Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Temelínu se objevily monstrózní magické oči. Rozsvítí i Dukovany?

Autor: ČTK, zze - 
8. června 2018
13:09

Z chladících věží jaderné elektrárny Temelín na okolní krajinu koukaly obří, zhruba třicetimetrové oči. „Vykouzlil“ je umělec a bubeník skupiny Tata Bojs Milan Cais. A to v rámci festivalu Umění ve městě, který má bavit celé jižní Čechy. Akce měla úspěch, obavy z počasí či zaskočených, a tím pádem i ohrožených řidičů, byly plané. Rozhlédnout by se tak mohly i Dukovany. V případě Temelína šlo o údajně největší videomapping v Česku.

Prolog k festivalu Umění ve městě obstaral ve středu Milan Cais z kapely Tata Bojs. Pod názvem Velký noční hlídač promítal dvě osmdesátimetrové oči na dvě chladicí věže Temelína. Cais nyní vystavuje v českobudějovické Galerii Mariánská.

„Za léta zkoušení už vím, že menší pohyby zorniček jsou lepší. Stačí mi upřený pohled a sem tam mrknout. Na betonovém monstru to působí nesmírně magicky,“ uvedl Milan Cais k projekci, která začala ve středu ve 21:40.

Nejprve na věže promítli čas, pak se objevily dvě obří oči, které se později začaly i vznášet. „Pro Temelín to byla hodně povedená premiéra. Věřím, že v dohledné době se podobného projektu dočkají i v Dukovanech,“ komentoval akci člen představenstva společnosti ČEZ Bohdan Zronek.

Obavy o počasí i řidiče

Samotné promítání provázely i jisté obavy organizátorů. „Vlastní promítání mohlo zkomplikovat pouze počasí. My jsme měli obavy i o bezpečnost řidičů. Naštěstí se nic nestalo, počasí také vyšlo a výsledek stál opravdu za to,“ poznamenal ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml.

Jak přitom ke vzniku dvou obřích očí došlo? Pomocí čtyř projektorů. Jeden váží čtvrt tuny a promítalo se ze vzdálenosti 200 metrů a výšky 130 metrů. Rozměr oka měl 30 krát 80 metrů.

Největší „sochy“ na jihu Čech

„Jsem rád, že jsme mohli na několik hodin oživit největší industriální sochy v jihočeské krajině. Jeden z nejstřeženějších objektů v zemi ožil kreativitou a iracionálnem,“ komentoval akci Michal Trpák, autor nápadu a zakladatel výstavy, která má i v následujících dnech oživit jih Čech.

Sochařský festival, který začal v Českých Budějovicích, nabízí mnohé. Lavičky na lipenském Králičím ostrově, sochy zavěšené nad cyklostezkou i ocelová obydlí. Při 11. ročníku se rozrostl z Budějovic, Hluboké a Veselí nad Lužnicí ještě na horu Kleť, na Lipno, do Černé v Pošumaví, Temelína, Týna nad Vltavou či na zámek v Kolodějích nad Lužnicí.

Na 12 místech bude až do září 45 prací 31 umělců, uvedl zakladatel výstavy Trpák. Mezi umělci jsou Pavel Opočenský, Jaromír 99, Jaroslav Róna, Michal Gabriel, Čestmír Suška i dva sochaři z Francie a Rakouska. Po deseti letech jsme přemýšleli, jak festival oživit, takže kromě umění ve městě ho letos vystavíme i v krajině: na Lipně, na Kleti, na ostrově,“ řekl Trpák.

Provokativní socha čůrajícího chlapce

Sám má na Králičím ostrově cementové židle s názvem Velký dialog. Sochy poprvé vezl na instalaci lodí. „Dali jsme na ostrov něco, co bude fungovat, až když tam lidé přijedou, najdou si lavičky a můžou si udělat piknik,“ řekl Trpák. Nad cyklostezku z Českých Budějovic na Hlubokou zavěsil sochy, které jako by letí mezi stromy kolem rybníka. Dal jim název Pocit svobody, který sám zažívá v přírodě.

Na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. má Zdeněk Ruffer sochu Vzduch v autě. Z betonu odlil vnitřní prostor vozu. „Zhmotnil nehmotnou část auta. Socha je zaparkovaná vedle řady aut, narážka je jasná,“ řekl Trpák. Náměstí někteří lidé říkají největší „kruháč“ ve městě.

Provokovat může socha čurajícího chlapce u Sokolského ostrova, kde v létě relaxují tisíce lidí. „Mám z toho strach. Socha je z betonu, přikotvená, ale zároveň tak výrazná a provokativní, že věřím, že k nějaké interakci dojde, a doufám, že to dobře dopadne,“ řekl Trpák.

Na Sokolském ostrově jsou kovové kopule Opuštěná obydlí. Čestmír Suška se inspiroval jurtami nebo iglú. „Ty mé jsou z oceli, vypadají také trochu jako vojenské stany nebo bunkry, a vznikly proto, že je to důležité téma. Na světě dochází k migrační vlně, lidé opouštějí svá obydlí nebo jsou z nich vyháněni,“ uvedl Suška. Věří, že v sochách se budou lidé scházet a děti si v nich budou hrát. Přehled všech soch je na webu pořadatelů.

Výstava Umění ve městě s letošním rozpočtem milion korun byla jednou z prvních svého druhu v ČR. Inspirovala podobné akce v Praze, Trutnově, Kroměříži i Plzni. Trpák má radost, že lidi zajímá, kdy a kde sochy budou. „Přišel pán a říkal, že se ho synek ptal: 'Tati, kdy přijedou sochy?' Tak to mě potěšilo, že je to součást budějovického léta,“ řekl Trpák.

Zobrazit celou diskusi