Jednou z výhod Unie je volný trh. Pokud motorista objeví v EU auto svého srdce za dobré peníze, nic mu nebrání v tom, aby si vyhlédnutý vůz přivezl, u nás přihlásil a provozoval se všemi výhodami nových aut.

„Pokud máte trpělivost, umíte jazyky, vyznáte se v autech a internetu a zvládnete i legislativní procedury, můžete nákupem auta v zahraničí ušetřit zhruba 10–15 % v závislosti na konkrétním modelu a kurzu koruny,“ řekl Blesku Milan Hasala, specialista na dovozy ze společnosti Amilocar. cz. Podle něho platí, že čím je silnější koruna, tím jsou nákupy v zahraničí výhodnější.

Daně

Pokud jde o daně, běžný občan je zaplatí ve výši země, kde vůz kupuje. „Což je výhodné na Kypru nebo v Lucembursku, kde je DPH 15 %, méně už ve Švédsku, kde se platí 25 % DPH, což je o 5 % víc než v ČR,“ vysvětluje Hasala. Velmi často podle něj platí, že v zemích, kde jsou vyšší daně, jsou samotné základní ceny aut nižší a naopak.

Vše je potřeba dobře spočítat

A jak je možné, že se ceny jednotlivých aut liší často někdy i v řádech desetitisíců? „Cenová politika jednotlivých výrobců a dovozců je značně náročná disciplína, připomíná to alchymii a dost špatně se vysvětluje, nicméně kromě jiného tam hraje roli podíl značky na trhu (čím větší, tím cenově sebevědomější) nebo to, jak dovozci a dealeři odhadnou vývoj trhu. Pokud si například objednají na sklad příliš mnoho kusů, musí to pak vyprodávat se slevou,“ vysvětluje Hasala častý původ výhodných nákupů aut.

Masové cesty pro auta do ciziny podle něj ale nehrozí. „Přestože to na první pohled vypadá lákavě, k ceně vozu je třeba připočítat náklady auta na dopravu z/do ČR, nemluvě o nedostupnosti úvěrů a leasingů v zahraničí a obíhání úřadů při vyřizování formalit.“ Lepší je podle něj svěřit případné vyhledávání nejvýhodnějších nabídek specialistům. Těch na českém trhu působí několik, stačí si do internetového vyhledávače zadat patřičné klíčové slovo.

Proč jsou auta někde levnější?
Autor: Blesk.cz

Ceny jsou přepočítány podle kurzu ČNB 1 Euro = 25,50 Kč

Blesk porovnával ceny v Česku s cenami ze statistiky Evropské komise (ceny včetně DPH, které se v jednotlivých zemích EU liší)