V Česku byl lov na dírkách dlouho zakázán. V poslední době však přibývá revírů, kde se na ledu smí chytat. S výbavou, kterou přes sezónu používáte, ovšem moc nepočítejte. Na lov na dírkách totiž potřebujeme speciálně upravené vybavení. Až směšně malé proutky, miniaturní navijáky, tenké vlasce. Vše připomíná spíše dětské hračky. To vše již seženete bez problémů na českém trhu. Kdo chce chytat na ledu, musí být připraven i na možná rizika.

Do výbavy tak přidejte i náhradní oblečení, záchranné vrhací lano, vyprošťovací bodce, kdybyste se propadli pod led, a mobilní telefon. Hlavní je ubezpečit se, že má led dostatečnou tloušťku. To poznáme, když si hned u břehu vyvrtáme dírku. Led by měl mít alespoň sedm centimetrů, pak je lov bezpečný.

 

Fotogalerie
3 fotografie

Tři způsoby lovu

 

Někdo si rád do ledu vyvrtá jednu dírku a u ní posedává celý den. Mnohem účinnější je však vyvrtat více děr, kde postupně zkoušíme všechny triky a fígle.

Záleží na tom, jaké ryby chceme chytat. Na českých revírech se takto nejčastěji chytají pstruzi. Ti jsou do revírů vysazováni ze sádek a přelstít je není vůbec složité. Dírku si stačí zakrmit, kupříkladu sýrovým krmením nebo granulemi, a pstruhy k sobě rychle přilákáte. Na vlasec připevníte malý splávek, který vyvážíte olověnými bročky, navážeme malý háček, na který napíchneme bílé červy, žížaly, různá těsta, sýr nebo nekonečné množství umělých nástrah. Nástrahu spustíme těsně nad dno a občas přihodíme trochu krmení. Pokud jsou pstruzi nablízku, na záběr většinou nečekáme dlouho. Stejným způsobem můžeme ulovit i jiné ryby, jako třeba plotice, cejny, okouny i velké jesetery. Prostě všechny ryby, které v zimě alespoň trochu přijímají potravu. Při chytání na dírkách ale můžeme ulovit také velké dravce. Mezi nejcennější patří štika a candát. Chytat tyto ryby je ale náročnější a kdo chce mít úspěch, musí na to jít aktivně.

Při rybaření pod ledem je klíčem k úspěchu správný výběr místa – a při lovu dravých ryb to platí dvojnásob.

V zásadě máte tři možnosti. Buď lokalitu známe a jdeme najisto, zamrzlou plochu prohledáme sonarem. nebo ryby aktivně hledáme. Nejlépe uděláte, pokud spojíte všechny možnosti dohromady. Tak jako já. Vybranou lokalitu si zmapuji z lodě těsně před zámrzem, kdy jsou již ryby na místech, kde vydrží celou zimu. Vynikajícím pomocníkem je v tomto směru sonar a GPS, tedy satelitní navigace. Všechny zajímavé »fleky« si uložím do GPS, takže je po zámrzu spolehlivě najdu.

Štiky i v mělčinách

Kde vlastně štiky a candáty hledat? Rozhodně se nesmíte upínat jen k těm nejhlubším místům, jak se traduje. Naopak. Štiky rády loví v úplných mělčinách, kde se těsně pod ledem schovávají drobné rybky. I v místě, kde je pod ledem půl metru vody, loví ty největší štiky. Stejně tak do mělké vody vyjede i candát. Na štiky jsou skvělé zarostlé roviny s hloubkou do 15 metrů. Živé rostliny vytvářejí ve dne kyslík, lákají plankton a tak se tam samozřejmě krmí drobné ryby. Na candáty jsou vždy dobré široké útesy z hloubkovými zlomy a v noci pak mělčiny v těsné blízkosti hlubokých míst. Pokud lovíte na lokalitě, kde tyto typické stanoviště nenajdeme, pak musíte vycházet z možného maxima, co vám revír nabídne. V malých vodních plochách to jsou jednotlivé překážky, přítokové části nebo náhlá změna podloží z bahna na tvrdé dno.

Raději pevnější prut

Když v zimě líčíte na štiku nebo candáta, je nejlepší použít nástražní rybku. Nikdy si nemůžete být jisti, který z dravců zabere, takže tomu musíte přizpůsobit i koncovou montáž. Ideální je wolframové lanko na deset kilogramů. To neukousne zubatá štika a neodradí ani opatrného candáta. Celou montáž musíte lehce zatížit, stačí 10 až 40 gramové olůvko, podle velikosti nástražní rybky, které ji udrží ve vámi nastavené hloubce pod ledem. Vždy používám jednoháčky, u kterých zamáčknu protihrot, což je k rybám šetrnější.

Prut, naviják i vlasec musí být pevnější než k lovu pstruhů. Nikdy totiž nevíme, jak velký dravec nás může překvapit. Nástrahu spustíme opět nad dno, kde ji necháme půlhodiny pracovat. Když záběr nepřijde, nástrahu posuneme blíže k hladině a opět ji nějaký čas necháme v klidu. Pokud se ani tak záběru nedočkáme, udici sbalíme a vyvrtáme novou dírku na dalším slibném místě.

Většina rybářů je jistě ráda, že zima už je dávno pryč, ale až nám zase zaklepe na dveře, tak si vzpomeňte, že existuje bláznivý lov na dírkách. Zima je totiž dlouhá a doma v teple u krbu můžete sedět, až se zmrzlí, ale šťastní, vrátíte z ledu.