Nový focus si hraje na dravce, což napovídá už maska s linií LED diod pro denní svícení. Dynamická, i když už ne tolik, je také záď. Ostré křivky prochází také interiérem. Ten je hodně moderní, jeho styl se nám až na několik levněji vyhlížejících plastů zamlouvá.

Promyšlené je i rozmístění tlačítek na středovém panelu a modré podsvícení přístrojů a ovladačů. Dostatek prostoru jsme nalezli prakticky ve všech směrech a na každém sedadle. Dokonce i vzadu si vedle sebe sednou tři štíhlejší dospělí, aniž by se tísnili. Škoda že tolik prostoru jako cestující nedostala také zavazadla. Kufr má s dojezdovou rezervou 316 litrů, což je o dost méně než u konkurence.

Ford ale nabízí řešení: Kdo se obejde bez rezervy, a spolehne se na sadu na opravu pneumatik, získá dalších 47 litrů. V nabídce jsou čtyři motory: dva zážehové a dva vznětové. Pod kapotou testovaného vozu šlapal ten nejsilnější – přeplňovaná benzinová šestnáctistovka s hodnotou 134 kW.

Fotogalerie
1 fotografie

Přemrštěná cena

No to je síla, říkáme si po prvním prošlápnutí plynu. Focus táhne jak Pepek námořník po špenátu! Řadíme jednu rychlost za druhou. Jednotlivé kvalty přeskakují přesně a díky krátkým drahám i rychle. V zatáčkách je ford mrštný a většinu nerovností přitom tlumí s noblesou. Jízda po dálnici připomíná plavbu zaoceánského parníku po rybníku – prostě pohodové, sebevědomé plutí. A díky tomu, že na šestku motor při dálničním maximu točí jen 2800 otáček, lze jezdit se spotřebou do sedmi litrů.

Z nového Fordu Focus budou sportovně zaměření řidiči nadšeni, protože výborný podvozek a silný motor jim poskytne příjemné zážitky. Ale ani silniční pohodáři nebudou ošizeni. Výrazný zátah od nízkých otáček, bohatá výbava a příjemná sedadla jim zpříjemní cestování na kratší i delší vzdálenosti.

Základní verze za 359 990 korun má klimatizaci, šest airbagů, rádio s CD, palubní počítač nebo kožený volant. Škoda malého kufru a dost přifouknuté ceny, jinak by se konkurenci o focusu i zdálo...

Ford Focus
● Motor: zážehový přeplňovaný 1.6 EcoBoost
● Největší výkon: 182 koní
● Nejvyšší rychlost: 222 km/h
● Zrychlení z 0 na 100 km/h: 7,9 s
● Kombinovaná spotřeba: 6,0 l/100 km
● Zavazadlový prostor: 316 l
● Cena: 539 990 Kč