Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nikdy nesplachujte vlasy ani vlhčené ubrousky! Co všechno ještě do toalety nepatří?

/
  • (iStock)
    13. ledna 2024 ● 06:00

    Bohužel spousta z nás používá toaletu jako druhý odpadkový koš. Jenže některé věci tam opravdu nepatří. Riskujete nejen ucpání toalety. Co byste už nikdy neměli házet do záchodu?

    Ruku na srdce – kolik nezvyklých věcí už jste během života hodili do toalety? Většina lidí si bohužel myslí, že když už cokoli spláchli, znamená to, že je vše pryč! Jenže to je velký omyl. I když vám to přijde někdy jednodušší a pohodlné. Pamatujte, že záchod opravdu není kontejner. A splachováním čehokoliv kromě lidského odpadu riskujete ucpání vlastní toalety nebo odtokových trubek, což vás může přijít pěkně draho. Nevěřili byste, ale svým nezodpovědným chováním také škodíte obecní kanalizaci, napomáháte reprodukci potkanů, ale především přispíváte k znečištění životního prostředí. Proto následující věci už nikdy do záchodu neházejte.…

  • 1.

    Vlasy



    Autor: istock

    Zůstávají vám po česání na hřebeni chomáče vlasů, které v klidu hodíte do záchodové mísy? V domnění, že jsou přece tenké, tak se lehko spláchnou a v útrobách toalety se ztratí... Jenže to rozhodně není pravda. Vlasy se totiž nijak snadno nerozkládají. Navíc do chuchvalců se nabalují další a další nečistoty, a mohou tak v odpadu napáchat dost škody. Takže příště jedině do koše!

  • 2.

    Léky, chemikálie a další nebezpečné látky

    Autor: iStock

    Skrze toaletu bychom se neměli zbavovat také žádných léků, kapek či sirupů. Ty nepoužité nebo prošlé by neměly končit v popelnicích, ale v lékárnách – jde svým způsobem o nebezpečný odpad. I když zatím nebylo nikým prokázáno, jaký zdravotní dopad mohou léky rozpuštěné v kanalizaci na člověka mít, rozhodně poškozují životní prostředí. Do toalety za žádných okolností také nepatří zbytky barev (malířských, natíracích), lepidel, ředidel, motorový olej či chemikálie ze zahrady. Mohou spustit nechtěnou chemickou reakci a vytvářet nebezpečné plyny, které mohou dále poškodit kanalizaci a narušit samotný biochemický proces úpravy vody.

  • 3.

    Dámské hygienické potřeby

    Autor: iStock

    I když už to spoustě žen přijde samozřejmé a na většině veřejných toalet je upozornění, aby se použité vložky a tampony házely do koše, stále se najdou hříšnice, které to nijak nerespektují. Možná se zdá jednodušší a hygieničtější je vyhodit do mísy, ale v odpadu můžou napáchat velké škody. Tyto potřeby jsou totiž na rozdíl od toaletního papíru vyrobeny z netkané celulózy, která se ve vodě nerozpustí a ulpívá v záhybech stokové sítě, kde se hromadí a ucpává trubky. A to může skončit havárií. Proto je určitě nikdy nesplachujte. Dokonce ani ty nejmenší slipové vložky, ani vatové tyčinky na čištění uší či odličovací polštářky.

  • 4.

    Vlhčené ubrousky

    Autor: iStock

    Předešlé varování platí také pro vlhčené ubrousky, které mají v oblibě hlavně maminky malých dětí. Jejich splachování bývá také velkým nešvarem. A stojí za spoustou případů ucpaného či jinak poškozeného odpadního potrubí. I když jsou toaletnímu papíru podobné, velmi špatně se rozkládají, a když se v odpadu nahromadí, můžou vytvořit obrovské překážky. Čističky odpadních vod kvůli nim také dostávají pořádně zabrat. Proto s nimi vždy jen do koše!

  • 5.

    Kondomy

     

    Autor: iStock

    Také latex se nijak nerozkládá, proto kondomy zásadně vyhazujte do koše, a ne do toalety.

  • 6.

    Zbytky potravin a olej

    Autor: iStock

    Vyléváte a vyhazujete zbytky nespotřebovaných jídel do záchodové mísy? A přijde vám to normální? Tak na to pozor! Nejenže spláchnuté potraviny se tak okamžitě stávají skvělou pochoutkou pro potkany, které přilákáte a kteří se budou dále množit, ale navíc usazování zbytků potravin v kanalizačním systému může potrubí ucpat. A nejhorší, co můžete z kuchyňského odpadu spláchnout, je použitý olej – a vůbec tuk. V odpadních trubkách mohou totiž velice lehko ztuhnout – a ucpou kanály. Proto příště pevnější zbytky z kuchyně zabalte třeba do novin a vyhoďte do směsného nebo bio odpadu (hnědé kontejnery). Použitý olej zas nalijte do PET lahve a odneste ho do popelnice.


  • 7.

    Nedopalky a další nerozpustné materiály

    Autor: iStock

    Mezi další nezvyklé věci, které překvapivě někdy končí v toaletě a mohly by lehko zablokovat potrubí a způsobit vážné nehody, patří také výrobky vyrobené z plastu, kovu a dřeva, ale také cigaretové nedopalky. Vše samozřejmě patří do odpadkového koše. Stejně tak písek či malé kamínky (třeba z vyklepaných bot).

Přidat názor
Počet komentářů: 4

krapotkin: Škoda, že je to už 5 let staré. Dneska u nás chtějí už 150 Kč, voda plná řas a mikroplastů. To bys čuměl jak péro z gauče.

(14. 01. 2024 10:09)

agfor: To jsou samé zákazy a příkazy. Když se platilo za kubík vody 40 halířů, tak se to nedělalo ? Dneska si hastrmani vezmou klidně 122 Kč za kubík a ještě si vyskakují. Ať za ty prachy taky hnou zadkama a makaj.

(29. 05. 2019 19:28)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy