ONLINE CHAT
Dobrý den pane doktore, mám alergii na kravskou bílkovinu a v testu gastro a krve mi vyšel pozitivně lepek. Se změnou jídelníčku, přišla i změna ve výběru při nakupování potravin. Chtěla jsem se zeptat, na radu, jak vlastně potraviny vybírat v mém případě..Děkuju. (Marta S)
Foto
Dobrý den, intolerance lepku je často spojena s laktózovou intolerancí či alergií na ml. bílkovinu. Pokud opravdu trpíte uvedenou kombinací, je při nakupování nutné pečlivě sledovat složení jednotlivých výrobků. Pro zajištění vyváženého jídelníčku a dostatečného příjmu všech živin je dobré kontaktovat dietologa nebo nutričního terapeuta a jídelníček s ním zkonzultovat.
Dobrý den, je mi 47 let. Asi 11 let mám alergii na jarní pyly a peckoviny.Chtěla jsem se zeptat, jestli se s alergii na potraviny dá něco dělat. Dříve jsem měla ráda jablka.Nyní se vše musí tepelně upravit. děkuji Jana(Jana)
Foto
Dobrý den, bohužel skřížená reaktivita mezi pylovou alergií a alergií na ovoce je běžná. Užívání léků proti pylové alergii může částečně zmírnit i obtíže po příjmu ovoce. Pokud i tak přetrvávají nezbývá než doporučit jeho tepelnou úpravu.
Dobrý den, asi před 5 lety se u mě objevila reakce na králičí maso. Je možné, že jak přišla, tak odejde, nebo už do smrti nebudu moci jíst králičí maso. Vím, že to zní divně, králík je dietní, ale mně po 3 hodinách po jídle začne být zle. Nejprve se mi houpe žaludek, pak začnu zvracet, následuje průjem a zimnice. Pak to vše odezní. Nechalo by se tomu nějak předejít? Děkuji za odpověď.(Věra)
Foto
Dobrý den, pokud je pro vás králičí maso jediným alergenem, je vhodné ho z jídelníčku vyřadit a nahradit jinými druhy masa.
Dobrý den, trpím mírnější alergii na jarní pily. Mám taky alergii na mrkev, ale týden zpět se mi stalo, že stačilo jen zamíchat zeleninový salát s mrkví a spustila se mi taková reakce, že jsem kýchala a stáhlo se mi hrdlo tak, že jsem nemohla ani polknout a dýchat pusou. Zyrtec mě pouze zklidnil a teprve za několik hodin bylo vše v pořádku. Můžu této alergii nějak předcházet, či úplně se ji zbavit?(Jana)
Foto
Dobrý den, vhodné je pravidelné užívání léků proti alergii a tím potlačení alergické reakce. Pokud by se opakovala alergická reakce s uvedenými těžšími zdravotními obtížemi, domluvte se se svým alergologem na úpravě léčby.
Dobrý den, mám alergii na lepek,brambory,na prach,seno,pyl,vosí a včelí bodnutí asi deset let a teď se přidali další alergie na mléko,tvaroh,vepřové maso,na vajíčko (hlavně bílek). Mám ráda sladké, ale nedaří se mě všechny tyto potraviny vynechat. Když to sním, tak pak zvracím a mám křeče a průjem. Ale přesto mě to nedá a stejně to znova zkusím, asi se s tím tělo duševně nemůže srovnat. Co mám dělat? (Lucka)
Foto
Dobrý den, u některých alergií na potraviny je nutné danou potravinu z jídelníčku dlouhodobě vyřadit. Ale např. u alergie na ml. bílkovinu může být dostačující přísné vyřazení všech ml. výrobků po dobu cca 6 měsíců a následně jejich postupné zařazování zpět do jídelníčku.
Dobrý den, jsem od mládí alergická na celer a papriku (kopřivka, otoky). Již více jak 30 let se snažím této zelenině vyhýbat. Od června do srpna mám alergii na pyly. Jsou tyto alergie celoživotní nebo se věkem můžou ztratit?Je mi 54 let. Děkuji za odpověď.(Nany)
Foto
Dobrý den, míra alergie může s věkem kolísat, ale většinou se jedná o celoživotní problém.
Dobrý den, od dvou let mám velmi silnou alergii na ryby. Okamžitě se začnu dusit, stačí, když se ryby dotknu a pak omylem sáhnu do očí, nebo otřu rty. Je možné ji nějak léčit?(Olga, Praha)
Foto
Dobrý den, základem je vyhnout se konzumaci dané potraviny a samozřejmě být obezřetná i při přípravě jídel, která ryby obsahují.
Dobrý den, pane doktore. Zajímalo by mě, jestli se může potravinová alergie projevit až v dospělosti? Mohou být nějaké spouštěče? Dá se potravinové alergii nějak předejít?(Hana K.)
Foto
Dobrý den, alergická reakce se může rozvinout kdykoli během života. Udává se, že v dospělosti trpí potravinovou alergií asi 2 procenta populace. Na vzniku se podílí polyvalentní dědičnost, riziko je od 10 procent, pokud ani jeden z rodičů netpí alergií, až po více než 50 procent, pokud alergií trpí oba rodiče. Dále se uvadí jako rizikový faktor přehnaná hygienická opatření při výchově dítěte, které ptím není vystaveno mikrobům a dalším imunologickým podnětům a následně má vyší riziko rozvoje alergií.
Dobrý den.Je mi 60 let.Mám alergii na papriku. Mletá paprika mi nevadí.Alergie se objevila náhle, když jsem snědla vařené jídlo , kde byla nakrájená paprika. Asi po 8 hodinách jsem začala zvracet a po krátkých přestávkách znova a znova. Nakonec jsem musela dojet na pohotovost a odtud do nemocnice, kde mi nasadili kapačky.Přešlo to po několika minutách, ale lékařům to přišlo zvláštní. Hledali dále , co by to mohlo způsobovat. Přišla jsem na to sama, až když se mi to stalo ještě dvakrát.Teď si na to dávám pozor,ale zajímalo by mě, proč se to děje? Co mi chybí,co nefunguje.Děkuji za odpověď. (Anna)
Foto
Dobrý den, bohužel se u vás projevila alergie na potraviny, tak jako zhruba u 2 procent dospělé populace. Pokud máte obtíže jen po červené paprice, tak je nejlepším řešením se její kunzumaci vyhnout.
Dobrý den, zajímalo by mě jak se vyvíjí alergie na potraviny, já byla nejdříve alergická na oříšky a mandle. Zjistila jsem to, až po alergickém záchvatu. Je to hrozné zjistit takovým to způsobem Pak jsem snědla nějaký sýr s oříšky, což mě nenapadlo a zase záchvat. Nyní mám i nějakou alergii na zeleninu, z čehož jsem nešťastná, protože jsem cukrovkářka a musím držet dietu. Dá se nějak těmto alergiím přírodně pomoci. Vždyť se říká, že i oříšky jsou zdravé. Děkuji(Eva1)
Foto
Dobrý den, ořechy bohužel patří mezi jeden z nejčastější alergenů. Základem léčby je snažit se potravinám, které alergii způsobují vyhnout. Pokud trpíte cukrovkou a máte alergii na více potravin, je vhodné skladbu jídelníčku konzultovat s dietologem nebo nutričním terapeutem.
Dobrý den, co způsobuje (jaké potraviny) opakující se rýmu? Díky za info.(Nina)
Foto
Dobrý den, takto obeceně se nedá odpovědět. Pro každého může být alergenem, tedy potravinou způsobující obtíže něco jiného. Doporučuji sledovat co jíte a zda se u vás obtíže neopakují po příjmu konkrétní potaviny. Tuto pak z jídelníčku vyřaďte.
Dobrý den, pane doktore. Jaké potraviny způsobují alergie a čím to je? Děkuji. Dominik H.(Dominik H.)
Foto
Dobrý den, alergickou reakci může způsobit téměř každá potravina. Nejčastěji jde o kravské mléko, vejce, resp. bílek, ryby, arašidy, ořechy, soju, obilniny (pšenice, ječmen, žito), zelenina (celer, mrkev, petržel). Jedná se o abnormální reakci organismu, která vede k imunologické odpovědi.Většinou se jedná o tvorbu protilátek třidy IgE, kde se obtíže dostaví v řádu minut a většinou se jedná o pocity pálení úst, otok rtů, ale moho se dále zhoršovat až do obrazu anafylaktického šoku, kde se již jedná o přímé ohrožení života. Reakce se ale může rozvinout i opožděně, v řádu hodin. V tomto případě bývá zprostředkována protilátkymi třídy IgE nebo IgG.
dobrý den.Mám dotaz.Již delší dobu,cca rok trpím lehkými nevolnostmi,hlavně večer,přes den mi je většinou dobře.Mám jakoby nafouklý žaludek i břicho.Na fibroskopii jsem byla před dvěma lety,v pořádku.Mám alergii na břízu,vyhýbám se tudíž mrkvi,nektarinkám,atd..Moje matka má celiakii.Může toto souviset s alergií na některou potravinu?Vždy mi pomůže rennie na nevolnost,ale nafouklá jsem v podstatě neustále.Děkuji za odpověd.(Veronika)
Foto
Dobrý den, uvedené příznaky mohou být projevem alergie/intolerance některé potraviny. Zkuste si zapisovat co a kdy jste snědla a k tomu i míru vašich obtíží. Pokud z uvedeného zápisu vypozorujete vztah mezi některou potravinou a obtížemi, vyřaďte tuto potravinu z jídelníčku a opět sledujte, zda obtíže vymizí. Může se u vás jednat i o intoleranci lepku, pro kterou jsou uvedené příznaky také typické. V tomto případě bych doporučil navíc doplnit i krevní odběry ke stanovení protilátek souvisejících s celiakií.
Mám silnou alergii na tryby a bílé maso.V dnešní době je kuře přidané skoro ve všem.Reakce po požití / nevědomky/ je velmi silná.Okamžitě použiji beroduál,Loratadin,alcium ú rozpustné/.Ovšem dlouho trvá,než se problém zmírní.Reakce silná - dušnost,hvízdání na průduškách,.nemohu ani mluvit,průjem...Co byste doporučil za lék na rychlejší zklidnění.ne vždy je v dosahu možnost lékaře - pobyt na ostrově,horách???Děkuji(Jana)
Foto
Dobrý den, základem je snažit se uvedeným potravinám vyhnout. Pokud trpíte i jinou alergií, tak je vhodné dlouhodobé užívání léků - antihistaminik. V případě že se jedná jen o uvedenou alergii, jste vybavena odpovídajícími léky. Pokud by docházelo k rozvoji závažnějších klinických příznaků, ev. až rozboji anafylaktického šoku, tak by doporučil kortikosteroidy ve vormě tablet nebo čípků, ev. adrenalin v injekční formě.
mám histaminovou intoleranci snažím se vyhýbat potravinám které to způsobují.Od té doby nemám žádnou dušnost nezadýchávám se i další potíže se mírní.Ale zase nedostávám do těla živiny důležité pro život takže je to začarovaný kruh.(Lenka)
Foto
Dobrý den, potraviny s vyšším obsahem histaminu (např. sýry, fermentované potraviny, některé ryby), tak je dobré se jim v jídelníčku vyhnout. Ovšem většina těchto potravin není nenahraditelná, tvrdé sýry lze nahradit např. čerstvými sýry nebo tvarohem, lososa třeba pstruhem, tvrdý salám šunkou.Pokud přidáte i čerstvé ovoce a zeleninu, tak si zcela jistě zajistíte dostatečný příjem všech důležitých živin.
Pane doktore, mnoho celebrit propaguje bezlepkovou dietu, aniž by měli alergii na lepek. Prý se po ní hubne, organismus detoxikuje a člověk se cítí líp. Je tzo opravdu takový zázrak? Doporučil byste tuto dietu i zdravému člověku? Další důležitý faktor je to, že bezlepkové potraviny jsou dost drahé, ale pokud by to mělo zmíněné účinky, jdu do toho. (Jarka Nová)
Foto
Bezlepková dieta je nutností pro osoby, které trpí celiakií. V mnoha případech je to ovšem opravdu je módní trend, tak jako ostatní módní diety. Na druhou stranu, pokud se po vynechání pečiva a ostatních potravin obsahujících lepek budete cítit lépe, tak lepek z jídelníčku vyřaďte, Poked nepozorujete žádnou změnu, není důvod si potraviny s lepkem odpírat.
Dobrý den, je možné, že alergie na ořechy mi začala až kolem 30ti let? Do té doby bylo vše v pořádku.(Jana, Plzeň)
Foto
Dobrý den, alergie se může objevit kdykoli během života. Ořechy patří mezi časté alergeny a pokud jste měla po jejich snězení opakovaně alergickou reakci, je vhodné je z jídelníčku vynechat.
Dobrý den, už 5 let mám potravinovou alergii, čerstvé ovoce je pro mě tabu, oříšky, med taktéž. Samozřejmě k tomu mám sennou rýmu, ale na tu mi pomáhají léky od alergologa. Můj dotaz zní: Existuje nějaká možnost jak se zbavit nebo alespoň jak zmírnit příznaky alergie na ovoce? Moc děkuji za odpověď.(Iveta Jechová)
Foto
Dobrý den, záleží na závažnosti alergických příznaků. Užívání léků proti alergii - antihistaminik může částečně projevy alergie tlumit a umožnit vám dát si občas aspoň malý kousek ovoce.
Dobrý den, mám alergii na kiwi. Když sním víc než jedno, osypu se. Může se to zhoršovat? Kiwi mám ráda a nerada bych se ho vzdávala.(Helena S.)
Foto
Dobrý den, alergická reakce se samozřejmě může projevit i závažnějšími příznaky, než jen kopřivkou. Spíše bych doporučil se konzumace kiwi vzdát.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na alergickou reakci na jídlo - jestli to může být tento případ. Nikdy se mi to nestalo, včera poprvé. Jedla jsem oříškovou čokoládu (arašídy, mléčná) posypanou kokosem a v řádech cca 2 minut po mi otekly viditelně rty, otok zmizel asi po půl hodině - hodině do normálu. Otok doprovázely velké křeče v oblasti žaludku.(Míša)
Foto
Dobrý den, alergie na ořechy je jednou z velmi častých alergií a vámi popisované příznaky by zcela odpovídaly alergické reakci. Pokud se jedná o první případ a oříšky nebo kokos vám nikdy nevyvolávaly obtíže, může se jednat i o reakci na jinou složku, která byla v čokoládě obsažená. Pokud by se reakce opakovala, doporučil bych danou potravinuz jídelníčku vyloučit trvale.
Dobrý den, desetileté dceři byla prokázána alergie na kasein. Chtěla bych se zeptat, jak ve stravě doplnit vápník. Stačí pouze z rostlinné stravy nebo je vhodné zařadit nějaké potravinové doplňky. Zajímá mě to i s ohledem na vyšší fyzickou zátěž dcery, která cvičí závodně aerobik. Velice děkuji za odpověď.(Monika Nejezchlebová)
Foto
Dobrý den, při alergii na kasein je nutné z jídelníčku vyřadit všechny ml. výrobky, které ovšem patří k ideálním zdrojům vápníku. Rostlinné zdroje nejsou, zejména pro děti dostačující, protože při růstu je i zvýšená potřeba vápníku. Ve vašem případě bych doporučil nahrazovat ml. výrobky např. rostlinnými mléky (rýžové, ovesné, sojové), které jsou obohacené o válník, případně i užívání vápníku ve formě tablet.
dobry den,chtel jsem se zeptat,jak se pozna ze trpim nesnasenlivosti na nektere druhy potravin,dekuji za odpoved.(kat)
Foto
Dobrý den, intolerance některých potravin se projeví většinou zažívacími obtížemi. Tedy pokud trpíte např průjmy po příjmu konkrétní potraviny, je vhodné tuto potravinu z jídelníčku vynechat a sledovat, zda i obtíže zmizí a zda se objeví po znovu zařazení potraviny do jídelníčku. Další možností je provedení např. kožních testů na alergologii.
Dobrý den. Po střevních, letitých problémech mi byla ve 47 letech zjištěna alergie na kasein, který se nachází v mléce. Ale tvrdý sýr, jogurt ale v testech vyšel, že ho mohu. Můžete mi to, prosím, nějak vysvětlit ? Vždyť mléko je i v tom sýru a jogurtu.. Děkuji za vysvětlení.(Jana)
Foto
Dobrý den, pokud se jedná o výsledky laboratorních testů, nemusí vždy odpovídat vašim klinickým obtížím. Kasein je samozřejmě základní bílkovinou přítomnou v mléce. Alergie na kasein by se tedy měla projevit při příjmu všech mléčných výrobků. Pokud vaše střevní obtíže vymizely po úplném vynechání ml. výrobků, můžete zkusit opět zařadit např. malé množství sýru. Když se střevní obtíže znovu neobjeví, je možné postupně příjem ml. výrobků opět navyšovat. Pokud obtíže budete mít znovu, je vhodné ml. výrobky z jídelníčku vyřadit
Dobrý den, odběry na alergii na lepek a laktozu může provést prakt.lékař nebo se musím objednat k alergologovi?(hana)
Foto
Dobrý den, pokud máte podezření, že trpíte uvedenými alergiemi, může základní odběry provést i praktický lékař. Pokud by byl výsledek pozitivní, nebo hraniční, je smozřejmě vhodné vyhledat specialistu - alergologa nebo gastroenterologa.