ONLINE CHAT
Dobrý den, pane primáři, ve středečním chatu byla paní doktorka - kardioložka. V jednom z dotazů odpovídala, že může spolu souviset mrtvice a onemocnění srdce. Můžete to prosím blíže vysvětlit? Úplně tomu nerozumím. Se srdíčkem měla problémy moje babička - trpěla prý ve stáří na arytmii a mrtvičku prodělala. Mám se prosím obávat, že by hrozila mrtvice i mě? Zatím jsem u specialisty se srdcem nebyla, ale občas mi připadá, že mi srdce začne bušit šíleně rychle, zejména při větší námaze nebo stresu. Nějakou dobu to trvá a pak to přestane. Moc děkuji za Vaši radu. (Žaneta Kordová)
Foto
Právě jsem odeslal odpověď na podobný dotaz - bušení srdce může být známkou nebezpečných, ale i zcela neškodných arytmií. Pokud jste nikdy lékařem cíleně na srdce vyšetřena nebyla a máte takovéto příznaky, pak bych to nepodceňoval a alespoň jednou se nechal vyšetřit. Spíše půjde o jinou arytmii, než firbilaci síní (to je ta pro riziko mrtvice nejhorší), ale jistota je jistota.
Dobrý den, pane doktore, zajímalo by mne, jak souvisí problémy se srdcem se vznikem mrtvice? Děkuji, Olga J. (Olga J.)
Foto
Srdeční onemocnění je příčinou až 40% všech ischemických mrtvic. Nejčastějším mechanizmem, je embolizace krevní sraženiny, která vznikne v srdci a pak putuje krví do mozkové tepny, kterou ucpe. Sraženiny v srdci vznikají nejčastěji při poruše jeho mechaniky - např. při nepravidelném srdečním rytmu - fibrilaci či flutteru síní, špatné funkci srdce po prodělaných infarktech, při chlopenních nemocech... Další věcí na kterou se často zapomíná, je současné onemocnění mozkových a srdečních tepen. Pacienti po mrtvici, kteří mají zúžené krkavice, mají velmi často i zůžené věnčíté srdeční tepny. je pak na místě vyšetření kardiologem - alespoň se zátěžovými testy (bicyklová ergometrie atp.).
Příčinou mozkové mrtvice v mladém věku může být stres nebo přepracování nebo je to jen dispozice ze špatné životosprávy nebo genetická vloha a zhoršený zdravotní stav osob.(Jarka)
Foto
Stres a přepracování samy o sobě mrtvici nezpůsobí - zejména u mladších lidí. Stres není zdravý - zejména dlouhodobý, ale není bezprostřední příčinou mrtvice. U pacientů ve věku do 50 let jsou ve hře spíše jen vrozené příčiny (vzácněji) a pak hlavně a častěji špatná životospráva.
Moja diagnoza- ischemicka c.prihoda v pravom karotickom povodi kzolovana hypercholesterolemia. MR odhalila is hemicke lezie v pravom putamene (18×9mm)a vpravo parietalne kortikalne(15×9mm). Asi 30 min som nevedela zrozumitel e rozpravat a oslabla lavaruka a noha. Cestou do menocnice sa vserko upravilo samo. Ten nalez v mozgu zosatane, alebo je moznosr, ze sa da liekmi odstranit.Dakujem(marta)
Foto
Pokud dojde k rozvoji ischemického ložiska v mozku, a je prokazatelné na MR, pak Vám tam už zůstane jako jizva, která se třeba může lehce zmenšit, ale je to navždy a odstranit nelze. Co je však dobré, že ne každá jizva na MR nechává trvalé následky. Pokud je její umístění a velikost příznivá, pak mohou ostatní zbylé okolní mozkové buňky převzít do určité míry funkci těch buněk, které odumřely... a vy tedy nemáte následné příznaky.
Dobrý den, ve 40 letech jsem prodělala subarachnoidální krvácení a zajímalo by mě, jestli můžeu jednou za x let podstoupit nějaké preventivní vyšetření mozkových cév a příp. kde se o ně můžu přihlásit. Děkuji za odpověď.(Lenka)
Foto
O přesných časových intervalech, jak vyšetřovat po prodělaném subarachnoidálním krvácení se vedou mezi lékařy stále diskuze. Myslím si, ale že je to rozumné. Jako nejméně zatěžující je provedení magnetické rezonance s MR angiografií. Pokud jste po SAK toto vyšetření ještě nikdy neměla, pak by jste to měla říct svému sledujícímu neurologovi (nebo pokud nemáte, pak praktickému lékaři). Stran časování vyšetření hodně záleží, zda jste měla při prodělaném krvácení zjištěné aneuryzma a zda toto aneuryzma bylo nějak operačně řešené.
Je prosím pravda, že ak je podozrenie na mrtvicu, , má sa postupovať pri zistovaní, či ide naozaj o mrtvicu nasledovne ? 1, požiadať postihnutého, aby sa zasmial . 2, požiadať postihnutého, aby zdvihol obe ruky naraz hore. 3, Aby vyplazil jazyk, či sa mu nekrúti . 4, Požiadať postihnutého, aby povedal jednoduchú vetu / napr::. Dnes je ale zvláštny deň / - A v prípade že nedokáže urobiť polovičku z požadovaných vecí zavolať záchranku ? - Ďakujem Vám a prajem príjemný deň ! Peter Penev(peter penev)
Foto
Ano, máte naprostou pravdu - stačí i jeden z těchto příznaků.
Dobrý den, jaké jsou první příznaky mrtvice ?(Petra)
Foto
Příznaky mrtvice - tzn. kdy volat záchranku - se dají zjednodušit následovně podle testu s anglickým akronymem FAST (face arm speech test) - test tvář-ruka-řeč: - tvář - nechte testovaného se usmát, vycenit zuby - pokud se jedna strana tváře (koutku úst) hýbe méně, pak může jít o mrtvici - ruka - nechte předpažit a držet ruce 10 vteřin. Pokud ruka klesne - a to i jen o několik cm, pak je podezření na mrtvici - řeč - jakákoliv náhle vzniklá porucha řeči - tvorby, vybavování i vyslovování slov i/nebo rozumění - opět podezřívejte mrtvici. Pokud tedy je jeden z těchto příznaků pozitivní (a vznikl náhle), pak volejte záchranku- může jít o mrtvici.
Dobrý den pane primáři, můj otec měl první mrtvici v 63 letech, tu přežil bez následků, po další v 82 letech zemřel. Jsem hodně po něm, i když se snažím držet zdravější životní styl, jíst hodně zeleniny, cvičit, přesto už mám v 57 letech zvýšený cukr i tuk. Myslíte, že i přesto tam jsou genetické dispozice a mám k mrtvici blíže než jiní? Pokud ano, co proti tomu dělat. Předem děkuji, Králová(JanaK@seznam.cz)
Foto
Někdy bohužel nestačí jen správná životospráva - a je potřeba řešit cukr i tuk léky. Pokud budete mít tyto parametry srovnané a dobře léčené, pak Vaše riziko mrtvice nebude významně vyšší než u Vašich vrstevníků.
Dobrý den, máma měla mtvičku v necelých 50-ti letech. Má trvalé následky (horší mluva, narušená jemná motorika). Jak moc se tato příhoda dědičná a neměli bychom se sestrou podstoupit nějaké preventivní vyšetření.?? Popřípadně jaké?? Děkuji Vendula(Vendula)
Foto
Mrtvice do 50 let věku (tzn. na mrtvici v mladém věku) může být s nějakým vlivem dědičnosti. Strašně však záleží na přesných příčinách vzniku mrtvice u vaší matky - jsou některé vzácnější příčiny mrtvic, které jsou velmi silně ovlivněny genetikou - pak je vyšetření cíleně na místě. Nicméně u většiny pacientů kolem 50 let věku jsou již ve hře i klasické rizikové faktory - tlak, cholesterol, cukrovka atp. Doporučuji tedy cíleně konzultovat ošetřujícího neurologa vaší matky.
Je nějaká cesta, jak snížit riziko mozkové mrtvice na minimum? (Karolína)
Foto
Základním opatřením je zdravý životní styl - dostatek pohybu (alespoň 3x týdně hodinová procházka), racionální strava středomořského typu - hodně ryb, zeleniny a ovoce, nekouřit a pít alkohol jen mírně (např. 1 skleničku vína denně). Pak je vhodné pravidelně navštěvovat lékaře - který by měl dohlédnout na Vaše rizikové faktory a event. je adekvátně léčit - vysoký krevní tlak, cukrovku, zvýšenný cholesterol a srdeční onemocnění - včetně nebezpečných arytmií jako je např. fibrilace síní.
Jaká je u starého člověka (přes 80 let) pravděpodobnost, že aspoň částečně zrehabilituje po druhém záchvatu mrtvice? Zatím je dědeček zmatený, halucinuje, nepoznává lidi kolem sebe, hybnost je celkem v normě, ale duševně je to opravdu špatné.(Jarek)
Foto
Záleží vždy strašně moc na rozsahu postižení mozku, ostatních nemocech, ale také na vůli pacienta rehabilitovat. Nicméně každý se zlepšuje - hodně v prvních třech měsících po mrtvici, pak se tempo lepšení zpomaluje - ale je patrné asi do 1-2 let po příhodě. Pokud je to déle - pak již žádné významné další lepšení čekat nelze.
Dobrý den, občas mám nepravidelný srdeční tep, měla bych se obávat, že v mi v budoucnu hrozí mozková mrtvice? Děkuji (Milada V.)
Foto
Nepravidelný tep naštěstí může být způsoben i řadou méně nebezpečných příčin - než jen firbrilací síní. Nicméně pokud takový tep máte - měla by jste se nechat vyšetřit u lékaře - včetně EKG.
Dobrý den, pane primáři, dá se říci,co je nejčastější příčinou mrtvice? Děkuji, Libor Hanák(Libor Hanák)
Foto
Mrtvice podle příčiny je nejčastěji porucha prokrvení - nedokrevnost, ischemie (80-85%) a asi 10-15% krvácení do mozkové tkáně. Krvácení nejčastěji působí dlouhodobě neléčený vysoký krevní tlak. Ischemie je způsobena asi v 30% embolizací krevní sraženiny ze srdce - nejčastěji při srdeční artymii - fibrilaci síní, v asi 20% aterosklerózou velkých mozkových tepen - hlavně krkavic , dále v 20% postupným uzavíráním malých mozkových tepének, jen velmi málo mrtvic je způsobeno různými vzácnými příčinami - 1-2% - vrozené poruchy metabolizmu, srážení krve, záněty mozkových tepen a mnohé další. Asi u 30% se jasná příčina nenajde - ale podezříváme velmi často firbilaci síní - arytmii s nepravidelným srdečním rytmem, která se vyskytuje zpočátku jen v určitých záchvatech - paroxysmech. Tzn. lez shrnout, že nejčastější příčinou ischemické CMP je asi právě firbilace síní.
Dobrý deň, Chcel by som sa opýtať či medzi príznaky mozgovej príhody patrí aj krátkodobá (5-10min.) strata schopnosti sa verbálne vyjadriť ?(Matej)
Foto
Ano, patří. A to porucha tvorby slov nebo i porozumění mluvenému. Je to jeden ze tří hlavních příznaků mrtvice.
Dobrý den, již pár dní mne mravenčí levá noha, levá ruka a mám rozmlžené vidění na pravé oko. Během dne se to mění jen mírně. Mám zúžený míšní kanál v krční páteři, přisuzujit o tedy tomu. Nicméně obdobné příznaky jsou i u mrtvice, měl byh o ní uvažovat a řešit je akutně? Děkuji.(Radek)
Foto
Vaše příznaky zcela jednoznačné pro postižení míchy nesvědčí - pokud máte i poruchu zraku na opačné straně, pak bych doporučil kontrolu u lékaře akutně, původ může být i jiný - ale neznám Vaše ostatní choroby, věk atp.
Dobrý den, ve 40. letech jsem prodělal krvácivý iktus se SAH z prasklého aneurysmatu A.comp. (coil a po roce klip), nejspíš vrozeného původu. Naštěstí jsem bez větších následků přežil. Myslíte si, že by můj syn, 25 let, mohl být vrozenou výdutí stejně ohrožen, resp. je u něj na místě kontrola cévního systému mozku ?(Slavomír)
Foto
Podle odborných doporučení kontrolu vyloženě a navíc pravidelně doporučujeme u osob, které mají 2 přímé příbuzné po prodělaném subarachnoidálním krvácení. Nicméně pro jistotu je myslím rozumné zkontrolovat i vaše děti - alespoň jednorázově magnetickou rezonancí.