11. září 2001 se do paměti řady lidí vrylo jako den, kdy došlo k největšímu teroristickému útoku na Spojené státy americké. 19 členů teroristické sítě Al-Kaida při něm unesli čtyři dopravní letadla, se kterými následně zaútočili na budovy Světového obchodního centra a Pentagon. V troskách zahynuly takřka tři tisíce lidí.

Útok na dvojčata

Většina lidí má teroristické útoky z 11. září spojené především s útokem na budovy Světového obchodního centra v New Yorku. K tomu došlo před 9. hodinou ráno. Drama se ale začalo odvíjet o necelou hodinu dříve.

V 7:59 místního času (13:58 v ČR) odstartoval z Bostonu let American Airlines 11, o patnáct minut později pak odstartoval i let United Airlines 175. Mezitím odstartoval i let American Airlines 77 z Washingtonu, D. C. a pouhé 4 minuty před prvním útokem odstartovalo i poslední z letadel – let United Airlines 93.

První letadlo (Let American Airlines 11) narazil do severní věže Světového obchodního centra v 8:46 místního času, na jeho palubě zahynulo 81 pasažérů, dva piloti a 9 členů posádky. V 9:03 pak do jižní věže narazil let United 175, na jeho palubě bylo 56 pasažérů, dva piloti a sedm členů posádky. Stalo se tak již v přímém přenosu před zraky milionů lidí po celém světě.

Po necelých 20 minutách byly v New Yorku uzavřeny všechny tunely a mosty. Pět minut před půl devátou pak byl uzavřen vzdušný prostor nad celými Spojenými státy. Tehdejší prezident USA George W. Bush pak minutu před půl desátou poprvé promluvil k občanům.

Cílem útoku se stal i Pentagon

V 9:37 potom se ke svému cíli dostalo poslední letadlo. Let American Airlines 77 narazil do budovy Pentagonu. Na jeho palubě zahynulo všech 58 pasažérů, dva piloti a čtyřčlenná posádka. Kromě toho bylo zabito dalších 125 lidí v budově.

První se zřítila jižní věž Světového obchodního centra. Stalo se tak minutu před desátou hodinou. Jen tři minuty poté se do pensylvánských polí zřítil let United Airlines 93, poslední ze čtyř unesených letadel. Stalo se tak poté, co se cestující pokusili vzepřít únoscům a získat nad letem kontrolu. Na palubě zahynulo 38 pasažérů, dva piloti a pět členů posádky.

V 10:10 se zhroutila i zasažená část Pentagonu. Krátce před půl jedenáctou se pak zřítila i druhá věž Světového obchodního centra. V troskách obou věží zahynulo celkem 2 606 lidí. Dohromady včetně teroristů si tak útok vyžádal 2996 lidských životů a další tisíce zraněných.

Slavné video pořídil Čech

Jediné video, které zachytila nárazy obou letadel do věží Světového obchodního centra, pořídil Čech. Navíc v podstatě náhodou. Byl jím Pavel Hlava z Brna, který tou dobou pracoval v USA jako údržbář ve firmě zajišťující catering leteckým společnostem. Kameru si přitom pořídil pouhý den před útokem a v osudový den se rozhodl vzít ji s sebou do práce, ta ho měla na den odvést z města, jenže se s kolegy zdrželi.

V roce 2015 pak pro Blesk Hlava vzpomínal, že při cestě za prací poprvé zkoušel s kamerou natáčet a k Světovému obchodnímu centru ji stočil v podstatě náhodou. „Vůbec jsem neviděl, že do mrakodrapu narazilo letadlo. Náraz se jevil na displeji jako obláček prachu,“ přibližoval bývalý horník.

Za necelou půl hodinu pak zachytil i náraz druhého letadla. „Náhodou jsem švenknul z billboardu zvoucího na premiéru filmu Demolition Man nahoru a tam právě narážel do mrakodrapu druhý boeing,“ popsal.

Atentátníci byli hlavně ze Saúdské Arábie

Po útocích se rozjelo největší vyšetřování v dějinách amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Do toho se v jednu chvíli zapojila více než polovina všech agentů úřadu, kteří dohromady prověřili přes půl milionu různých stop.

Vyšetřovatelům pomohlo například to, že jedno ze zavazadel vůdce únosců Mohameda Atty se nedostalo na palubu letu American Airlines 11, díky tomu získali dokumenty se jmény únosců i kontakty na teroristickou síť Al-Káida.

FBI tak zveřejnila totožnost 19 útočníků už 27. září. Většina z nich, celkem 15, pocházela ze Saúdské Arábie, dva byli ze Spojených arabských emirátů, jeden z Egypta a poslední z Libanonu.

Konspirační teorie spojené s útoky

Prakticky okamžitě se rovněž vyrojily různé konspirační teorie. Mezi jednu z nejrozšířenějších patří tak, že za útokem ve skutečnosti stála vláda USA. Konspirátoři s oblibou tvrdí zejména to, že za pádem budov ve skutečnosti stály řízené exploze a nikoli náraz letadel.

Ty přiživil například i profesor chemie Niels Harrit, který například studoval prach, který po pádu dvojčat zaplavil Manhattan. Tvrdí totiž, že v něm našel stopy toho, že nosné prvky mrakodrapů byly odpáleny pomocí termitu. To je chemická sloučenina, která vytváří vysoký a ničivý žár.