Silné bouřky s přívalovými srážkami, krupobitím a nárazovým větrem zasáhly v sobotu odpoledne Semilsko, Bruntálsko, Šumpersko i Prahu. Místy napršelo při bouřkách více než 50 milimetrů srážek. Příval vody byl neskutečný. „Do 18:50 hodiny jsme zasahovali u 49 případů spojených s deštěm a silným větrem,“ uvedli pražští hasiči na sociální síti Twitter.

Na vytrvalý liják doplatila v Praze parta čtyř přátel, která vyrazila za dobrodružstvím do útrob pražského podzemí. Chtěli v Motolském potoce, jehož zhruba čtyřkilometrová část vede pod Košířemi, najít tzv. kešku. Jenže nepočítali s tím, že déšť promění tunely v obří tobogán.

Kamarády spláchla vlna, dvěma z nich se podařilo dostat ven v místech, kde potok ústí do Vltavy, tedy na nábřeží mezi Palackého a Jiráskovým mostem. Ihned zavolali záchranku, která je odvezla do motolské nemocnice. „Utrpěli pohmožděniny a odřeniny,“ sdělila Blesk.cz mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Po vyšetření je z nemocnice propustili domů.

Jejich další dva kamarádi ale takové štěstí neměli. V sobotu večer objevili policisté pod Jiráskovým mostem tělo. Jedná se o ženu, ročník 1991,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský s tím, že utonulá dívka patří ke dvěma hledaným příznivcům tzv. geocachingu. Druhý člověk, mladý muž, se nadále pohřešuje. Policisté spolu s hasiči po něm pátrali celý sobotní večer, počasí jim ale podmínky ztěžovalo a pátrání bylo bezvýsledné. 

K Vltavě pak vyrazili policisté s potápěči hned v neděli ráno a v hledání pokračují. „Na žádost Policie České republiky se k pražské náplavce vrací potápěči pražských hasičů, aby pátrali po pohřešované osobě,“ informoval mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Krátce po poledni se hasičští potápěči vydali prohledat šachtu, kudy kamarádi do útrob Motolského potoka vlezli. Policisté dál prohledávají břeh v místě, kde se našla mrtvá žena.

Video
Video se připravuje ...

Pátrání vltava Redakce Blesk

Keška v tunelu Motolského potoka

Osudná keška je umístěna v podzemí Motolského potoka. Cesta pro ni vede spletitými tunely. Uživatelé hodnotí její obtížnost jako průměrnou. Terén, ve kterém je umístěna, je však prý náročnější. "Přívalový déšť je suverénně největší hrozbou při návštěvě kanálu. Než se vydáte na cestu, zkontrolujte předpověď počasí. Hlásí-li déšť, nic neriskujte a odložte návštěvu na jindy. Uvědomte si, že při opravdu intenzivním dešti se může průtok vody v kanále zněkolikanásobit během několika minut," zní přímo v popisu kešky varování, ne které čtyřčlenná skupinka nebrala ohled. To bohužel stálo život mladou dívku.

Fotogalerie
38 fotografií