První šperk jsem vyrobil v 16 letech. Byl to přívěsek pro mou mámu. Když jsem se o něco později dostal na strojárnu, začal jsem na tajňačku vyrábět na soustruhu místo matek šperky pro holky, které jsem balil,“ vzpomínal na své začátky Michal. „První prsten jsem udělal v sedmnácti a je těžké říct, kdy jsem na soustruhu vyrobil ten poslední,“ vyprávěl o své tvorbě šperkař. 


Michal Kadaník je důkazem toho, že tým Prague Design Weeku vybíral ty nejlepší. „Vystudoval jsem umělecko-řemeslný obor zlatník u pana Lambeitla a od roku 2005 jsem začal dělat své vlastní autorské šperky, včetně snubních a zásnubních prstenů,“ rozpovídal se Michal.

Už dva roky poté získal ocenění Šperk roku na veletrhu Hodiny a klenoty a
Nominaci na Czech Grand Design roku 2010 v oblasti Šperk. „Kromě pár cen, které jsem dostal, jsem pyšný na to, že se snažím dělat vše jinak a nekopírovat světoznámé zlatnické a šperkařské dílny. Navrhuju prsteny podle sebe, od 3D modelu v počítači až po uložení do krabičky… To dělám celé já,“ prozradil Michal kouzlo své práce.

Přes velkou konkurenci a roky dřiny Michala elán neopouští. „Jsem rád, když mohu lidem udělat radost svými šperky. Vždycky, když dělám snubní nebo zásnubní prsten, uvědomím si, že ta žena nebo ten muž je budou nosit zbytek života. Uvědomím si, jak moc je moje práce důležitá a smysluplná. Proto už má smysl každý den vstát a jít do práce,“ usmál se na konci Michal.

Možnost prohlédnout si tvorbu nejen Michala Kadaníka mají Pražané až do neděle 8. května. Podívejte se na galerii fotek pro inspiraci:

Fotogalerie
28 fotografií