Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Komunisté vyšlou do voleb i obviněného Borku. Je stíhaný za dotační podvod

Autor: Mii - 
26. července 2017
14:05

KSČM bude mít v podzimním volebním boji i stíhaného kandidáta. Stranu v Karlovarském kraji povede Jaroslav Borka, kterého policie obvinila v kauze ROP Severozápad z dotačních podvodů. Předseda KSČM Vojtěch Filip v tom ale nevidí problém – když si Borka i lidé kolem něj myslí, že bude očištěn, tak si to prý myslí také. Filip to řekl v rozhovoru pro server iRozhlas.

Borka je prý skálopevně přesvědčen, že policie obvinění stáhne. S vyšetřovateli spolupracuje a cítí se údajně nevinen, ani si nezval advokáta. Podobný názor mají lidé kolem něj, a tak Filip prý nevidí v jeho účasti ve volbách problém. Společně o problému ale teď nemluvili.

VIDEO: Takhle komentoval dění kolem ROP Severozápad na konci loňského roku premiér Sobotka (ČSSD)

Šéf komunistů nicméně vnímá, že Borka bude pro KSČM slabým místem. Počítá s tím, že konkurenční strany přítomnost obviněného politika na kandidátce napadnou, ani to však podle Filipa není důvod k Borkově výměně.

„No tak samozřejmě vím, že budeme snadný terč. Já si to uvědomuji. Na druhou stranu, jestliže on a lidi kolem něj jsou přesvědčeni o tom, že v trestním řízení bude očištěn, já nevím, proč bych to zpochybňoval,“ vysvětloval pro iRozhlas.

Borku ani Filip vyměnit nemůže. Komunisté jsou podle jeho slov demokratická politická strana, kde se její předseda nemůže chovat absolutně. „Já nemohu nařizovat věci jako Andrej Babiš (předseda hnutí ANO, pozn. red.). Když přišla žádost o vydání pana Borky, požádal jsem krajský výbor, aby ji posoudil s ohledem na kampaň. A oni se za něj postavili,“ řekl Filip s tím, že když Borka náměstkoval na hejtmanství, byl hodnocen velmi pozitivně.

Podle předsedy KSČM je důležité ctít presumpci neviny, a to i u politiků. Borka navíc sám svoji rezignaci nabídl, takže si svoji kontroverzi prý uvědomuje.

Skoro 30 obviněných lidí

Vedle Borky byl před několika dny v kauze ROP Severozápad obviněn i poslanec ČSSD Josef Novotný. U obou policie ke kroku dospěla více než měsíc poté, co je Sněmovna vydala ke stíhání. Provinit se měli machinacemi s evropskými dotacemi.

Jedná se již o třetí stíhání v souvislosti s ROP Severozápad. Policie k němu dospěla na základě informací od spolupracujícího obviněného, exředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze. Borka měl jakožto člen hodnotící komise pomáhat schvalovat nezákonně vybrané projekty. 

Celkem policie obvinila 26 lidí včetně exsenátora ODS Alexandra Nováka nebo exhejtmanky ČSSD Jany Vaňhové. Podle vyšetřovatelů měli zmanipulovat přes 500 dotačních projektů a způsobit škodu minimálně 14 miliard korun.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa