Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ANO finišuje prověrku líných poslanců. Koho Babiš už nepustí do voleb?

Autor: vei - 
15. dubna 2017
10:30

Do Sněmovny se dostali v roce 2013 s heslem „nejsme politici – makáme“. Teď si ale u svých 47 poslanců udělá hnutí ANO inventuru jejich aktivity. Kdo nemakal nebo své práci příliš nerozuměl, má podle sobotního deníku Právo smůlu. Na kandidátce pro letošní volby už se neobjeví.  Prověrky práce má na starosti speciální skupina v hnutí a dostanou je také šéfové v regionech. 

Kandidátní listiny se schvalují v hnutí ANO v primárkách. Po únorovém volebním sněmu má ale hlavní slovo především šéf Andrej Babiš. V odůvodněných případech může s kandidátkou hýbat, jak se mu zachce. Kdo se mu na ní nebude zamlouvat, může z boje o křeslo vypadnout úplně. Anebo naopak může vytáhnout některého ze svých oblíbenců nahoru. Na středočeskou kandidátku tak Babiš tlačí například bývalého hokejového brankáře Milana Hniličku.

„Teď jde o to, aby i naše organizace ve středních Čechách vzala pana Hniličku na kandidátku,“ řekl v polovině března Blesk.cz Andrej Babiš. Sám chce kandidovat ve středních Čechách z posledního místa.

VIDEO: Milan Hnilička mluvil v únoru na sněmu hnutí ANO. Opřel se do dětí. Neumějí prý udělat ani kotoul

Inventura aktivity

Speciální tým teď prověřuje každého z poslanců v rámci hnutí. Vyhodnocuje, jak byl každý z členů klubu aktivní, kolik návrhů zákonů předložil, kolikrát vystoupil ve Sněmovně, jak moc je známý u voličů. Ale i jak rozumí tématům, kterým se měl věnovat v rámci výborů.

Výsledky prověrky dostanou podle Práva na stůl v příštích dnech oblastní organizace hnutí, tak aby je měly k dispozici před primárkami, které mají skončit do poloviny května.

Mezi řadové poslance, kteří jsou veřejnosti díky své aktivitě známí, patří Martin Komárek. Bývalý novinář a komentátor byl zvolený při předčasných volbách v roce 2013 na Liberecku. V únoru na volebním sněmu hnutí ANO už sám tušil, že nebude jednoduché pozici na kandidátce znovu obhájit.

„To, že poslanci nemají svá místa jasná, jsem věděl už dávno, protože samozřejmě za tu dobu se ANO velmi rozrostlo, přišla spousta skvělých a zajímavých lidí, a tak ten boj o místa na kandidátkách bude tvrdej, ale já věřím, že férovej,“ řekl Blesk.cz poslanec Komárek.

Martin Komárek, bývalý novinář, dnes poslanec hnutí ANO Martin Komárek, bývalý novinář, dnes poslanec hnutí ANO | Blesk.cz

O místo na kandidátce si říká také ministryně Karla Šlechtová. Vstoupí kvůli tomu do ANO? 

Další novinářka v hnutí ANO Jana Lorencová s podobným návrhem také problém nemá. Ona sama už kandidovat do Poslanecké sněmovny nechce. Sama se přiklání k tomu, že pokud některý ze stávajících poslanců bude na kandidátce – nemusí být nutně v jejím čele. „Lidé když ho budou chtít zvolit, a ocenit tak jeho dosavadní práci, tak si ho najdou a zakroužkují,“ řekl poslankyně na dotaz Blesk.cz.

Jana Lorencová už za hnutí ANO do Poslanecké sněmovny kandidovat nechce. Jana Lorencová už za hnutí ANO do Poslanecké sněmovny kandidovat nechce. | Robert Klejch

Výsledky práce poslanců dostane na stůl také výbor ANO, který je nejvyšším orgánem mezi sněmy a kandidáty schvaluje. Jeho členy jsou vedení a šéfové krajských organizací. Prověrka chce prý hnutí zabránit, aby se na kandidátkách objevili nekvalitní lidé.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
noacojezase ( 15. dubna 2017 18:42 )

Interpelace. V praxi to vypadá tak, že v ministerské lavici sedí (a nudí se) ministr, který je právě interpelován většinou opozičním poslancem. Poslanec přečte svoji interpelaci, rozohní se při ní, probudí takřka vojáky v Blaníku i krále Ječmínka kdesi v moravských polích a pak odsupí do své lavice. Otrávený ministr přijde k pultíku, z papíru přečte odpověď, kterou mu připravili náměstci nebo šéfové odboru z jeho ministerstva. Pak na řadu přijde další a další. Předsedající této „prestižní části“ jednání si může mezitím číst noviny, prohlížet si katalog s dovolenými nebo luštit křížovku.

1pravda1 ( 15. dubna 2017 13:38 )

To je jediná správná cesta! 200 poslanců ve sněmovně, někteří tam sedí spoustu let a ani je neznáme, jen se vezou!!! Tuto inventuru by měly udělat všechny strany včetně ODS, tam se to starými strukturami jen hemží... a všechny co jsou ve sněmovně déle než 12 let!

marais ( 15. dubna 2017 12:34 )

Nevíte, kdo z Ano měl nejhorší docházku do parlamentu ? 

agfor ( 15. dubna 2017 11:58 )

Poslední prověrky tu dělali komouši po roce 1968. Blbiš si vzal jen příklad a ten, co pro něj málo nakrad půjde od válu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa