Kuchařka s iniciály D. V., která v lokalitě Prahy 7 žila už jako malá dívka, začala ve školce U Průhonu v Holešovicích vařit dětem, kterým je dnes přes 30 let. Nastoupila totiž roku 1988, tedy jen pár let po vzniku této předškolní vzdělávací instituce. Zůstala tu pak své profesi věrná po celou dobu, než na přelomu roku 2006 až 2007 prakticky místo přestalo existovat.

„Ta školka je taková rodinná, protože je malá. Je tu ticho, takže děti tu v podstatě nebyly ničím rušené. Personál byl také perfektní, byli jsme tu opravdu jako rodina,“ zavzpomínala kuchařka, pro kterou byla návštěva během dne otevřených dveří emotivním zážitkem.

Definitivní konec?

Z tehdejšího pohledu definitivní konec přišel poté, co na místě probíhaly spory o přístup do vnitrobloku, ve kterém se budova mateřinky nachází. Po Vánocích roku 2006 se tedy už nikdo do domu nedostal. „Bylo to pro mě dost zdrcující, líbilo se mi to tu, byl to docela šok, jak se dá také všechno takto zahodit,“ uvedla dlouholetá zaměstnankyně k období, kdy byla také ona nucena opustit svou práci.

Jak kuchařka vzpomíná na téměř dvě desetiletí, během kterých ve školce pracovala? Podívejte se:

Až v průběhu letošního roku se radnici Prahy 7 podařilo vyhrát dva soudní spory, které se k celé kauze vázaly. Vedení úřadu odhaduje, že by školka mohla své brány poprvé otevřít zhruba za dva a půl roku. Nejprve bude nezbytné celé prostory vyklidit a zrekonstruovat. „Až se to tu zrekonstruuje, tak všem doporučuji. Myslím si, že tato školka stojí za to,“ dodala kuchařka při rozhovoru.

Podívejte se na prostor opuštěné školky. Brzy se tady zahájí přípravné práce a prostor už nebude připomínat skanzen doby minulé:

Fotogalerie
58 fotografií