Dosud se dostávalo zboží této značky, která působí ve více než 30 zemích, do Prahy jen přes distributory. Jak ale upozornilo Aktuálně.cz, řetězec Marc O´Polo nedávno zahájil mezinárodní expanzi a Česko si zvolil jako lukrativní adresu.

„Prahu jsme si vybrali, protože patří mezi klíčová města v Evropě z hlediska velikosti, kupní síly a světové reputace. A navíc Prahu navštěvují turisté z celého světa,“ sdělil mezinárodní obchodní ředitel značky Marc O'Polo Massimo Francese.

První pobočka se sice na Václavském náměstí otevře až 13. října, už se ale plánuje vznik další. Ta má vyrůst také v Praze.

Nedaleko Václaváku navíc vybuduje obchod i slavné britské hračkářství Hamleys. Smlouvu podepsali zástupci tohoto impéria s českým partnerem v září, otevírat se má příští rok v dubnu.

Prodejna vyroste v budově bývalé Československé obchodní banky v ulici Na Příkopě. Díky rozloze 6 tisíc metrů čtverečních půjde o největší hračkářství v kontinentální Evropě.

Pražský obchod má sloužit jako 'výkladní skříň' pro celou střední a východní Evropu. Obchody v těch dalších zemích by měly být také velké, ale nikoli tak jako ten pražský,“ uvedl Pavel Čmelík, jehož společnost Inexad je držitelem licence Hamleys pro středoevropský region. Další menší prodejny zvažuje firma i v Česku.

Sortiment pražského obchodu by měl být z 85 procent stejný jako v obchodním domě v Londýně. Hračky prodávané pod značkou Hamleys mají tvořit 30 až 40 procent nabídky, výrobky českých dodavatelů asi deset procent. Další částí sortimentu budou mezinárodní značky jako Lego či Mattel. Ceny hraček by měly být podle Čmelíka podobné jako v Británii.

Luxusní Julius Meinl skončil

Ne všem proslulým značkám se ale v Praze daří. Řetězec Julius Meinl, který otevřel v prosinci 2013, po necelém roce provozu oznámil, že kvůli nezájmu zákazníků zavírá. Zatímco ve Vídni mívají v Meinlovi plno, v Praze lidi luxusní potraviny jednoduše nepřilákaly.

Navíc se ukázalo, že zaměstnanci ani dodavatelé nedostávali zaplaceno tak, jak by měli. Majitelé tak museli tři patra secesního domu v ulici 28. Října nedaleko Václavského náměstí loni na podzim vyklidit.

Z bezdomovce se stalo chodící wi-fi připojení. Nejdražší cyklostezku za 150 milionů rozkopaly bagry. A v Praze 7 zasahuje dlažební Kobra 11. Podívejte se na aktuální díl pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Bezdomovec jako chodící wi-fi! Dlažební Kobra 11 a nejdražší cyklostezka s dírou Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček