„Kontrolní týmy odhalily šest předražení, což mě pouze utvrzuje v tom, že jsme se vydali správnou cestou a budeme tyto kontrolní akce opakovat ve velmi krátkých časových intervalech,“ uvedla primátorka.

Předražení jízdy je porušením zákona o cenách. Úředníci zjistili také porušení zákona o silniční dopravě, což řešili s policií. Taxikář v jednom případě nezapnul taxametr, ve druhém neměl na autě svítilnu.

„Dál budeme tvrdě postupovat vůči nepoctivým taxikářům. Represe je jedno z mála řešení, které na nepoctivé taxikáře platí,“ dodala primátorka.

Magistrát a taxikáři debatují o podobě připravované novely zákona a vyhlášky týkající se taxislužby. Návrh novely obsahuje přísnější podmínky na spolehlivost řidiče, nově se do zákona vkládají i povinnosti a odpovědnost zprostředkovatelů dopravy, tedy dispečinků a provozovatelů mobilních aplikací.

Mělo by být také možné zadržet řidiči při kontrole jeho průkaz. Počítá se také se speciálními registračními značkami pro taxíky, na čemž se úřad a řidiči shodují. Chtějí tak eliminovat řidiče, kteří jezdí bez koncese. Po půl roce bude také možné prodat zabavené auto, jehož majitel neuhradil uloženou pokutu.

Praha má dlouhodobé problémy především s nepoctivými taxikáři. Podle informací magistrátu je v metropoli 2000 aktivních provozovatelů taxislužeb, přes 4600 evidovaných vozidel a téměř 5500 řidičů.

Letos v červenci několik stovek vozidel taxi na protest proti plánovaným změnám zkoušek řidičů zablokovalo magistrálu, od další akce je v září odradil slib primátorky, že Praha zvýší maximální povolenou cenu za kilometr. Podle úřadu se to už ale nestihne.

Podívejte se, jak protest taxikářů probíhal:

Video
Video se připravuje ...

Pražští taxikáři v létě stávkovali. Pavel Schuster, Jan Jedlička