Japonsko je designem toalet doslova posedlé. Takřka všedností se v zemi staly záchody , které současně plní funkci bidetu, rozprašují parfémy, hrají melodickou hudbu či skrývají nežádoucí zvuky pod imitovaným hučením tekoucí vody.

Poslední inteligentní model vznikl především s ohledem na rychle stárnoucí japonskou populaci. "Náš šéf dostal tento nápad, když byl v nemocnici a viděl spousty pacientů čekajících na lékařské vyšetření. Říkal si, že by bylo jednodušší, kdyby si tyto testy mohli udělat doma," uvedla jedna ze zaměstnankyň firmy House Akiho Suzukiová.

Záchodová mísa obsahuje nádržku zachycující moč, v níž zjišťuje obsah cukru a z níž určuje tělesnou teplotu. Krevní tlak je měřen klasickou manžetou na paži. Všechny výsledky se zobrazují na monitoru počítače připevněném na zdi a majitel počítače je může prostřednictvím e-mailu odeslat okamžitě osobnímu lékaři. V budoucnu by měla být veškerá zjištěná data odesílána rodinným příslušníkům či lékařům automaticky.

Zmíněný elektronický zázrak je schopen zpracovávat a uchovávat data až pěti lidí a v Japonsku se prodává za 4100 až 5850 dolarů (přibližně od 78.000 do 111.000 korun).

"V současné době jsou našimi zákazníky především lidé středního věku a senioři. Doufáme však, že také mladá generace bude v přístupu ke svému zdraví čím dál uvědomělejší," říká Suzukiová.