Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Osobní návštěvy, časté telefonáty: Co všechno si mohou vymahači dovolit?

Víte, co si inkasní agentury smí dovolit?
Víte, co si inkasní agentury smí dovolit?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
18. prosince 2015
05:53

Obchodní společnosti, které se zaměřují na vymáhání dluhů, reguluje zákon. Přesto nemají takové pravomoci jako například exekutoři. Inkasní agentura vás může kontaktovat, neměla by vás však zastrašovat nebo bez povolení vstupovat do vašeho bytu a zabavovat vám věci. Pokud váš dluh spravuje inkasní agentura, víte, co si k vám smí a nesmí dovolit?

Banky hrají stále prim

Banka vám poskytne úvěr, ale pokud ho nesplácíte, většinou nemá kapacitu na to, aby z vás dluhy vymáhala. Proto věřitelé velmi často vyhledávají služby inkasních agentur, které se vymáháním dluhů zabývají. Pracují pro ně vyškolení pracovníci, kteří umí jednat s lidmi a zvládají i krizovou komunikaci.

"Pro věřitele s mezinárodní působností je inkaso pohledávek ve spolupráci s inkasní agenturou standardní součástí inkasního procesu, ale poslední dobou tuto službu využívají stále menší a menší firmy," řekla Blesk.cz mluvčí Asociace inkasních agentur Jana Tatýrková. "Nově se na inkasní agentury obrací např. bytová družstva a společenství vlastníků bytových jednotek. Roste také zájem o inkaso B2B pohledávek," dodává mluvčí.

Nejvíce ale inkasní agentury vyhledávají banky, telekomunikační společnosti a pojišťovny.

Přes milion a půl pohledávek za rok

"Za loňský rok zpracovaly inkasní agentury v ČR 1,62 milionu kusů pohledávek v objemu 22,4 mld. korun. Průměrná výše pohledávky byla 13 797 korun," uvádí Tatýrková. Nad odkupy pohledávek převažuje správa pro třetí strany a nad inkasem pohledávek za podniky převažuje inkaso pohledávek za domácnosti.

Telefonáty ano, ne 4x denně

"Inkasní agentura se nesmí tvářit jako úřad, který má nějakou státní moc, jako například exekutor," říká Ondřej Kočovský, vedoucí oddělení terénních poradců společnosti KRUK. Upomínky mohou posílat v obyčejných obálkách, neměli by používat razítka, která se podobají těm exekutorským.

Asociace inkasních agentur má navíc i etický kodex, kterým se musí přidružené agentury řídit. Co si tedy agentury smí a nesmí dovolit?

  • Ze zákona by vás měla inkasní agentura kontaktovat hned, jakmile vaše pohledávka změní věřitele.
  • Může vás telefonicky kontaktovat, ale nesmí to hraničit s obtěžováním. Telefonáty 4 x denně už jsou příliš. Telefonovat vám mohou až do 22. hodin.
  • Specialista z agentury vás může navštívit u vás doma nebo na jiném místě, etický kodex však určuje hodiny, kdy je možné návštěvy provádět. Nesmí se k vám dobývat v nočních hodinách. Stejně tak nesmí vstupovat do bytu bez vašeho souhlasu.
  • Agentura se může dotazovat vašeho zaměstnavatele či sousedů ve vašem aktuálním bydlišti, musí však zachovat mlčenlivost o důvěrných informacích.
  • Pokud je sama agentura věřitelem, může vyměňovat údaje o dlužnících v rámci registrů dlužníků.
  • Pracovník agentury by vás neměl nijak zastrašovat, ponižovat, vydávat se exekutora, advokáta, nebo ve vás takový dojem vyvolávat.
  • O vašem dluhu by neměli mluvit s třetími osobami, které s dluhem nemají nic společného. Zde samozřejmě platí ochrana osobních údajů.

Celý etický kodex najdete na stránkách Asociace

Něco není v pořádku? Braňte se!

Pokud máte dojem, že inkasní agentura se nechová tak, jak má, braňte se. Na jednání ji upozorněte. Pokud se problémy nevyřeší, kontaktujte Asociaci inkasních agentur. Ta vaši stížnost prověří a posoudí jednání dané agentury.

Ondřej jednal s agenturami jako dlužník i jako věřitel. Jak to dopadlo? Podívejte se na video:

Video Váš dluh převzala inkasní agentura? "Nedělejte mrtvého brouka," varuje Ondřej - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Petr Soukup
Video se připravuje ...