Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Za vysmátým Babišem přišli pokoření Zaorálek a Chovanec. ANO chce šéfa Sněmovny

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. října 2017
22:41

Andrej Babiš (ANO) si nedělní večerní schůzku s představiteli stran, které se dostaly do Sněmovny, zřejmě vychutnal. Dorazila za ním totiž delegace z ČSSD ve složení Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec. Tedy dosavadní koaliční partneři, ale také muži, se kterými se před volbami dostal do nejednoho ostrého konfliktu. Sociální demokraté po schůzce oznámili, že jsou připraveni skončit v opozici. ANO pro změnu vyrukovalo s kandidátem na šéfa Poslanecké sněmovny. Kdo by jím měl být?

Byla to schůzka vítěze a poraženého. Andrej Babiš se svou pravou rukou Jaroslavem Faltýnkem rokovali se zástupci ČSSD: volebním lídrem Lubomírem Zaorálkem a Milanem Chovancem. Sociální demokraté ve volbách získali pouhých 7,27 procenta hlasů. Naopak ANO se pyšní ziskem 29,64 procenta. Přepočteno na křesla ve Sněmovně, prohráli sociální demokraté propastným rozdílem 15 ku 78.

Dosavadní lídr vládní koalice tak bude v nové Sněmovně ve výrazné menšině. A ANO si již brousí zuby na ministerstva, která ovládala právě ČSSD. Vicepremiér Richard Brabec v rozhovoru s E15 uvedl, že by ANO rádo získalo i resorty vnitra, zdravotnictví a sociálních věcí.

ANO žádá změny ve fungování Sněmovny

Zástupci ČSSD však v neděli večer na schůzce s Babišem řešili, jak to bude dál se samotnou Sněmovnou. Včetně návrhů ANO na změny, jak by měla dle Babišových dřívějších vyjádření „žvanírna“ vůbec fungovat.

Zaorálek návrhy ANO po schůzce označil za „docela střízlivé“, nejde podle něj o revoluční změnu či omezení fungování poslanců. „Poslanecká sněmovna by měla zůstat možností, kde člověk vystoupí a řekne svůj názor. Nebudeme pro omezení možnosti debaty,“ doplnil Chovanec. 

Dienstbier varuje před „cestou do nicoty“

Na večerní jednání Babiše s ČSSD reagoval na Twitteru i sociální demokrat, senátor a někdejší neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Dienstbier. „Jediné možné zásadové rozhodnutí ČSSD po výprasku ve volbách je odchod do opozice. Vláda s ANO je cestou do nicoty,“ varoval exministr pro lidská práva.

Sociální demokraté přitom po schůze s Babišem oznámili, že jsou s ohledem na hubený volební výsledek skutečně připraveni odejít do opozice. Pokud se s ANO na pokračování koalice neshodnou, nic jiného jim ostatně zřejmě nezbyde.

Babiš se přeřekl a baví (i děsí) Twitter

Návrhy ANO chce ČSSD vidět papíře, uvedla Česká televize. Právě v jejím vysílání se však objevilo pro někoho úsměvné, pro jiného mrazivé přereknutí Andreje Babiše.

Zatímco ANO chce měnit jednací řád Sněmovny a fotografové zastihli Babiše po schůzce s pokořenými sociálními demokraty se širokým úsměvem, je to právě předseda hnutí, kdo v neděli večer pobavil a zároveň i postrašil diváky u televizních obrazovek. V pořadu 168 hodin totiž uvedl: „My chceme bojovat proti demokra... teda demokracii, proti byrokracii, se omlouvám.“

Na místo Hamáčka Vondráček

Babišovo hnutí po schůzce s ČSSD oznámilo svého adepta na nového šéfa Sněmovny, jejího dosavadního místopředsedu a advokáta Radka Vondráčka (ANO). Oznámil to po schůzce s ČSSD Jaroslav Faltýnek. „Reakce z jejich strany aspoň mně připadala jako mírně pozitivní, s tímto jménem nemají problém,“ uvedl první místopředseda Babišova hnutí ANO.

Bylo to symbolické. Právě sociální demokraté Sněmovnu vedli díky Janu Hamáčkovi, který na Twitteru smířlivě uvedl: „Radek Vondráček je dobrá volba…“

Video  Vítěz Babiš pro Blesk: Nejsem populista, kdyby nebylo EET, máme 40 %  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Do Sněmovny, která nyní zažije nového přpedsedu i zcela novou situaci, se dostalo celkem devět stran a hnutí. Jak podle hnutí ANO, tak podle ČSSD by však mělo být ve Sněmovně čtyři až pět místopředsedů. Otázkou je, zda ČSSD dosáhne vůbec na jeden z nich. Po katastrofickém volebním výsledku, který Zaorálek na Twitteru označil za „náraz do zdi“, to vůbec jisté není.

„Znechucený“ Zeman: Pozice šéfa Sněmovny je důležitá

Už v pondělí se přitom Babiš chystá na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. „Chci vědět, jak se pan prezident na to dívá, jak dopadly volby. Jaké jsou jeho názory, co si představuje. A to, že pan prezident tam chce mít Piráty, to je pro mě novinka,“ uvedl Babiš v České televizi.

O tom, že by si ve vládní koalici dokázal představit Piráty, mluvil Miloš Zeman na Blesk.cz v nedělním živě vysílaném pořadu S prezidentem v Lánech. Zmínil však i jinou věc, důležitost předsedy Poslanecké sněmovny. Zeman připomněl, že podle Ústavy má dva pokusy na jmenování předsedy vlády. Premiérem chce přitom jmenovat právě Babiše.

„A ten třetí pokus má předseda Poslanecké sněmovny. Právě tady vidíte, jak důležité je mít předsedu Poslanecké sněmovny a mě poněkud znechutilo prohlášení určitě TOP 09 a možná i ODS, že budou obstruovat nebo sabotovat při volbě předsedy Poslanecké sněmovny. Pokládám to za nesportovní. Když někdo prohrál, má se poklonit vítězi, podat mu ruku a blahopřát mu,“ podotkl Zeman.

Babiš přitom ve své vítězné řeči ve štábu ANO uvedl: „Já už jsem gratuloval všem předsedům, kteří se dostali do Sněmovny. Doufejme, že budou chtít s námi vyjednávat. Já si myslím, že by bylo dobré mít pro naši zemi stabilní vládu, která bojuje za naše zájmy. Já doufám, že ta vláda bude u nás sestavena rychle... Pokud někdo mluví o tom, že tady nějaký miliardář přišel a koupil si lidi, je to směšné. My jsme od roku 2013 makali.“

Advokát Vondráček byl i u voleb 2013

Radek Vondráček je jedním z těch, kdo byli v ANO už u voleb v roce 2013. Již tehdy vedl kandidátku ve Zlínském kraji. Letos si to zopakoval. A v sobotu slavil volební triumf ANO ve štábu hnutí v Praze na Chodově v Centru pohybové medicíny.

Dosavadní místopředseda Sněmovny Radek Vondráček je adeptem ANO na jejího šéfa Dosavadní místopředseda Sněmovny Radek Vondráček je adeptem ANO na jejího šéfa | ČTK/Zdeněk Němec

Ve Zlínském kraji tentokrát ANO získalo 28,76 procenta, což byl z celorepublikového hlediska spíše průměr. Druhou SPD s 12,9 procenty však nechalo daleko za sebou. Rodák z Kroměříže Vondráček, který je ženatý a má dvě děti, tak mohl být opět spokojený. Advokátem je od roku 2003, členem ANO pak od roku 2014. Dnes je i členem představenstva v Babišově hnutí.

Na řadě jsou Lidovci a Okamura

Hnutí ANO má nyní od Zemana lhůtu 30 dní, po nedělních schůzkách s KSČM, STAN a naposledy ČSSD se má v pondělí Babiš sejít s KDU-ČSL a SPD. Už ve své vítězné řeči po sobotním sečtení volebních výsledků Babiš upozorňoval, že se chystá sejít se všemi předsedy či lídry stran, které se dostaly do Sněmovny. Ve výčtu mu tak chybí ještě právě zmiňovaní Piráti, dále pak ODS a TOP 09.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
zidle ( 23. října 2017 14:09 )

Bohuzel Cesky narod jepouze stado Ovci kterese snadno necha zmanipulovat a okradat !1Slava Babisovi Mafie v CR!!!!!!!!!!!!Jan Hill (Nemecko)

zidle ( 23. října 2017 13:32 )

Uzten jeho hnusnej ksicht napovyda jakyjeto Mafian avyjstesiho zvolili toje nerozum udelaliste Kozla Mafiana zahradnikem onvam jeste ukaze a zatopi svim bicem nachudy lit!!Jan Hill (Nemecko)

zidle ( 23. října 2017 13:29 )

Takoveho hajzla Intrikare Babise jstesi zvolili abyvas a vas stat vice okradl a zbohatnul?Kdeten hajzl vzalty Miliardy?Nopreci okradl vas a vas stat!!Avyho jeste volite?Tonechapu!!!Jan Hill (Nemecko)

bizon_pepa ( 23. října 2017 08:49 )

To nemusi ani slibovat. Zatim nesplnil nic.

Pink ( 23. října 2017 00:57 )

Slibujeme,že co jsme slíbili nesplníme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa