Panna
Autor: CNC

8. září <<< 9. září >>> 10. září

Lidé narození 9. září jsou Panny.  


Daniela

  • Mužský protějšek: Daniel 
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Danielka, Dana, Danka, Dany, Danulka 
  • Původ: Jméno Daniela je hebrejského původu. Stejně jako mužský protějšek Daniel, pochází z hebrejského slova „Dáníél“, které znamená „Bůh je můj soudce“.
  • Povaha: Daniely jsou inteligentní, okouzlující a charismatické bytosti. V některých případech mají sklony k náladovosti a despotickému chování. 
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí pro ženy narozené ve znamení: VodnářeRaka, Ryb a Střelce.

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


Den horníků

Den horníků má v České republice významnou tradici. Slaví se již od první poloviny 18. století. Od té doby probíhají v hornických regionech pochody a slavnosti havířů. 9. září bylo stanoveno Dnem horníků v roce 1949, proto, že tehdy uplynulo 700 let od vydání Jihlavského horního práva.

To bylo nejstarším sepsaným souborem norem v hornictví v Evropě. Stanovovalo pravidla pro dolování stříbrných rud na Jihlavsku. Určeno bylo všem horníkům v Českém království a postupně byl tento dokument doplňován novými „vyhláškami“ a rozšířil se do ostatních zemí. Dodnes některá hornická města organizují 9. září hornické pochody. 

Alžběta II. se stala nejdéle vládnoucím britským panovníkem

9. září 2015 se začal přepisovat rekord nejdéle panujícího britského vládce. Královna Alžběta II. v ten den překonala dobu vlády své praprababičky Královny Viktorie, která panovala 63 let a 216 dní. Alžběta díky své dlouhověkosti panovnický rekord své příbuzné zvýšila o několik let.

Alžběta svou vládu započala 6. února 1952, více než 50 let po smrti své praprababičky. Během té doby se na britském trůnu vystřídali 4 králové, konkrétně Jiří VI., otec Alžběty, Edward VIII. bratr Jiřího, který abdikoval po necelém roce vlády, aby si mohl vzít neurozenou Američanku, Jiří V., který na trůně vydržel přes čtvrt století a zemi vedl v čase první světové války a jeho otec Edward VII, syn královny Viktorie.

Aby Alžběta dosáhla na titul nejdéle vládnoucího monarchy na světě, musela by na trůně vydržet 72 let a 111 dní. V současnosti totiž tento rekord náleží Ludvíkovi XIV. Ten se totiž stal francouzským králem ve svých čtyřech letech.

Doba, po jakou Alžběta II. zůstává na trůnu je úctyhodná i v porovnání s jejími současníky. Druhým nejdéle vládnoucím panovníkem na světě je v současnosti sultán Bruneje, jeho vláda ovšem trvá přibližně o 16 let kratší dobu. Ještě výraznější jsou rozdíly, pokud se budeme soustředit pouze na Evropu. Zde je za Alžbětou na druhém místě dánská královna Margrethe II. která vládne takřka přesně o dvacet let kratší dobu.

Kdo se narodil 9. září

Svět