Na Kladensku a Mělnicku cena vodného a stočného stoupat nebude. Vodárny Kladno-Mělník zásobují vodou 260 000 obyvatel Mělnicka, Kladenska a částí Rakovnicka, Mladoboleslavska a okolí Prahy. Za vodné tak příští rok opět budou platit 53,24 koruny za metr krychlový a za stočné 39,68 koruny.

     

    V Kladně nepřipravují žádná zdražování ani poplatků ani nájmů. Ani u městské hromadné dopravy žádné zdražování podle vedení města nehrozí, to naopak uvažuje o dalších slevách například pro školáky. „Je to ale zatím v jednání a bližší informace očekáváme až koncem ledna či února,“ popsala mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková.

     

    Služby se podle mluvčí mělnické radnice Heleny Vavřinové nebudou zdražovat ani v Mělníku. Stejné by to mělo být v Rakovníku. „Co se týče poplatků, jako jsou komunální odpad, za psa, užívání veřejného prostranství, žádné navýšení není plánováno,“ sdělila mluvčí rakovnické radnice Andrea Strnadová.

     

    V Benešově vzrostou nájmy v některých městských bytech. Týká se to ale jen těch, které budou mít zrekonstruované jádro a nové nájemce od roku 2016. Nájemné se tam zvýší o deset korun na 65 Kč za metr čtvereční a měsíc. Podle starosty Jaroslava Hlavničky (Volba pro město) lidé zřejmě také zaplatí víc za vodu, protože klesá její spotřeba. Změna však nenastane od ledna, ale případně až během roku. „MHD se nemění, poplatek za odpad se nemění a cena tepla zatím zůstává stejná,“ dodal Hlavnička.

  • 6. Kraj Vysočina

    Obyvatelé čtyř z pěti největších měst Vysočiny si příští rok připlatí za dodávky pitné vody, její cena se nezmění pouze na Jihlavsku. Jinde platby stoupnou v rozmezí od 1,5 procenta po 3,8 procenta. Centrální dodávky tepla budou v některých městech o něco levnější než letos kvůli výhodnějším cenám plynu. Radnice platby účtované lidem od ledna zvyšovat nebudou. Nezdraží tak ani nájemné v městských bytech, jízdenky v MHD, ani poplatek za vyvážení popelnic.


    Poplatky za odpad radnice neměnily ani pro letošek. Roční platba na jednoho obyvatele se v pěti největších městech Vysočiny bude i v novém roce pohybovat od 580 Kč ve Žďáru nad Sázavou po 680 Kč v Jihlavě, kde si ale lidé mohou částku za rok snížit o 70 Kč zapojením do programu na podporu třídění. Letos tato motivační sleva činila 65 Kč, o jejím zvýšení rozhodli jihlavští zastupitelé na posledním zasedání, sdělil mluvčí radnice Radek Tulis. Uvedl, že do tohoto programu zatím vstoupilo 10 000 lidí, tedy pětina obyvatel krajské Jihlavy.

     

    Platby za pitnou vodu včetně stočného s Novým rokem nezmění pouze Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko. Podle rozhodnutí jeho valné hromady ze 17. prosince zůstane cena na letošních 87,71 Kč za metr krychlový. Předseda svazu Roman Fabeš však upozornil na to, že do budoucna musejí lidé s růstem ceny počítat, i kvůli dodržení podmínek u projektů dotovaných EU.

     

    V okrese Žďár nad Sázavou se cena pitné vody včetně stočného od ledna zvýší o tři procenta na 92,60 Kč za metr krychlový. Domácnostem v okrese Třebíč tato platba vzroste o dvě procenta na 87,49 Kč. O poznání levnější pitnou vodu budou mít nadále obyvatelé Havlíčkobrodska, a také města Pelhřimov, i když i tam její cena od ledna stoupne. Na Havlíčkobrodsku vodné se stočným podraží o 1,5 procenta na 69,39 Kč za metr krychlový a v Pelhřimově o 3,8 procenta na 69,95 Kč.

     

    Cena tepla z centrálních kotelen v některých městech Vysočiny příští rok klesne. S mírným snížením jednotkové ceny pro příští rok počítají díky levnějšímu plynu také Jihlavské kotelny. Včetně daně by měla činit 600 Kč za GJ, uvedl jednatel Vladimír Nedvěd. Podle něj ale bude pro konečné vyúčtování důležité i to, zda bude naplněn plánovaný objem prodaného tepla, což ovlivňuje hlavně počasí. Havlíčkobrodská městská firma Teplo HB počítá díky levnějšímu nákupu plynu s meziročním poklesem jednotkové ceny tepla o pět až deset procent, podle druhu kotelny.

     

    Firma TTS energo, která zajišťuje rozvod tepla v Třebíči, jeho cenu v novém roce zvýší maximálně o 3,2 procenta na 481,90 Kč za GJ včetně DPH. Uvedla, že je to důsledek posledních dvou nadprůměrně teplých roků. Pro domácnost žijící ve třípokojovém bytě to bude znamenat růst roční platby asi o 370 Kč. Podle prohlášení podniku budou přesto jeho odběratelé nadále platit za jednu z nejnižších cen za GJ v Česku. TTS vyrábí teplo hlavně spalováním biomasy.

  • 7.Plzeňský kraj

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Zdroj: Profimedia

    Plzeň udrží příští rok současné ceny tepla, vody, jízdného, nájmů v městských bytech, ale také poplatků za odpady. Ostatní velká města v Plzeňském kraji také většinou energie a služby nezdražují, vyplývá z údajů radnic i dodavatelů.

     

    Plzeňská teplárenská, největší výrobce tepla na západě Čech, zachová letošní ceny tepla. Umožní to především dobré letošní hospodářské výsledky a úspěšné vyjednání cen uhlí v roce 2016, řekl ředitel Tomáš Drápela. Cena tepla ve stosedmdesátitisícové Plzni tak zůstane 512 Kč/GJ včetně DPH, což patří k nejnižším cenám v Česku.

     

    Cena vody v Plzni příští rok klesne z letošních 48,68 Kč za metr krychlový na 44,38 Kč/m3 bez DPH. Stočné naopak podraží ze současných 29,06 Kč/m3 na 33,67 koruny. Celkem tak voda zdraží o 0,4 procenta na 78,05 Kč/m3 bez DPH. „Drobné zvýšení kopíruje meziroční inflaci,“ uvedl náměstek primátora Pavel Šindelář.

     

    Nájmy městských bytů nezvýšilo město od roku 2012. U bytů ve standardní kvalitě zůstane na 82,10 Kč/m2/měsíc a u bytů se sníženou kvalitou (dříve III. a IV. kategorie) 73,89 Kč. Za byty větších než 90 m2 se za metry přesahující 90 m2 platí 20,53 Kč.

     

    Také platba za komunální odpad, který od letošního září sváží místo soukromníků městská firma, zůstane stejná. Za svoz 120litrové popelnice jednou týdně zaplatí nadále Plzeňané 404 korun za čtyři měsíce. Jízdné MHD zůstává na letošní úrovni, tedy 18 korun za papírovou jízdenku, 16 korun za 30minutový tarif zakoupený na Plzeňskou kartu ve voze a 30 korun za jízdenku pořízenou od řidičů vozů.

    V Klatovech, druhém největším městě Plzeňského kraje, se zvýší cena vodného o 11 haléřů na 33,60 Kč/m3 včetně DPH. Stočné podraží o 15 haléřů na 28,09 Kč/m3. „Cena tepla by měla zůstat na stejné výši jako letos (517 Kč/GJ bez DPH) a v současné době se k němu vyjadřuje rada města,“ řekl Milan Sekyrka z Klatovské teplárny. Nájemné v městských bytech zůstává na 70 Kč/m2, u bytů pro seniory a sociálně slabé 46,45 Kč/m2. Nemění se ani cena plného jízdného v MHD, které činí osm korun. Platby za známku za popelnice zůstanou. Například za nádobu o objemu 110 litrů budou lidé stále platit od 165 korun do 1940 Kč podle četnosti vývozů.

     

    Rokycany nezvyšují poplatek za odpady, který bude opět 550 Kč/osobu/rok, měnit by se neměla ani cena vody, vodné a stočné stojí dohromady 93,44 Kč/m3. Rada cenu potvrdí 23. prosince. „Ceny tepla jsou individuální, dohadované s firmou Energie AG Teplo,“ uvedla Eva Praumová z radnice. Obyčejné jízdné v MHD bude jako letos 12 korun. Nájemné v městských bytech, které nyní činí u bytů I. a II. kategorie 55,62 Kč/m2/měsíc, se zvýší od července o pět procent.

     

    Ani Tachov nebude od ledna zvyšovat nájmy v 650 bytech. Aktuálně lidé platí 35 Kč/m2, což se drží už tři roky. Teplo oproti letošku zlevní o 14 korun. Nová cena bude 617 Kč za gigajoule včetně DPH. Zlevnění je podle místostarosty Václava Svobody dáno tím, že se městské firmě podařilo, stejně jako letos, nakoupit na burze v Hamburku levnější plyn. O dvě koruny více budou lidé platit za vodu, nově 74 Kč/m3 včetně DPH. Ceny stanovuje vodohospodářské sdružení 95 obcí a měst. Na 500 korunách za rok za jednoho poplatníka budou stagnovat poplatky za popelnice, plné jízdné v autobusech MHD bude stát opět sedm korun.

     

    V Domažlicích zůstane jízdné na osmi korunách. Ceny za svoz odpadu budou stejné jako loni, tedy 450 Kč za poplatníka a rok. Vodné zůstane na 34,25 Kč/m3 bez DPH, stočné podraží o necelou korunu na 31,63 Kč/m3. Cenu tepla bude rada města schvalovat 15. ledna. „Kalkulovaná cena tepla na letošek je 605 Kč/GJ bez DPH. Skutečná cena ještě není známá, protože vyúčtování se bude teprve uzavírat,“ uvedla mluvčí radnice Kristýna Bublová. Nájemné v Domažlicích zůstane od ledna stejné jako letos, tedy 64,65 Kč/m3/měsíc a 40,42 Kč u bytů snížené kvality.

  • 8.Jihomoravský kraj

    Obyvatelé Brna a okresních měst na jižní Moravě si příští rok připlatí především za vodu, která zdražuje všude. Rozdíly jsou větší než 20 korun za metr krychlový. Poplatek za odpad zůstává s výjimkou Břeclavi, kde zdražil, stejný. Teplo v některých městech dokonce zlevňuje, jako například v Břeclavi a ve Vyškově. 

     

    V Brně bude od příštího roku dražší pouze voda, avšak proti předchozím letům je nárůst minimální. Cena 75,14 koruny včetně DPH je vyšší proti letošnímu roku pouze o 68 haléřů. Pátým rokem už nezvyšují cenu tepla ani Teplárny Brno a za gigajoule se bude platit nadále 668 korun. Poplatek za odpad zůstává na 670 korunách. Brno se však snaží vyřešit to, že jej platí jen obyvatelé s trvalým bydlištěm, přestože v Brně bydlí desítky tisíc studentů a lidí, kteří jsou přihlášeni k trvalému pobytu jinde.

     

    Ve druhém největším městě kraje Znojmě poroste ve srovnání s ostatními okresními městy nejrychleji cena vody. „Jednou z podmínek čerpání dotací je závazek zvýšení cen, který má zajistit, že si nově vybudované stavby na sebe vydělají a nebude je potřeba dotovat,“ uvedla mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Šebková. Cena se proto zvýší o více než čtyři koruny na 87,40. Naopak poplatek za odpad zůstává nejnižší, tedy 400 korun. Teplo podraží jen zhruba o sedm korun na předpokládaných 625 korun za gigajoule.

     

    V Břeclavi si lidé v příštím roce připlatí za vodné a stočné. Obě položky se v posledních letech zvyšují pravidelně. V příštím roce za metr krychlový vody dohromady místní zaplatí 89 korun včetně daně, což je o tři koruny více než letos. Výrazně se zdraží odvoz odpadu. Radnice poplatek zvýšila o 120 korun na 600. Naopak sníží se ceny za teplo u domů, které zásobuje městská společnost Teplo Břeclav. Lidé budou zřejmě platit od další topné sezony 600 korun za gigajoule, což je o 37 Kč méně než nyní.

     

    Lacinější teplo budou mít i ve Vyškově. Cena za gigajoule se sníží o 23 korun na 632,50 Kč. Poplatek za odpad zůstává na 580 korunách a voda se zdražuje jen velmi mírně na 85,33 koruny.

     

    V Blansku cenu za teplo vykalkulovanou zatím nemají, očekávají ale, že se zvyšovat nebude. „Poplatek za komunální odpad zůstává stejný, a to 540 korun za osobu a rok,“ uvedl Jan Šustáček z finančního odboru blanenské radnice. O tři procenta vzrostou ceny za vodu. Jeden metr krychlový vyjde místní na 93 korun včetně daně.

     

    V Hodoníně naopak patří cena vody k nejlevnějším v kraji. Příští rok mírně zdraží na 69 korun za metr krychlový včetně DPH. Cena tepla se nezvýší a zůstane na 465 korunách bez daně za jeden gigajoule. Beze změny jsou také ceny za odpad. Základní výše činí 600 korun na osobu, polovinu platí děti do deseti let a senioři a 480 korun vysokoškoláci, kteří dojíždějí do školy dále než 50 kilometrů.

  • 9.Olomoucký kraj

    Ilustrační foto Ilustrační foto | profimedia.cz

    Obyvatelé v Olomouckém kraji si příští rok připlatí hlavně za vodu a někde od ledna mírně vzroste také cena tepla z centrálních zdrojů. Naopak poplatky za komunální odpad, které činí několik stovek korun za rok, v řadě měst zůstanou na letošní úrovni.

     

    Voda příští rok podraží například na Olomoucku a Prostějovsku. Cena vodného a stočného se na Olomoucku od 1. ledna zvýší o 2,3 procenta z letošních 82,28 koruny za metr krychlový na 84,22 koruny (včetně DPH). Na Prostějovsku se vodné a stočné včetně DPH od ledna zvýší o tři procenta na 84,3 koruny z loňských 81,85 koruny za metr krychlový.

     

    „Navýšení cen je nezbytné pro pokrytí inflačních vlivů, poklesu spotřeby a růstu nájemného hrazeného vlastníkům infrastrukturního majetku, které slouží k zajištění reprodukce infrastruktury,“ popsala mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová.

     

    Ceny tepla se po Novém roce mírně zvýší v Olomouci, ve které zásobuje 26 000 domácností společnosti Olterm TD. Zatímco letos obyvatelé Olomouce za jeden gigajoule tepelné energie bez DPH zaplatili 517 korun, tak příští rok to bude 521 korun.

     

    Naopak v sousedním Přerově příští rok ceny tepla na vytápění a ohřev vody klesnou o jedno procento. „Přispělo k tomu několik významných faktů. Jedním z nich je cena nakupované tepelné energie,“ řekl ředitel společnosti Teplo Přerov Jaroslav Klvač.

     

    Firma Teplo Přerov také díky elektronické aukci, na které se podílely i přerovský magistrát a technické služby, dosáhla snížení ceny za dodávky elektrické energie a plynu. Podíl na poklesu ceny tepla v příštím roce mají podle Klvače také úsporná opatření.

     

    Za odpad lidé v Olomouckém kraji příští rok zpravidla zaplatí stejnou částku jako letos. Poplatek se nezvýší například v Olomouci, Prostějově či Přerově. Obyvatelé Olomouce za tuto službu opět zaplatí 660 korun. Poplatek za odpad radnice naposledy zvýšila v roce 2013 po devíti letech. Dříve obyvatelé Olomouce platili 492 korun.

     

    Více peněz za odpad nezaplatí ani obyvatelé Přerova. Tamní zastupitelé neschválili návrh radních na zvýšení poplatku o 30 korun na 680 korun. Vedení města argumentovalo zvyšováním nákladů na jeho likvidaci. Naposledy byl tento poplatek v Přerově zvýšen na začátku roku 2013, a to z původní částky 500 korun na 650 korun.

  • 10.Karlovarský kraj

    Obyvatele Karlovarského kraje čeká od příštího roku většinou mírné zdražení vodného a stočného, výjimkou je Sokolovsko, kde cena klesne. Někde si lidé připlatí i za teplo. Ceny MHD zůstanou až na drobné úpravy stejné, podobně jako většina poplatků.

     

    Vodné a stočné na Karlovarsku se účtuje dvousložkově. Pohyblivá část platby za spotřebovaný metr krychlový vody se v roce 2016 u vodného i stočného zvýší každá o 57 haléřů. Celkem tedy budou odběratelé za odebraný a odkanalizovaný metr krychlový vody platit 65,07 Kč včetně DPH. Mírně vzroste i pevná část u stočného, tedy za instalovaný vodoměr. U nejběžnějšího vodoměru o jmenovité kapacitě 1,5 krychlového metru za hodinu odběratelé ročně zaplatí 1980 Kč včetně DPH.

     

    Na Chebsku, kde spravuje vodohospodářské sítě společnost Chevak, se příští rok zvedne cena o dvě procenta. Za vodné a stočné tam místo letošních 83,38 Kč včetně DPH zaplatí odběratelé 85,10 Kč s DPH. Původně se předpokládal vyšší nárůst ceny.

     

    V Sokolově se po mnoha letech sníží cena vody, byť jen zhruba o 20 haléřů. „Loni jsme historicky poprvé nezdražili vodu a letos jsme poprvé v historii zlevnili. Jakkoli je to tedy spíše symbolické, ale už toho dosáhnout je složitý úkol,“ řekl místostarosta Karel Jakobec (ODS). Jednotková cena vody pro rok 2016 bude 95,74 koruny.

     

    Naopak dražší bude v Sokolově teplo. „ČEZ Teplárenská měla původně v plánu zvýšit cenu tepla o čtyři procenta. To se jim nakonec zdálo přeci jen hodně, tak poslali nabídku dvě procenta. My i starostové dalších obcí jsme ale s tímto navýšením nesouhlasili, podařilo se nám vyvolat jednání a nakonec jsme se rozešli s nárůstem 0,8 procenta,“ uvedl starosta Sokolova Jan Picka (ČSSD). Předběžná cena tepelné energie pro Sokolov na rok 2016 je tak 507 korun bez DPH.

     

    Cena tepla v Chebu zůstane stejná jako letos, tedy 545 korun za gigajoule bez DPH (626,75 s DPH), řekl místostarosta Pavel Hojda (KSČM).

     

    Bez výrazných změn budou po Novém roce i ceny v autobusech městské hromadné dopravy. V Sokolově bude nadále stát základní jízdné 14 korun a s čipovou kartou 11 korun, v Chebu 12 korun a s kartou 10 korun. „Jen v Chebu dojde k mírnému zdražení ročního jízdného pro seniory nad 65 let z 175 na 245 korun,“ řekl ředitel Autobusů Karlovy Vary Zdeněk Suchan. V Karlových Varech přestupní jízdenka vyjde na 25 korun, nepřestupní na 18.

     

    Zásadní změny v městské hromadné dopravě by měly v roce 2016 nastat v Ostrově. „S výstavbou v průmyslové zóně narůstá vytíženost autobusových linek nejen od obyvatel Ostrova, ale například i Hroznětína a dalších okolních obcí. Chtěli bychom proto založit vlastní dopravní podnik a vytvořit několik tarifních pásem, aby dojíždění z těchto obcí bylo levnější,“ řekl starosta Ostrova Pavel Čekan (ČSSD). Zatímco nyní při cestě z Hroznětína do průmyslové zóny cestující zaplatí 16 až 20 korun, nově by to mělo být pouze kolem deseti korun.

  • 11.Ústecký kraj

    Ilustrační foto Ilustrační foto | profimedia.cz

    Obyvatelé Ústeckého kraje vydají příští rok za teplo, vodu či svoz odpadu zhruba stejně jako letos. Vodárny ceny mírně zvyšují, za teplo naopak lidé ušetří. Velké změny nenaplánovaly ani samosprávy, města si až na výjimky budou účtovat stejné poplatky za vyvážení popelnic, většinou se nezmění ani daň z nemovitosti. 

     

    Jako každý rok čeká Severočechy i v roce 2016 zdražení vody. Tentokrát je to o dvě procenta. Lidé za vodné a stočné od Severočeské vodárenské společnosti (SVS), která zásobuje vodou většinu obyvatel Ústeckého a Libereckého kraje, zaplatí 98 korun za metr krychlový včetně DPH. Voda na severu Čech patří k nejdražším v České republice.

     

    V Lounech a Děčíně musí nájemníci v obecních bytech počítat s vyššími výdaji. Dosavadní částka podle radnic nepokrývá náklady na služby. „Cena se pohybuje podle pásma 50/45/39 korun za metr čtvereční, u nových smluv by to mělo být 60/55/45 korun za metr čtvereční,“ řekla mluvčí děčínské radnice Markéta Lakomá. Děčín má k dispozici 652 bytů. Staré smlouvy bude aktualizovat, současným obyvatelům obecních bytů vzroste nájem podle mluvčí o 20 procent.

     

    V Lounech lidé doposud platí 40 korun za metr čtvereční, což podle radnice nepokrývá související služby. Nájemné u současných smluv proto vzroste, a to na 48 korun za metr čtvereční za měsíc. Při novém pronájmu už částka bude 70 korun za metr čtvereční měsíčně. Město argumentuje tím, že z částky 40 korun odvádělo polovinu do fondu oprav a peníze nemělo třeba na zaplacení správce.

     

    V Děčíně lidé naopak ušetří za elektřinu, plyn a teplo. Společnost Armex Energy zlevní od ledna elektřinu i plyn. Zákazníků má zhruba 36 000. Elektřinu jim firma zlevní proti letošnímu lednu o čtyři až osm procent a plyn o 12 procent.

     

    V Děčíně zlevní v příštím roce i teplo pro dlouhodobé zákazníky společnosti Termo Děčín. Ta oznámila, že cena klesne o 9,3 procenta u zákazníků, kterým dodává teplo na sekundární síti až do domu. Jedna domácnost může na vytápění bytu ušetřit 2000 korun ročně. Společnost zásobuje teplem kolem 10 000 domácností a více než 140 objektů veřejné správy a podnikatelů.

     

    Poplatky za odpad zůstanou ve většině měst v Ústeckém kraji příští rok stejné jako letos. V Teplicích a Mostě bude nadále svoz odpadu zdarma. V Kadani klesne poplatek díky zvyšujícímu se třídění odpadu z 360 na 300 korun.

     

    Zatímco letos v lednu nastaly na severu Čech velké změny ve veřejné dopravě v souvislosti s přechodem autobusů linkové dopravy Ústeckého kraje na jednotný tarif, letos žádný z dopravců výrazné změny neohlásil. Nově budou mít v Chomutově zdarma MHD senioři nad 70 let a dárci krve.

  • 12.Moravskoslezský kraj

    Obyvatelé Moravskoslezského kraje zaplatí v příštím roce opět více za vodu nebo teplo. Nemění se například nájemné v městských bytech nebo poplatky za svoz odpadu, někde lidé dokonce ušetří.

     

    Severomoravské vodovody a kanalizace, které dodávají vodu více než milionu lidí hlavně na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, zdraží od Nového roku vodu o 1,66 Kč na 77,88 Kč za metr krychlový. V Ostravě, kde dodávají vodu Ostravské vodárny a kanalizace, cena vody vzroste o 1,42 Kč na 76,06 Kč za metr krychlový, což podle vodohospodářů znamená pro běžného spotřebitele navíc asi čtyři koruny měsíčně. Důvodem zdražování je například nárůst cen surové vody.

     

    Cena za teplo se zvýší například na Ostravsku a Karvinsku. Mluvčí společnosti Veolia Energie ČR Antonín Balnar uvedl, že nárůst cen bude představovat maximálně 1,2 procenta. Letos činí průměrná cena tepla v Ostravě přibližně 470,25 Kč bez DPH za gigajoule. „Případný nárůst je dán především výraznými investicemi do ekologizace provozů. Protože je nárůst nepatrný, o platbách za teplo bude mnohem více rozhodovat, jaká zima nás čeká,“ uvedl Balnar.

     

    Mluvčí společnosti RPG Byty, která je největším poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, Petr Handl uvedl, že se nájmy zvýší jen u bytů, ve kterých dříve platilo regulované nájemné a kde nájemné ještě při postupném zvyšování nedosáhlo ceny, jaká je v daném místě obvyklá. „Pro rok 2016 se úprava dotkne zhruba jen třetiny našich domácností, přičemž v průměru navýšení nájemného nepřesáhne 230 Kč měsíčně,“ uvedl Handl. RPG Byty v Moravskoslezském kraji vlastní a spravují zhruba 43 000 bytů.

     

    V městských bytech se nájmy většinou zvyšovat nebudou. Platí to v Havířově, Karviné či Opavě. „Průměrná cena u nájemníků, kteří se do bytu nastěhovali před rokem 2012, je 50 Kč za metr čtvereční. V roce 2012 došlo ke změně pravidel a byty se soutěží, to znamená, že se posuzuje výše nabízeného nájemného. U těchto bytů je průměr 78 Kč za metr čtvereční,“ uvedl mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný.

     

    Jako každoročně se mění ceny některých jízdenek v městské dopravě v Ostravě. Zdraží některé jednorázové papírové jízdenky: desetiminutová o dvě koruny na 16 Kč (zlevněná o korunu na osm) a hodinová také o dvě koruny na 28 Kč (zlevněná o korunu na 14 Kč). „Cena třicetiminutové papírové jízdenky ani ceny jízdenek z elektronické peněženky se nemění,“ uvedl jednatel společnosti Kordinátor ODIS Jan Dvořák. Zdraží také sedmdesátiminutová SMS jízdenka, z 27 na 30 Kč, zlevněná ze 13 na 15 Kč.

     

    Nově budou v Ostravě jezdit zdarma důchodci už od 65 let, dosud to platilo až od 70 let. Senioři si jen musejí za 130 Kč pořídit čipovou kartu ODISka, na kterou si budou jednou ročně nahrávat bezplatný kupon. Pouze na tuto kartu se už budou od 1. března prodávat všechny předplatní jízdenky.

     

    „U ČSAD Karviná, Havířov a Frýdek-Místek se cena jízdného nemění,“ řekl ředitel divize osobní dopravy Jakub Vyvijal.

     

    Poplatky za svoz odpadu zůstávají většinou stejné. V Karviné činí tento poplatek 500 Kč, v Novém Jičíně 552 Kč. Změna bude ve Frýdku-Místku, ale pro obyvatele k lepšímu. „Výše poplatku již několik let zůstává na částce 492 koruny na osobu a rok. Nově jsou od něj osvobozeny děti do tří let. Lidé starší 70 let zaplatí ročně 252 koruny,“ uvedla mluvčí frýdecko-místecké radnice Jana Matějíková.

  • 13.Liberecký kraj

    Tajemství tlačítek na otevírání dveří v MHD. Kdy (ne)má cenu je mačkat? Tajemství tlačítek na otevírání dveří v MHD. Kdy (ne)má cenu je mačkat? | matěj smlsal

    Život v Libereckém kraji zdraží v příštím roce jen minimálně. Jako každý rok půjde nahoru cena vody, třeba v Jablonci a Liberci, ale některé domácnosti ušetří na teple. Ušetří také motoristé, kteří dojíždějí za prací z Liberce do Hodkovic nad Mohelkou či Turnova nebo naopak. Od Nového roku už nebudou potřebovat dálniční známku, novelou zákona o pozemních komunikacích se totiž z rychlostní silnice R35 z Liberce do Turnova stane od ledna jen silnice první třídy. A na ní není dálniční známka třeba.

     

    Za vodu si nejvíc připlatí lidé na Frýdlantsku, kde od Nového roku zdraží voda o 3,4 procenta. „Průměrná čtyřčlenná domácnost zaplatí za rok navíc na vodném a stočném asi 475 korun,“ popsal Petr Olyšar, ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti (FVS), která vodou zásobuje 23 000 obyvatel výběžku. O dvě procenta zdraží od ledna voda dodávaná Severočeskou vodárenskou, která zásobuje většinu Libereckého kraje. Za krychlový metr budou odběratelé platit 98 korun. Na Semilsku, které zásobuje Vodohospodářské sdružení Turnov, zatím o ceně nerozhodli.

     

    Výrazně ušetřit mohou v příštím roce také domácnosti napojené na Teplárnu Liberec. Ta nabídla těm, kdo se upíšou na pět let, slevu 14,5 procenta, tři procenta ušetří klienti, kteří podepíšou smlouvu na rok. Odběratele s pětiletou smlouvou přijde příští rok gigajoule na 698,90 Kč, se smlouvou roční zaplatí 792,90 Kč. Cena nezlevněná je kolem 817 korun za gigajoule. „Čekáme, že možnosti zlevnit si teplo využije většina odběratelů, z 450 nabídek, které jsme rozeslali, máme zatím jen pět odmítnutých,“ řekl mluvčí teplárny Lukáš Jankovský. To v České Lípě, kterou zásobuje Českolipská teplárenská, se už třetí rok cena nemění, gigajoule zůstává zhruba na 700 korunách.

     

    Na teple ušetří příští rok také domácnosti v Jablonci nad Nisou napojené na čtyři nové plynové kotelny Jablonecké energetické. „Ceny se budou pohybovat v rozpětí 579 až 650 korun za gigajoule podle lokality,“ uvedl náměstek primátora a předseda představenstva Jablonecké energetické Miloš Vele (ODS). V současnosti platí domácnosti v Jablonci za gigajoule 689 korun. Teplo v Jablonci zlevňuje díky projektu rekonstrukce teplárenské sítě. Zatím je hotova první etapa za 95 milionů korun, která zlevnila teplo pro zhruba 1650 domácností a 20 institucí. Už na jaře by měla začít etapa druhá zhruba za 150 milionů korun. Pak by měly náklady na vytápění klesnout i dalším 2250 domácností a 50 školám, úřadům a firmám.

     

    Ceny ve veřejné dopravě v Libereckém kraji se s novým rokem nezmění, naději na zlevnění mají ale cestující v městské hromadné dopravě v České Lípě. Tamní radnice navrhuje zlevnit jízdné pro děti, studenty a seniory z deseti korun na osm. Běžná jízdenka by měla zůstat na 16 korunách, doba platnosti se ale prodlouží ze 45 minut na hodinu. Radnice chce zavést i zvýhodněnou roční jízdenku, od níž si slibuje další cestující ve veřejné dopravě. Návrh projednávalo ve středu zastupitelstvo, rozhodnutí ale nepřijalo. Znovu bude o novém tarifu MHD jednat na konci ledna. Platit by pak mohl od března.

     

    Zřejmě nejcitelnější zdražení v Libereckém kraji už proběhlo v prosinci, kdy České dráhy zvedly po pěti letech ceny jízdenek u kabinové lanovky na Ještěd. Pocítí to ale hlavně turisté, kteří ji využívají nejvíce. Cena jízdného stoupla až o třetinu. Zatímco v minulosti stála cesta na vrchol Ještědu lanovkou 75 korun, od 13. prosince platí pasažéři 99 korun. Zpáteční jízdenka zdražila ze 120 korun na 149 korun. České dráhy to zdůvodňují růstem nákladů na provoz, peníze potřebují i na další modernizaci lanovky, která letos přepravila už více než 270 000 lidí.

  • 14.Zlínský kraj

    Lidé ve Zlínském kraji si v příštím roce připlatí zejména za vodné a stočné, někde také za teplo. Ostatní ceny služeb, jako je poplatek za komunální odpad, za psy či nájemné v městských bytech nebo jízdné, zůstanou ve velkých městech kraje většinou na letošní úrovni.

     

    Na Uherskohradišťsku se cena za vodné a stočné v příštím roce zvýší o 2,52 procenta, tedy o 1,84 koruny za metr krychlový. Lidé tak zaplatí za metr krychlový vody 74,98 koruny včetně DPH. Nejnižší cena vody v kraji je na Kroměřížsku, i tam však lidé budou platit příští rok více, o 1,56 koruny za kubík vody, tedy o 2,17 procenta více oproti letošnímu roku.

     

    Vodovody a kanalizace Vsetín stanovily cenu vodného a stočného na příští rok na 79,47 koruny, letos stál na Vsetínsku metr krychlový vody 77,17 koruny. Nejdražší voda v kraji bude nadále na Zlínsku. Společnost Moravská vodárenská však v příštím roce zvyšuje cenu vodného a stočného jen o inflaci, tedy o 0,4 procenta. Za 1000 litrů odebrané a následně vyčištěné vody tak lidé zaplatí oproti letošnímu roku o 0,34 koruny více, tedy 86,46 koruny.

     

    Podle firmy Vodovody a kanalizace Zlín byl letos zlínský okres podle výše ceny na 26. místě v celé zemi. K nejdražším regionům v České republice patří sever Čech, vodné a stočné tam příští rok vyjde na 98 korun za metr krychlový.

     

    Za teplo si příští rok připlatí lidé na Uherskohradišťsku. „V Uherském Hradišti bude cena tepla od 1. ledna 2016 ve výši 511 Kč/GJ bez DPH, což představuje navzdory soustavné realizaci úsporných opatření dvouprocentní nárůst oproti roku 2015. Změna ceny tepla je způsobena zejména očekávaným nákladem na nákup emisních povolenek oxidu uhličitého, které bude muset společnost dokoupit v průběhu roku 2016,“ uvedl jednatel společnosti CTZ Michal Chmela. Ve Vsetíně se ceny pro následující topnou sezónu měnit nebudou. Odběratelé společnosti Zásobování teplem Vsetín budou platit stejně jako v posledních letech 661,25 Kč/GJ včetně DPH. Ve Zlíně bude cena tepla stanovena až v lednu, podle mluvčího zlínské radnice Zdeňka Dvořáka se dá očekávat mírné navýšení. Nyní lidé v krajském městě platí podle místa 585,98 Kč/GJ nebo 622,18 Kč/GJ včetně DPH.

     

    Další navýšení cen v krajském městě se nechystá, na letošní výši zůstanou ceny nájemného v městských bytech, poplatek za psy, daň z nemovitosti či poplatek za svoz komunálního odpadu, který činí 500 korun. Za svoz odpadu a další služby budou platit stejně lidé také ve většině dalších měst, například ve Valašských Kloboukách na Zlínsku se však poplatek za svoz odpadu zvýší ze stávajících 340 korun za dospělou osobu na 390 korun.

     

    Obyvatelé kraje si nebudou muset připlatit za příměstskou autobusovou dopravu a ani za MHD. Třeba ve Zlíně zůstává pátým rokem v městské hromadné dopravě cena základní jízdenky platné 20 minut na dvanácti korunách.

Zobrazit celou diskusi