Co vás motivovalo k vytvoření mapy Sapy?

Účastnil jsem se prohlídky tržnice Sapa s ochutnávkou pokrmů. Byl to úžasný chuťový zážitek a já se do vietnamské kuchyně ihned zamiloval. Při mé následné návštěvě, když už jsem šel na vlastní pěst, jsem se v tržnici ztratil. Má to tak prý napoprvé každý. Napadlo mě tedy tržnici trochu zmapovat a ukázat kamarádům, kde se najíst. Tedy původně nemělo jít tak úplně o veřejný projekt. Nakonec jsem mapu oblékl do slušivého kabátu a publikoval jí veřejně k užití všem. Mapu si můžete prohlížet klasicky počítači, tabletu ale i mobilním telefonu zadání webové adresy www.sapamapa.cz.

Jaká místa a jídla jsou vaše nejoblíbenější?

V Sapě se nachází 4 velké restaurace s desítkami položek v menu. Osobně však stáčím pozornost k menším bistrům, která se specializují na několik vybraných pokrmů, které umí připravit na jedničku. Zmíním 3 své oblíbené podniky. Prvním bude malé bistro Lan dề, kde majitelka a kuchařka v jedné osobě vaří skvělé chuťovky, které obvykle dostanete na cestu do ruky. Na výtečnou polévku Bún bò Huế (nudle bún s hovězím masem a krevetovými knedlíčky) chodím do podniku Huế Xưa. Jako poslední doporučím podnik Hoáng Anh Quán, kam chodím na kachnu Bún Ngan Nướng (grilovaná kachna s nudlemi bún).

Na kolik takové jídlo vyjde? 

Pro orientaci, porce jídla vychází kolem 100 Kč.

Chodíte do Sapy jen za jídlem? Kupujete tam i něco jiné? 

Jezdím převážně za jídlem. Mojí velkou vášní je vaření a tedy do tržnice jezdím pravidelně na nákup čerstvých surovin, které nejsou běžně k sehnání. Nabídka produktů a služeb je skutečně široká. Nabízí se zde od služeb lékaře, grafického studia, pojištění, směnáren, cestovních či svatebních agentur, vybavení do domácnosti, alkoholu, cukrovinek, masa, čerstvé zeleniny, oblečení, obuvi a mnoho dalšího.


A váš nejoblíbenější obchod?
Mým konkrétním tipem, kam na nákupy, je obchod Thực Phẩm Thắng a nebo Tamda Foods, jakožto největší obchod v tržnici. 

Nemění se neustále obchody nebo se stále drží tytéž, a tak není třeba v takové míře mapu předělávat? 

Většina podniků se drží, ale i o nové podniky není nouze. Občas mi někdo vyčte, že mapa není úplně aktuální. Já na to odpovídám, že mapa neobsahuje zdaleka všechny podniky a ani obsahovat nikdy nebude. Je to takový zlatý řez. Na mapu dávám pouze podniky, kde mi chutná a nebo jsem spokojený s nabízeným sortimentem či poskytovanou službou. Snahou tedy není zmapovat vše, ale jen podniky, které se nestydím osobně doporučit.

Chystáte nějaké novinky v rámci mapy?

Ano, kromě neustálého přidávání nových bister bych rád zmapoval místa, kam na výhodný a zajímavý nákup. Ale jen nějaký základ, primárně je mapa o tom, kde se můžete dobře v tržnici najíst. Aktuálně chystám spolupráci s dalšími projekty, které jsou na tržnici Sapa navázány.