Monika Bartolomějová vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze na fakultě chemického inženýrství. Léta studií jí přivedla do maloobchodního řetězce, kde si v rámci vysokoškolské praxe „vysloužila“ nabídku stálého zaměstnání. Jelikož jí space planning zboží, čili plánování rozmístění zboží do regálů neuspokojovalo tak, jak očekávala, vrhla se doslova „po hlavě“ do zdravé výživy.

„Začátky byly krušné,“ vzpomíná dnes na dobu, kdy během zaměstnání studovala kurzy zdravé výživy a nutričního poradenství. A když je měla splněné, začala si hledat klientelu, kterou rovněž objížděla až po své řádné pracovní době. Tehdy si uvědomila, co pro ni má větší prioritu. Zdravý životní styl nadřadila nad výdělky. Zpětně ani nelituje.

Koníček i touha zhubnout

„O výživu jsem se zajímala už za svých středoškolských let,“ vypráví Monika. „Byl to můj zájem i koníček. Tehdy jsem za krátkou dobu značně přibrala. Říkala jsem si, že by bylo dobré s tím něco dělat. Tak jsem začala sportovat a jíst zdravou výživu. Zkoušela jsem, co na mě funguje, sbírala jsem si znalosti a ty si doplňuji dodnes.“

Vysněné povolání

Zájem o zdravou výživu ji přivedl k vysněnému povolání. Nejprve vedla svou soukromou praxi, poté pracovala v Natur House coby nutriční poradkyně, posléze přešla do Světa zdraví, kde se přes výživové poradenství dostala na svou nynější funkci. Má na starosti vývoj produktů a služeb.

Zdravá výživa není o hubnutí ale o štěstí

Zdravá výživa a životní styl není jen o zhubnutí, ale především o tom cítit se dobře,“ říká Monika. „Já sama se snažím řídit tím, co říkám svým klientům, ale někdy je to těžké. Zvláště když se staráte o rodinu. To už chce opravdu plánování,“ říká s tím, že je vždy důležité radit lidem tak, aby žili zdravě, ale s ohledem na svůj životní styl, na chuťové preference nebo časové možnosti. „Neexistuje univerzální návod, jak ideálně žít a jíst. Každý jsme jiný.“

Ke každému klientovi je podle ní nutné zaujmout individuální přístup. „Každý vyžaduje něco specifického. Co je ale za mě důležité, aby člověk, který se rozhodne pro změnu životního stylu, hledal takovou cestu, která je pro něj dlouhodobě udržitelná“ říká. „Krátkodobé diety sice možná výsledek přinesou, ale je nutné myslet na to, co bude potom,“ uzavírá.
Fotogalerie
11 fotografií