Příběh rodiny Kručenských, a hlavně malé Viviennky (7), přináší Blesk v rámci projektu Srdce pro vás, ve kterém se celé září věnujeme organizaci Latus pro rodinu. Vnučka Ilona a Láďa vychovávají Viviennku už tři roky. Zůstala u nich prakticky ze dne na den, když její maminka Míša (26) utekla z domu kvůli závislosti na drogách.


„Ona byla problémová už od puberty, ale drogám propadla až po narození malé Vivky. Opustila jejího tatínka a našla si nového partnera, který byl vyléčený narkoman,“ vypráví Ilona. „To byly Viviennce tři roky, když Míša začala hodně blbnout a my ji pořád zachraňovali, stěhovali, vozili…

No a jednoho dne odešla od nás z domu a nechala nám tam malou,“ vkládá se do vyprávění Láďa. Z babičky a dědy se rázem stali »rodiče« malého dítěte a celý život rodiny se tomu musel přizpůsobit. „Vše se změnilo. Kromě neustálého řešení věcí s úřady jsem musela změnit zaměstnání, protože jsem dělala do té doby na směny.

Byt jsme předělali z 2+1 na 3+1 a naše nejmladší dcera uvolnila svůj pokojíček Viviennce,“ pokračuje Ilona. Holčička nyní svoji maminku nevídá. „Jsme s Míšou v kontaktu přes sociální sítě. Občas mívá takové období, kdy říká, že chce Vivku vidět.

 

Na to já jí říkám, že klidně, ale musí to být pravidelné. Nesmí té holčičce udělat, že ji pak půl roku nenavštíví,“ vysvětluje aktuální stav Ilona a dodává: „Viviennce jsme se snažili vysvětlit, že není jediná, že někdy maminky nezvládají starat se o svoje děti, takže proto je u nás.“

S Míšou se rodiče viděli naposledy na jaře, kdy jim představila i jejich druhé vnouče, které porodila. „Je to chlapeček a nyní se o něj stará. Doufáme, že tohle už dopadne dobře. Teď by neměla být závislá, je totiž pod dohledem OSPOD (Orgán sociálněprávní ochrany dětí, pozn. red.). No ale to víte, že nad tím přemýšlíme, jestli přece jen nakonec neskončí u nás,“ uzavírají manželé Kručenští.

Příchod Viviennky do rodiny ovlivnil i do té doby nejmladší Nikitu (16). „Já si teď říkám, že by měl člověk být opatrný s tím, co si přeje. Vždycky jsem si přála mladší sestřičku. Měla jsem dva starší sourozence a chtěla ještě toho mladšího. No a tak ho mám,“ směje se Nikita, která Viviennku bere jako svoji sestřičku. Zato vztah s Míšou je na tom o dost hůře. „Já jsem řekla, že potom, co nám udělala a opustila Vivi, že ji už nechci vidět a zatím se mi to daří." dodává.

 

Někteří rodiče, kteří musí řešit závislost svých dětí na drogách, říkají, že v určitou chvíli došli do fáze, že už neměli sílu pomáhat. „Jo, tohle jsme slyšeli už několikrát, to je hrozně jednoduché říci, ale udělat už těžší. Snažili jsme se ji v tom nechat vykoupat, ale vztahy jsme přerušili až ve chvíli, kdy u nás zůstala Vivka a my se upnuli na ni, že budeme pomáhat právě jí,“ říká Láďa.

Rodině v těžké životní situaci pomohla a pomáhá i Obecně prospěšná společnost Latus pro rodinu. Ta se zabývá pěstounstvím. Kromě toho, že od roku 2012 uzavřela 102 dohod o výkonu pěstounské péče, pořádá i setkání pro veřejnost.

Ta jsou zaměřená na seznámení se základními informacemi pro zájemce o náhradní rodinnou péči. Zve si na ně i stávající pěstouny. „Ti pak sdílí své příběhy, aby lidé věděli, o čem taková péče je. Chceme, aby vznikalo co nejméně mýtů a přibývalo co nejvíce reálných příběhů,“ řekla ředitelka společnosti Jana Kocourková.


Chcete pomoci i vy?

Chcete pomoci konkrétní organizaci? Pošlete dárcovskou SMS ve formátu DMS SRDCEPROVAS na telefonní číslo 87 777. Cena 1 SMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz

Můžete poslat i dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 projektu Srdce pro vás (je vedené pod Nadačním fondem J&T). Peníze zaslané v konkrétním měsíci vždy poputují k vybrané organizaci, o které se píše.

Fotogalerie
7 fotografií