Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poslední průzkum: Zeman těsně vede. Volby ovlivní debaty i pasivita voličů, míní expert

Autor: simao - 
22. ledna 2018
18:00

Bude to velmi těsný souboj. Takový výsledek se očekává podle exkluzivního průzkumu agentury Phoenix Research pro Blesk.cz. Jako vítěz z posledního průzkumu před volbami, uzavřeného dnes – v poslední možný den zveřejňování takových měření – vzešel stávající prezident Miloš Zeman (41,5 %) před jeho vyzyvatelem Jiřím Drahošem (39,2 %).

„Volební závěr a výsledek prezidentského duelu je stále otevřen. Rozhodne úspěšnost mobilizace voličů a výsledný dojem z prezidentských debat, kdo lépe zvládne stres, argumentaci a schopnost se jasně vyjádřit,“ upozorňuje politolog Jan Kubáček, ředitel projektu Phoenix Research. 

Poslední průzkum před volbami: Zeman má lehký náskok. Poslední průzkum před volbami: Zeman má lehký náskok. | Blesk

Upozorňuje při tom na fakt, že tentokrát lidé nedostanou volební lístky do svých schránek, ale vyzvednou si je až u uren. „Platí to o to více, že tentokrát nedoputují volební lístky do domácností, ale budou k vyzvednutí až ve volebních místnostech, což může ovlivnit pasivitu některých váhajících voličů,“ podotýká Kubáček. 

Předčí účast voličů tu z roku 2013?

„Oba kandidáti mají velmi reálnou šanci uspět, aktuálně je na tom o něco lépe (v rámci statistické chyby) obhajující prezident Miloš Zeman,“ podotýká Kubáček. Z průzkumu Phoenix Research je přitom patrné, že váhá takřka pětina voličů – konkrétně 19,3 procenta dotázaných zaškrtlo tuto možnost.

Průzkum probíhal od 17. ledna do 22. ledna. Volební účast odhadl na 60,4 %. „Pro připomenutí, v historicky první přímé volbě hlavy státu před pěti lety byla v prvním kole 61,3 %, o dva týdny později v kole druhém pak ve výši 59,1 %,“ upozornil Kubáček.

Utkají se v Karlíně a Rudolfinu

Ohledně debat obou kandidátů je přitom plán jasný. Zeman s Drahošem se utkají v debatě již v úterý 23. ledna od 20:15, vysílat ji z Hudebního divadla v Karlíně bude FTV Prima.

Vedle toho ČT, která druhou z debat bude na své obrazovce hostit v předvečer voleb ve čtvrtek 25. ledna a přenášet ji bude z pražského Rudolfina, již zahájila dnes vysílání předvolebních spotů – a oproti 1. kolu přímé volby dodal ten svůj i prezident Zeman. „Druhé kolo má zcela jiné parametry než první,“ vzkázal Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Video  Drahoš se střetne ve volbách se Zemanem. K čemu vyzval svého soupeře?  - Zuzana Štíchová, Aleš Bruclík
Video se připravuje ...

Zeman vyhlásil 10. března loňského roku, že do debat chodit nebude. „Zavazuji se, že nebudu útočit na žádného ze svých protikandidátů, a pokud on bude útočit na mě, nebudu na tyto útoky odpovídat. Zavazuji se, že i když i moji oponenti považovali televizní diskuse za moji nejsilnější zbraň, nebudu se účastnit (…) žádných rozhlasových ani televizních diskusí,“ uvedl Zeman, když tehdy oznamoval oficiálně svoji kandidaturu.

Živě komentovaný duel kandidátů na Primě sledujte zde >>>

Horáček: Zeman byl ve formě, Drahoše čeká velká zkouška

Po 1. kole voleb, které Zeman vyhrál, však reagoval na výzvy Drahoše a dalších kandidátů a oznámil, že do duelů půjde. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček pak prozradil, že Zeman přijal nabídku čtyř televizí (ČT, Prima, Nova a Barrandov), Drahoš trval na dvou duelech. A tak se na Nově představil v neděli Zeman sám a to samé ho čeká i v pondělí večer u Jaromíra Soukupa.

Až se pak v úterý a ve čtvrtek utkají tváří v tvář oba uchazeči v boji o Hrad, půjde o velké bitvy. Uspěje u nerozhodnutých voličů zkušený politický rétor Zeman, nebo profesor a někdejší šéf Akademie věd Drahoš? Zeman může mít navrch, míní někteří. Ukázal to prý i jeho rozhovor s moderátorem Reyem Korantengem na Nově. 

„Je to nepříjemné, ale říct to musím: MZ v něm ukázal své rétorické přednosti naplno… Všechno nepříjemné odbyl jako bzučení mouchy. A rozhodně nepůsobil jako člověk v posledním tažení. Naopak, byl ve formě. Ve dvou nadcházejících debatách čeká Jiřího Drahoše opravdu velká zkouška. Právě v nich se může, vzhledem k vyrovnanosti preferencí obou kandidátů, o příštím prezidentovi rozhodnout,“ komentoval Zemanovo vystoupení na Nově neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček.

Na ostří jednoho procenta

Že je však souboj Zemana s Drahošem dopředu značně nečitelný, to dokládá i předchozí průzkum pro Blesk, tentokrát od agentury SANEP. V něm se k Zemanovi přiklonilo 46,2 % voličů, k Jiřímu Drahošovi 45,4 %.

Respondenti odpovídali i na další dotazy. Např. co bude pro voliče ve 2. kole nejpodstatnější. 31,4 % lidí odpovědělo, že zabránění znovuzvolení Miloše Zemana, 22,1 % zvolilo orientaci v otázkách domácí a zahraniční politiky, 9,6 % prosté sympatie a pouhých 8,2 % zabránění zvolení Jiřího Drahoše. Ještě menší roli hrál postoj k přijímání migrantů (7,8 %), hlasy voličů neúspěšných kandidátů (4,8 %), zdravotní stav kandidáta (3,5 %), dojem z televizních debat (2,2 %) či skandály vytažené na poslední chvíli (1,8 %).

Volby jako referendum o Zemanovi?

S tím, že 2. kolo voleb bude jakýmsi referendem o Miloši Zemanovi, souhlasilo 28,3 % a 34,5 % odpovídajících zvolilo možnost „spíše souhlasím“. Nesouhlasilo 21,2 %, spíše nesouhlasilo 6,6 % a 9,4 % respondentů zatím neví.

Padl i dotaz, na co by se měl příští prezident zaměřit. 32,7 % lidí odpovědělo možností odmítání povinných kvót na přijímání uprchlíků, 27,9 % kroky, které by vedly k ustavení silné vlády s důvěrou Sněmovny, 15,9 % lidí bylo pro očistu svého okolí od spolupracovníků, kteří mají poškozený morální kredit. Padaly i další možnosti – tlak na vládu k prosazení důležitých reforem, například důchodové (9,7 %), přijetí eura (2,7 %) a tlak na vládu, aby ČR plnila v plné výši finanční závazky vůči NATO (1,8 %).

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Další průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Co chystá Zeman v prezidentské kampani? Čtěte zde

Jak volit v 2. kole bez volebních lístků čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
luder ( 25. ledna 2018 08:00 )

Vašek Kubín, Ostrava-Poruba milý pan EuroDrahoš opět lže, prej: "o tom, koho chceme na své území, musíme rozhodovat my sami."....ale před nedávnem odpověděl, že by nikdy nevypsal referendum o výstupu z EU. Tak jak to je pane Drahoši, koho myslíte tím "musíme si sami rozhodnout"? I v ústavě je psáno, že moc je v rukou občanů ČR. Proto pane akademiku a jak jde vidět i životní teoretiku vězte - tato země je naše, nikoliv elit, politiků a pseudopolitiků jako jste vy. Proto Zeman na Hrad

Fireball ( 24. ledna 2018 13:37 )

Zeman nevolil v souladu se zakonem, nebul za oponou sam. Jeho hals byl neplatny.

Shangri ( 23. ledna 2018 12:57 )

To je úroveň! Daleko lepší je volba ořraly který jen lže a proszuje rusáky a číňany.Obklopen podobnými šmejdy jako je Ovčáček,Nejedlý,Mynář atd.

prudil ( 23. ledna 2018 07:16 )

Koukám že se tady přes noc vyřádilo opět pár nesvéprávných, kdepak mají množírnu. A hlavně ty příspěvky, jeden lepší než druhý. asi se před den v ústavu k PC nedostanou, tak to tiše zvládají přes noc, aby je nikdo neviděl a nehodil do kazajky. Příspěvky tomu kvalitou zcela odpovídají.

prudil ( 23. ledna 2018 07:12 )

To mají PL radost, že si to alespoň jeden zájemce přečetl. Máš ode mě palec nahoru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa