Automobilky se předhánějí v akčních nabídkách, permanentně upravují ceníky, přidávají bonusy. Motoristům zní tyhle zprávy zhruba stejně dobře jako perfektně naladěný motor.

Skvělé přitom je, že ani už tak nízké ceny uváděné v inzerátech nejsou konečné. U jednotlivých prodejců lze obvykle získat individuální slevy. Buď vám dealer přímo sleví, nebo nabídne zdarma doplňkovou výbavu. Platí přitom, že čím vyšší cena auta, tím větší šance na slevu… Rozhodně se vyplatí obejít více autosalonů – a to i stejné značky, a poptat se na možnosti. Záleží jen na vás, jak obratní jste vyjednavači a kam se vám podaří cenu srazit…

Další možností, jak ušetřit, je zvolit skladový vůz. Uspoříte a navíc můžete prakticky hned odjet. To je nezanedbatelná výhoda, protože na některé objednané modely se nečeká týdny, ale dlouhé měsíce.

Pokud uvažujete o autu do 300 tisíc korun, můžete vybírat z desítek možností. Za tuto sumu lze pořídit nejen auta malá, ale i hodně vozů nižší střední třídy. V dnešní příloze najdete průvodce nejžádanějšími modely. Kromě základní ceny přinášíme i tipy na konkrétní stupně výbavy a motory. Opravdu je z čeho vybírat.

Fotogalerie
49 fotografií

Fabia zlevnila o 65 tisíc a přidala výbavu

Právě na fabii, až do roku 2008 nejprodávanějším voze v Česku, lze velmi dobře ilustrovat cenový sešup posledních let. Před šesti roky jste si mohli delší variantu v provedení Ambiente koupit za zhruba 330 tisíc korun. Bez klimatizace, bez rádia, bez kol z lehké slitiny, zato s diskutabilním tříválcovým motorem HTP. Dnes novou verzi (v akčním provedení Magic) v mnohem lepší výbavě pořídíte za 264 900 Kč. Když si připlatíte 20 tisíc, můžete mít velmi žádaný motor 1,2 TSI s výkonem 63 kW.

Škoda Fabia Combi, model 2005

Cena: 330 000 Kč

Motor: 1,2 HTP, 47 kW

Provedení: Ambiente

Základní výbava: centrální zamykání (bez dálkového ovl.), el. ovládaná přední okna, vyhřívaná zpětná zrcátka, palubní počítač, přední mlhovky, 2 airbagy, ABS.

Škoda Fabia Combi, model 2011

Cena: 264 900 Kč

Motor: 1,2 HTP, 51 kW

Provedení: Ambiente, akce Magic

Základní výbava: centrální zamykání s dálkovým ovládáním, el. ovládaná přední okna, vyhřívaná zpětná zrcátka, palubní počítač, přední mlhovky s denním svícením, 4 airbagy, ABS, klimatizace, rádio, 15´´ kola z lehké slitiny, střešní nosič, prodloužená záruka na 4 roky

Na některá auta teď stačí i 199 900 Kč

Čtyři airbagy, ABS, posilovač řízení, rádio s CD, imobilizér, klimatizace, elektrické ovládání oken, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, mlhové světlomety. To není popis výbavy auta za 300 nebo 400 tisíc, ale za 189 900! Přesně tak je nadupané pětidveřové Suzuki Alto s 50 kW motorem. A rozhodně to není jediné miniauto, které ohromuje výbavou – stačí se podívat na Toyotu Aygo, Chevrolet Spark nebo i větší Dacii Logan.

Větší za nižší ceny

Soupeření mezi automobilkami o zákazníky výrazně stlačilo ceny, každá chce mít modely, které koupíte už za 199 900 nebo i méně. Hyundai i20, Škoda Fabia, Citroën C3, Seat Ibiza, Opel Corsa, Ford Fiesta nebo Peugeot 207 jsou toho příkladem.

Snaha o co nejnižší základní cenu malých aut (nikoli miniaut) je ale často vykoupena chudší výbavou i provedením. Nezřídka chybí nárazníky a zrcátka lakovaná v barvě vozu, mlhovky, centrální zamykání, uvnitř nenajdete uzavíratelné skříňky, rádio, okna v elektrice, v parných dnech vás nezchladí klimatizace. I proto většina zákazníků zvolí vyšší stupně výbavy nebo akční balíčky.

Asi nejvýrazněji spolu v poslední době soupěří – v kategorii malých vozů – Hyundai i20 a domácí Škoda Fabia. Korejská automobilka přišla s akcí Inclusive, kdy za cenu 211 000 pořídite auto s předními, bočními i hlavovými airbagy, klimatizací nebo centrálním zamykáním a motorem o výkonu 57 kW. Škodovka kontruje nabídkou Magic – za 229 900 získáte mimo jiné klimatizaci, rádio s CD/MP3, centrální zamykání, 14´´ kola z lehkých slitin, motor má ale jen 44 kW.

Další slevy na leasing

Zájemce o koupi vozu čeká porovnávání, pátrání v cenících i výbavách. Vodítkem může být i dnešní srovnání s tipem Blesku. A pozor: uváděné ceny platí při platbě v hotovosti. Při využití leasingu nabízejí prodejci další slevy. Vždy si ale propočítejte, jestli je to pro vás výhodné.

Těžká volba: Městské auto, dravec, nebo stěhovák?

Chcete svižné auto do města? Elegána na delší cesty? Nebo pracanta, do kterého naložíte přes týden paletu zboží a o víkendu v něm odvezete rodinu i s celou výbavou na chatu? Ať už jsou vaše touhy jakékoliv, máte z čeho vybírat.

Díky starší verzi s označením Tour je možné za 299 900 tisíc korun koupit i Octavii v combi provedení. Nabízí ohromný kufr s objemem 605 litrů, ale slabší motor s výkonem 59 kW a chudším vybavením. Ostatně, kdo chce převážet opravdu hodně nákladu, může se poohlédnout po osobních dodávkách – Fiat Doblò (790 litrů), Renault Kangoo (660 litrů), Peugeot Partner Tepee (675) nebo Citroën Berlingo (675 litrů).

Ženy dají přednost menším vozům

Zatímco muže budou zajímat kromě dodávek a větších aut zřejmě starší modely Opelu Astra nebo třeba Fordu Focus, ženy nepochybně dají přednost vozům Nissan Micra, Toyota Yaris nebo Volkswagen Polo. Do přízně zákazníků se ale snaží dostat i další vozy – populární Suzuki Swift a v neposlední řadě výrazně zlevněná Kia Venga. Samostatnou kapitolou je pak Dacia Duster – za čtyřkolku totiž zaplatíte jen 299 900 korun. A to je mimořádně lákavá cena!