Během zhruba tříměsíčního provozu se v nové lince vypěstují bakterie, které se pro čištění vody využívají. Následovat bude roční zkušební provoz, kdy se bude testovat, jestli nové zařízení odpovídá stanoveným parametrům.

Nová linka je prvním a největším krokem celkové modernizace ÚČOV. Zhruba v roce 2021 by podle Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) měla začít modernizace staré vodní linky, která by se měla dostat na podobnou úroveň technologií jako ta nová. Po roce 2024 také začne modernizace nakládání s kaly, které při čištění vznikají. Čistírna vod na Císařském ostrově slouží od roku 1966. V 80. a 90. letech byla rekonstruována, čímž se navýšila její kapacita.

Jak probíhala stavba nové čističky odpadních vod:

Stará čistička už nevyhovuje

Stávající vodní linka čistící pražské odpadní vody nesplňuje ekologické požadavky české ani evropské legislativy. Funguje tak na základě výjimky, bez které by městu hrozily vysoké finanční sankce ze strany EU. Příprava stavby nové linky, která využívá moderní technologie a potřebné limity splňuje, začala v roce 2004. V roce 2011 město vybralo v tendru dodavatele – sdružení firem SMP CZ, Hochtief CZ, Degremont, WTE Wassertechnik. Se samotnou stavbou se začalo v říjnu roku 2015.

Výstavba se prodražila

Stavba měla vyjít na 5,8 miliard korun. Nakonec se však prodražila o dalších zhruba 300 milionů korun. Podle města jsou důvodem zdražení stavby o téměř 300 milionů korun nezbytné práce vzniklé v důsledku povodní 2013 a následné nutnosti rozšířit protipovodňovou ochranu z původní pětileté na dvacetiletou vodu. To požadovala pojišťovna, která jinak nebyla ochotna novou stavbu pojistit.

Město původně počítalo s tím, že velkou část nákladů pokryje z evropských fondů. Evropským institucím se nicméně nelíbila smlouva, kterou má Praha do roku 2028 uzavřenou s firmou PVK, která nyní čistírnu provozuje. Město tak evropské peníze nezískalo ani v programovém období 2007–2013 ani v současném období 2014–2020. Stavbu hradí ze svého rozpočtu a z poplatků za vodné a stočné. Novou linku bude provozovat PVS, vedení Prahy zároveň nedávno schválilo, že od francouzské Veolie odkoupí PVK, která má kromě ÚČOV pronajatou i celou pražskou vodovodní síť.

Jak vypadala stavba čistírny, se můžete podívat v galerii:

Fotogalerie
22 fotografií