Společnost AVE, která jako jediná podle smlouvy s magistrátem může v současnosti svážet odpad z Praze 3, 9, 10 a 14, vyzvala Pražské služby (PS), aby své kontejnery odvezly. „Ty ale nereagovaly, přestože jejich popelnice jsou nacpané odpadem, který nikdo nevyváží, hrozí černé skládky a ulicemi se šíří zápach,“ uvedla mluvčí AVE Jana Vondráková.

AVE proto vzalo věci do svých rukou a o víkendu z 90 míst v Praze 14 odvezlo zhruba 270 kontejnerů konkurence do sídla své firmy. Dnes by měli pokračovat v Praze 3.

Porušují právo?

„Až do 31. října podle platné smlouvy s magistrátem sváží komunální odpad v Praze 3, 9, 10 a 14 společnost AVE. Na další období nemá město zatím uzavřenou smlouvu s nikým. Pražské služby rozmístily do ulic popelnice předčasně a protiprávně,“ říká Roman Mužík, ředitel AVE.

„AVE se tímto postupem snaží vyvíjet nátlak, aby si udrželi zakázku i po 1. listopadu. Pro nás stále platí rozhodnutí rady města i pokyn valné hromady a naší povinností je od 1. listopadu zajistit odvoz odpadu z nově obsluhovaných městských částí. A 36 000 nádob rozhodně nelze rozvézt za jednu noc,“ oponuje Radim Mana, mluvčí PS.

Fotogalerie
4 fotografie