Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Videem vydělal miliony, teď rozváží balíky! Čech natočil náraz letadel do Světového obchodního centra

Autor: Jiří Nováček - 
13. září 2015
05:00

Když u vás, pokud bydlíte v Brně, zazvoní s balíkem podsaditý, nakrátko ostříhaný padesátník, možná to je americká mediální celebrita. Jako jediný člověk na světě totiž nafilmoval 11. září před 14 lety nárazy obou teroristy unesených letadel do mrakodrapů v New Yorku.

Rodák z Brna Pavel Hlava (52) dnes žije v Otnicích na Vyškovsku a živí se rozvážením poštovních balíků. Video a příběh, o které se málem porvaly televize ABC a prestižní deník New York Times, přitom vznikly čirou náhodou. Pan Hlava je pořídil během cesty do práce.

„Neměl jsem vůbec ten den v New Yorku být. Měli jsme jet do Pennsylvánie a zdrželi jsme se kvůli nějakému zařizování, co měl ve městě šéf Mike Cohen,“ vzpomíná muž, který v té době pracoval jako údržbář ve firmě zajišťující catering leteckým společnostem.

Video Čech Pavel Hlava natočil útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001. - Youtube.com
Video se připravuje ...

V Americe si vysloužilý horník po dvanácti letech fárání v ostravských dolech právě vydělával na koupi vytouženého bytu. Byl už totiž rozvedený, po návratu se chtěl osamostatnit a zařídit v rodném Brně.

Pondělí před osudným úterkem 11. září 2001 využil pan Hlava ke koupi videokamery. Večer si s ní v bytě v Queensu hrál, nastavil datum a podle návodu ji připravil k natáčení. Těšil se, že domů pošle rodičům a známým videonahrávky z města, kde už čtyři roky pracoval.

„Zdrželi jsme se ráno u nákladní rampy, já se kamerkou pochlubil a šéf mi poprvé dovolil, abych si sedl na přední sedadlo vedle řidiče. To jsem nikdy v práci nesměl,“ pousmál se shodě neuvěřitelných náhod. A ty měly pokračovat.

V Brooklynu Jakub Hlava zkoušel kamerku ovládat a zkusmo natáčel ulice a frmol na nich. Víceméně náhodou natočil objektiv směrem k světoznámým Dvojčatům, budovám Světového obchodního centra, pod kterými ústil tunel, kterým měli cestou do práce projet.

„Vůbec jsem neviděl, že do mrakodrapu narazilo letadlo. Náraz se jevil na displeji jako obláček prachu,“ přiblížil klíčový okamžik. Záběr mu dovolila i další náhoda. „Na New York bylo neuvěřitelně jasné počasí. Devět dní z deseti se nad městem ráno převalovaly mlhy nebo smog, to úterý byla křišťálově čistá viditelnost, svítilo sluníčko,“ popsal vteřiny před tragédií, která připravila o život na tři tisíce lidí.

Druhý záběr vznikl za necelou půlhodinku ve chvíli, kdy se auto vynořilo z tunelu. „Náhodou jsem švenknul z billboardu zvoucího na premiéru filmu Demolition Man nahoru a tam právě narážel do mrakodrapu druhý boeing,“ otřásl se hrůzou i po letech pan Hlava. „Ten film pak tehdy v Americe zakázali promítat,“ poznamenal.

Mediální rvačka o video

Pavel Hlava nabídl svá videa televizím. Marně. Přes původní nezájem médií ale nahrávky doputovaly v předvečer druhého výročí útoku na mrakodrapy do vysílání televize ABC. Vzbudily poprask a světovou senzaci.

Pan Hlava je totiž jediným člověkem na světě, kterému se podařilo zachytit obrazem oba útoky. Originál kazety si proto vyžádali i policejní vyšetřovatelé a FBI. Pana Hlavu kontaktovaly prestižní The New York Times a pořídili s ním o nahrávkách celostránkový rozhovor.

Rozběhl se pak mediální kolotoč a pan Hlava plnil stránky zámořských a pak i českých listů. Vlasy si pak asi rvali na Nově, kde jeho originální nahrávku jako nezajímavou odmítli.

Za videa pak newyorští právníci panu Hlavovi zajistili autorský honorář v desítkách tisíc dolarů. Mohl proto jet domů, na byt bylo vyděláno. „Vrátil jsem se domů, do Brna, nemohl jsem ale na New York zapomenout,“ přiznává dnes. V brněnském hotelu Grand s bratrem zřídili noční klub a pojmenovali jej po mrakodrapech: Twins.

„Klub se nám slušně rozjel, po čase si ale začali stěžovat hoteloví hosté, že mladí dělají bengál. Tak nám po roce neobnovili smlouvu,“ smutní ještě dneska pan Hlava. Klub byl pro něj investicí i prací, která jej bavila.

Stesk po New Yorku šikovného údržbáře neopustil. Na rok se tam ještě pracovně vrátil. Pak už ale přišel čas na definitivní návrat na Moravu. Ve svém někdejším klubu se totiž seznámil s druhou ženou. Za vydělané peníze pořídil domek na vsi, v Otnicích.

Ani toto manželství ale nedopadlo. „Rozvádíme se,“ mávne rukou. Dnes žije v pečlivě udržovaném velkém domě sám a osmým rokem se živí rozvážením poštovních zásilek. Když má volno, sedne pan Hlava do auta a jede se na sever Moravy potěšit vnoučaty. Z prvního manželství má syna a dceru, těm se narodil Tobiášek (7), Pepíček (1) a Emča (1). „Kluk žije v Havířově, dcerka s manželem se právě stěhují z Liverpoolu do Skotska,“ svěřil se Nedělnímu Blesku. Do pořádku se prý daly i vztahy s první manželkou Lenkou. „Ty jsou skoro idylické,“ přiznal.

Na kurtech jako Klaus

Video  Čech Pavel Hlava natočil, jak do dvojčat Světového obchodního centra narazily letadla.  - Youtube.com/Pavel Hlava
Video se připravuje ...

Život o samotě přináší někdy i možnost plnit si svá přání. Pan Hlava odmalička tíhl ke sportu. Dnes hraje náruživě tenis. A podle kolegů a kamarádů je slušným plejerem. Zastihnout jej můžete třeba v klubu v Bosonohách, kde kdysi pinkal třeba Václav Klaus.

V klubu si také v pátek připomněli se známými výročí, které mu převrátilo život. Jak? „Začal jsem hodně přemýšlet o hodnotách, o světě, o vztazích. Více mi ten prožitek určitě dal než vzal. Když nic jiného, tak třeba i vlastní bydlení,“ svěřil se.

Pavel Hlava navíc žije podle svých slov pořád naplno. Tak, jak se naučil v hektickém New Yorku. A doufá, že se tam jednou podívá. Možná i na delší dobu. „Mám to pořád v hlavě. Na New York nedám dopustit. Skvělý život, skvělé město! Určitě tam pojedu,“ vzkazuje za oceán. Možná už za rok, při patnáctém výročí.

11. září 2001

Jako první zasáhl cíl Boeing 767 společnosti American Airlines s 92 lidmi na palubě letící z Bostonu do Los Angeles. Do severní věže WTC v New Yorku narazil v 8:46. Pilotoval jej Egypťan Muhammad Atta.

Budovu zasáhl mezi 94. a 98. patrem. Druhým letadlem byl Boeing 767 United Airlines s 65 lidmi na palubě letící z Bostonu do Los Angeles, ten narazil do jižní věže WTC v 9:03. Pilotem byl Marván Šihhí. Zasáhl budovu mezi 78. a 84. patrem.

Jižní věž WTC se zřítila v 9:59, tedy 56 minut poté, co byla zasažena. V 10:28 se zhroutila i severní věž a spolu s ní byla zničena i budova hotelu Marriott. Jako poslední spadla v 17:25 nižší 47patrová budova číslo 7 Světového obchodního centra.

Útoky totálně změnily politickou situaci ve světě a upozornily na hrozbu islámského terorismu. USA zahájily válku proti terorismu. Vyzvaly Afghánistán, aby vydal Usámu bin Ládina a 7. října letecky zaútočily na Afghánistán, kde měla al-Káida své tábory. Konflikt dodnes neskončil.

Letecké společnosti zpřísnily na všech letištích světa bezpečnostní opatření, policie v řadě zemí začala od té doby lidem masivně odposlouchávat telefony. Objevila se i řada konspiračních teorií, poukazujících na fatální selhání tajných služeb FBI a CIA.

honza54.. ( 14. září 2015 07:31 )

za posledních 25 let je to ta nejmírumilovnější

honza54.. ( 14. září 2015 07:29 )

já bych spíš řekl zištně, zjištně neznám

frantaklika ( 13. září 2015 18:45 )

Dále je potřeba si uvědomit, že v parlamentu ČR sedí lidé, kteří obhajují fašistickou politiku USA a dělají to zcela zjištně!

turan ( 13. září 2015 18:11 )

Aké lietadlá?Veď konšpirátori tvrdia že to boli papierové lietadlá na diaľkové ovládanie a dvojičky zhodila vláda za pomoci 200 ton dynamitu a tisíca metrov odpaľovacej šnúry vedenej krížom cez všetky kancelárie!

carisima ( 13. září 2015 18:09 )

tady je taky "vláda zla".

Zobrazit celou diskusi