Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Trump jako vzor pro ČSSD? Studujeme před volbami jeho kampaň, prozradil Sobotka

Autor: zst - 
21. února 2017
12:42

Že ČSSD konzultuje předvolební kampaň s americkými poradci není žádným tajemstvím. Premiér Sobotka prý ale s odborníky studuje i úspěšnou kampaň nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který je označován za populistu. Předseda sociální demokracie to řekl v živě vysílaném pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére. Proti politickému populismu se přitom Sobotka často vymezuje.

„Vedeme konzultace s poradci, kteří pracovali pro Baracka Obamu. Některé jejich doporučení během kampaně využijeme, ale stejně tak mluvíme s voliči. Je to spíše obecná debata. Díváme se na kampaň Donalda Trumpa, v čem byl úspěšný,“ prohlásil překvapivě v pořadu Blesk.cz Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle odborníků Donald Trump věděl přesně, kam cílit svoje síly, proto na absolutní počet hlasů voličů prohrál, ale přesto se stal 45. prezidentem USA. „Trump vsadil na agresivní populismus, shromáždil protestní hlasy zprava i zleva. Nejtěžší teď bude překonat vzniklé rozdělení americké společnosti,“ hodnotil přitom kampaň krátce po Trumpově zvolení Sobotka. Hodlá se ČSSD také zaměřit na agresivní populismus?

Podívejte se na záznam 6. dílu Ptám se, pane premiére:

Video  Sobotka živě v Blesku: O Babišových dluhopisech, tulení ke komunistům a vyhazovu Mláda  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Právě kvůli líbivé politice přitom Sobotka často kritizuje svého největšího soka pro podzimní volby – Andreje Babiše (ANO) – i některé své spolustraníky, například „pučistu“ Jeronýma Tejce (ČSSD) za návrh na vyhošťování migrantů. „Nepůjdeme cestou zoufalého populismu,“ řekl doslova Sobotka v listopadu pro Radiožurnál.

Souboj s Babišem: Kauza dluhopisy není uzavřená

Rozepře Andreje Babiše s Bohuslavem Sobotkou se stupňují úměrně tomu, jak se blíží podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Sobotkovi půjde mimo jiné zřejmě také o udržení pozice předsedy strany. V posledních dnech se jejich spory točí především kolem Babišova nákupu dluhopisů Agrofertu.

Legální proces vyvolává pochyby veřejnosti i ministerského předsedy. I proto chtěl Sobotka po Babišovi vysvětlení. „Mě zaráží, že ta kauza byla otevřena ze strany médií a veřejnosti a nebyla otevřena ze strany daňové správy. Ptal jsem se na fungování daňové správy. Tu odpověď pokládám za velmi obecnou,“ řekl Sobotka k dopisu, který Babišovi poslal a na který mu vicepremiér právě v úterý odpověděl. Babišův nákup označil za „trik“.

Vicepremiér mu odpověděl, že finanční úřady nebudou plošně provádět daňové kontroly kvůli nezdanění výnosů z korunových dluhopisů.

Ministr financí krátce po vypuknutí kauzy navrhl inkriminované korunové dluhopisy zdanit. Návrh už dokonce připojil k jednomu z projednávaných zákonů. Podle něj by se danění dotklo jen několika desítek lidí, nešlo by o danění státních dluhopisů. Premiér už dříve chtěl, aby se změny dotkly jen těch, kteří nakupují dluhopisy vlastních firem, jako Babiš.

„Není to řešení. Není to možné udělat zpětně. Měla by daňová správa říct, jestli se těmi případy zabývala a jak je posoudila. Tady mi pořád chybí jasné slovo. Proč Andrej Babiš tu změnu nenavrhl v roce 2014 a navrhuje to až teď, když byl přistižen?“ trvá Sobotka na vysvětlení.

„Pozměňovací návrh jsem podal před chvílí. Říká, že bychom měli zdanit fyzické osoby, které nakoupily dluhopisy emitované firmami, které jsou s nimi ekonomicky propojené,“ uvedl k tomu Babiš. Novelu, ke které chce Babiš návrh připojit, by podle něj mohli poslanci probírat ještě během února.

Nedaněné korunové dluhopisy skončily změnou zákona s rokem 2013. Babišovy daňové výhody z dluhopisů budou do konce letošního roku činit 52 milionů korun, ministr je chce poslat na dobročinné účely.

Andrej Babiš (ANO) řeší diskuzi kolem nezdaněných korunových dluhopisů vlastní firmy. Andrej Babiš (ANO) řeší diskuzi kolem nezdaněných korunových dluhopisů vlastní firmy. | ČTK

Stejná koalice je možná, ale...

Na rozdíl od lidovců a hnutí ANO, kteří už nechtějí s ČSSD znovu do vlády, by se takové variantě Bohuslav Sobotka nebránil, pokud by zůstal zachován její ráz, tedy priorita sociálního zaměření.

Mohla by být stejná, jako je teď. Tahle vláda byla podle mého názoru pro zemi přínosem. Nicméně pro tu vládu bude klíčové, kdo určí její agendu. Obávám se, že pokud by to bylo hnutí ANO, tak bude spíše pravicová, a sociální demokracie nebude moci prosazovat svůj program,“ řekl Sobotka. „Dokážu si představit spolupráci se současnými koaličními partnery. Těžko můžeme vytvářet levopravé slepence,“ dodal ke spekulacím, že hnutí ANO bude chtít jít do koalice s ODS. ČSSD to prý neudělá.

Sobotka nedávno také otevřel náruč komunistům, když prohlásil za vyhaslé bohumínské usnesení, které spolupráci s KSČM sociálním demokratům zakazuje.

Mně to ilustruje to, v jak obrovské křeči jsou sociální demokraté. Nedokážu si představit, že představitel KDU-ČSL ignoruje sjezdem schválené usnesení. A souhlasím, že se ČSSD stává velice nedůvěryhodným partnerem. I pro KDU-ČSL,“ ozval se v reakci na to první místopředseda lidovců Marian Jurečka v Partii televize Prima. Babiš pak pro deník Právo řekl, že si další vládní spolupráci se Sobotkou dokáže představit jen velmi těžko.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
va45 ( 21. února 2017 14:22 )

 Sobotko jeden velký rozdíl tady je.Ty nejsi v žádným případě prezident Trump.Ty na to nemáš koule.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa