Je vtipné, že každá automobilka říká kategorii, ve které má své želízko, jinak. Pro některé je to »crossover «, pro jiné »urban-SUV« pro jiné jen »SUV«. Každopádně jde o třídu, ve které slaví úspěchy Nissan Qashqai, VW Tiguan nebo Ford Kuga.

Mitsubishi sází na inovace

Novinka ASX od Mitsubishi sází na technické inovace, nabízí úplně nový dieselový motor 1,8 DI-D, který bude standardně vybavený systémem automatického vypnutí/startování v případě zastavení na křižovatce nebo v koloně. Tři diamanty chtějí zaujmout i rekuperací energie nebo speciálními světlomety se širokoúhlým svícením.

Ceník modelu ASX začíná na částce 429 900 Kč – za verzi s benzinovou 1,6 MIVEC 86 kW s manuální pětistupňovou převodovkou a pohonem pouze předních kol.

ASX je pro Mitsubishi klíčový model. Slibuje si od něj výrazné oživení poptávky v Evropě
Autor: shutterstock a archiv automobilek

Kia není na trhu žádný nováček

Kia Sportage III není na rozdíl od ASX na trhu žádným nováčkem. Naopak, obě předchozí generace si u nás udělaly slušné jméno, byly dokonce několikrát vůbec nejprodávanějšími vozy ve svém segmentu.

Novinka by na to pochopitelně ráda navázala. Kromě velmi atraktivního designu utočí i cenou, začíná na 419 980 Kč. Jde o verzi s benzinovým motorem s 1,6 GDI 102 kW a manuální pětistupňovou převodovku s pohonem předních kol. K tomu nabízí automobilka unikátní sedmiletou záruku na celý vůz.

Kia nejdříve uvádí silnější verze Sportage s dvoulitry CWT a CRDi a šestiválcem. Motor 1,6 GDI přijde v průběhu podzimu
Autor: shutterstock a archiv automobilek