Rauty posuzovali výživová poradkyně Lenka Kaprhálová a šéfkuchař z pražského hotelu Plaza Alta Hynek Šír.
Trojkoalice
Vadila kost v lososu
Co měli: Kuřecí kousky, kuskus, losos, kachní pomazánka, rajčatová salsa, krevety, tiramisu, hovězí roláda atd.
Kaprhálová:
+ Losos, kuřecí maso, zelenina, možnost kombinovat. Mlsky byly zdravé – olivy, oříšky.
– Nic mimořádného.
Známka: 2
Šír:
+ Zastoupeno vše od lehkých jídel až po těžší. Fajn byla forma jednohubek. Vše bylo čerstvé.
– Jídlo nebylo servírováno na chlazeném podkladu. Kost v lososu, to by se nemělo při tomto servírování stát.
Známka: 3
TOP 09
Bez nápadu
Co měli: Dortíky, koláče, ovocná mísa, namazané chleby, řízky v houskách, piza.
Kaprhálová:
+ Zelenina, ovoce, jinak z nutričního hlediska nic moc.
– Hodně sacharidů bez možnosti přidat si kvalitní bílkoviny.
Známka: 3
Šír:
+ Nahřáté talíře, servírování na kameni, popisky pokrmů, což je důležité při alergiích či dietách.
– Chleba s pomazánkami, dalo by se vymyslet trochu více. Chybělo chlazení dezertů.
Známka: 3
ODS
Byl to průšvih
Co měli: Košíčky s krémem, štrúdl, koláčky, salámová a sýrová mísa, řízky, bramborový a zeleninový salát.
Kaprhálová:
+ Zeleninový salát.
– Příliš sladkého včetně limonád. Zákusky tam zřejmě ležely déle. Žádné ovoce.
Známka: 5
Šír:
+ Zeleninový salát, ale neměl být posypán sýrem. Ne každý ho může. Měl být v misce vedle.
– Košíček s krémem nebyl chlazený, byl hodně unavený. Útok cukrů a alkoholu.
Známka: 5
Jídlo u ODS:
Inspekce rautu v ODS: Více chlastu než nealka a jídlo s otazníkem! Saša Vetkovská, David Malík
Úsvit
Vydařené retro
Co měli: Kremrole, minideserty, krabí salát v broskvi, sýr, salámy, chlebíčky, kuře, řízky, guláš, zelenina, ovoce.
Kaprhálová:
+ Ovoce, sladkého miniporce, výběr z různých příloh k teplému bufetu, pestré a možnost kombinování
– Nic závažného.
Známka: 3
Šír:
+ Čerstvá zelenina s možností ochutit si ji podle svého, lehké, nepřekořeněné. Trochu retro, ale lidé se tu dobře najedli.
– Absence chlazení.
Známka: 2
Úsvit:
ANO
Absolutní jednička
Co měli: Zelenina, ovoce, grilovaná panenka, kuřecí prsíčka, lehké dezertíky, roastbeef, klobásky s vyšším obsahem masa.
Kaprhálová:
+ Bez mouky, bez alergenů, kvalitní suroviny. Pití v karafách s možností džusy ředit. Místo salámů roastbeef, tedy čisté maso. Několik druhů neochucených salátů, zálivky zvlášť.
– Žádné.
Známka: 1
Šír:
+ Seskupení rautu skvělé, jídlo popsané, chlazené, ohřívané, suroviny dostaly potřebnou péči. Stůl je každou půl hodinu obměňovaný.
– Žádné.
Známka: 1
KDU-ČSL
Sterilizovaný šok
Co měli: Ovoce, zelenina, pečené zákusky, řízky, salámová, zeleninová a sýrová mísa, pečivo.
Kaprhálová:
+ Minimálně. Snad jen zelenina, ale syrové bylo málo a navíc byla nevhodně kombinovaná se sterilizovanou, která je z nutričního hlediska k ničemu.
– Žádné nápady. Zbytečně moc sladkého pečeného.
Známka: 5
Šír:
+ Pečené zákusky chuťově fajn. Bylo vidět, že si s tím dal někdo práci, a odpadá potřeba chlazení.
– Nakládaná zelenina tam neměla co dělat. Nepochopitelný záměr občerstvení. Nechutné bylo, že na stole s jídlem seděl člověk v džínách.
Známka: 5
KSČM
Hlady neupadli
Co měli: Housky se salámem nebo kuřecím masem, majonéza, jablka, hroznové víno, chipsy, sušenky
Kaprhálová:
+ Ovoce, kuřecí maso.
– K velkému množství housky chyběla zelenina.
Známka: 5
Šír:
+ Splnilo to účel, aby člověk během dne neupadl.
– Servírováno u otevřeného okna, což je nehygienické. Majonézový základ zejména, není-li možnost chlazení, je nevhodný. Brambůrky se hodí do kina, ale ne k účelu někoho nasytit.
Známka: 5
ČSSD
Moc mastné řízky
Co měli: Housky se salámem, sýrem či lososem, zeleninový salát, řízky, kančí guláš s chlebem.
Kaprhálová:
+ Tmavé světlé pečivo, ryba, zeleninový salát.
– Džusy byly již rozlité do sklenic, a tak člověk neměl možnost si je naředit. Pak to byl příliš velký příjem cukru.
Známka: 4
Šír:
+ Losos.
– Stůl byl nehygienicky naservírovaný u otevřeného okna. Jídlo nebylo jinak chlazené. Řízky byly příliš mastné, neosušené, Chyběly popisky jídel.
Známka: 5
Jídlo u ČSSD:
Volební jídlo u ČSSD: Průšvih nebo český standard? Vladimír Barák, Petr Soukup