Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komunisté chtějí zrušit embargo pro íránskou elektrárnu. Poškozuje české firmy, míní

Autor: ČTK, nkov - 
3. března 2018
20:15

Poslanci KSČM ve Sněmovně opět předložili návrh na zrušení zákona z roku 2000 o zákazu dodávek do íránské jaderné elektrárny Búšehr. S podobným návrhem přišli již v roce 2009 a předložili ho i v minulém volebním období. Se stejným návrhem přišla i bývalá koaliční vláda, Sněmovna ho ale neschválila.

Komunisté argumentují mimo jiné tím, že zákon brání normalizaci obchodních i ekonomických vztahů s Íránem a poškozuje český export.

Zákon z roku 2000 reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechniku. Plánovaný obchod tenkrát kritizovaly Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí vojenských nukleárních projektů. Zákon zakázal českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s elektrárnou v Búšehru.

Sněmovna už návrh KSČM na zrušení tohoto zákona zamítla v roce 2016, loni neschválila ani stejný návrh, který předložila tehdejší vláda. Ve svém návrhu tehdy uvedla, že navrhuje zrušení zákazu, protože s přihlédnutím ke zrušení sankcí v jaderné oblasti vůči Íránu je zřejmé, že hrozba poškození zájmů ČR už pominula.

V diskusi ve Sněmovně se však na straně odpůrců objevovaly mimo jiné námitky týkající se vztahů ČR s Izraelem, který se podle nich cítí být íránským jaderným programem ohrožen. „Je tady 123 nových poslanců, tak uvidíme, jak se na to budou dívat,“ řekl ČTK předseda KSČM Vojtěch Filip ohledně šancí aktuálního návrhu na úspěch.

Byznys se bije s politikou

Ke zrušení zákazu loni v lednu vyzval poslance prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Argumentoval tím, že české firmy kvůli zákazu vývozu přicházejí o zakázky.

Ministerstvo zahraničních věcí zrušení zákona o zákazu dodávek podporuje s ohledem na pominutí důvodů jeho vzniku, sdělil ČTK tiskový odbor úřadu. Odkázal však na to, že zrušení zákona je i v kompetenci ministerstva průmyslu, které při předchozím pokusu bylo spolupředkladatelem návrhu spolu s MZV.

Podle ministra průmyslu Tomáše Hünera (za ANO) jde o záležitost, kde se „bije byznys s politikou“. Nechtěl předjímat, jaké stanovisko k návrhu zaujme, protože nemá dostatek politických podkladů pro korektní vyjádření. „Ale myslím si, že to embargo ve smyslu byznysu bohužel nebude zrušeno,“ řekl ČTK.

V dubnu 2015 dosáhly světové mocnosti ujednání s Íránem, na jehož základě poté uzavřely dohodu o jeho jaderném programu. Na plnění dohody dohlíží Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která o rok později ve zprávě uvedla, že Írán své závazky dodržuje.

Poslanci KSČM nyní navrhují, aby Sněmovna schválila návrh ve zrychleném režimu již v prvním čtení. Nejprve ho dostane k projednání vláda, která má na své stanovisko 30 dní, poté se jím bez ohledu na postoj vlády budou zabývat poslanci.

terezkaterka33333 ( 9. března 2018 07:56 )

Je najvyšší čas, aby si suverénne štáty už nedali tej Amerike rozkazovať, čo a kam budú vyvážať. Aj na Rusko je embargo, mnohé štáty majú preto straty a Amerika si s nimi veselo obchoduje.

agfor ( 4. března 2018 11:50 )

Správně, proč by měli ve světě na všem vydělávat jenom Amíci a ostatním všechno zakazovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa