Prostory oblouků Karlova mostu, které stojí na suchozemské části stavby na Kampě, jsou v současnosti špatně využívané. Na této myšlence se nyní shodne jak magistrát, tak radnice Prahy 1. Názory na jejich budoucí využití se však u obou těchto institucí liší.

Jeden z uváděných oblouků se v současnosti využívá pouze jako skladiště materiálu během rekonstrukce. Městská část oznámila, že usiluje o zrušení tohoto „skladu“ už od roku 2008. „Oceňujeme, že pražský magistrát po devíti letech, kdy ignoroval výzvy radnice jedničky, konečně uznal, že mít sklad pod tímto krásným mostem je zvrhlost,“ uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Náměstek primátorky Petr Dolínek během druhého červencového týdne řekl, že by si místo prostorů pro odkládání kamenů dokázal představit nové občerstvení, které by bylo cenově dostupné i pro Pražany. S touto myšlenkou však Praha 1 ostře nesouhlasí.

Současnost u Karlova mostu na Kampě
Autor: MČ Praha 1

Nic není rozhodnuto

Nápad, který by pod Karlův most umístil gastronomickou provozovnu, však není definitivním rozhodnutím. Podle vyjádření Dolínka šlo o jednu z variant a vlastní práce na zjištění možností dalšího využití byly zadány Institutu plánování a rozvoje (IPR).

Radnice Prahy 1 je však i přes tuto skutečnost z výroku náměstka primátorky překvapená. Proto se rozhodla připomenout svůj návrh řešení prostranství oblouků Karlova mostu na Kampě. Kromě odkládání kamení totiž pod dalším obloukem v současnosti funguje parkoviště.

Konkrétní změny

„Studie řeší prostranství pod dvěma oblouky předpolí Karlova mostu. Nejen to, které sloužilo doposud jako sklad, ale zabývá se také místem blíže k řece, na kterém je zhruba šestnáct parkovacích míst. Navrhujeme, aby prostranství pod oběma oblouky bylo volné. Z místa pod oblouky i bezprostředního okolí by pak zmizelo parkoviště,“ popsal plány starosta Lomecký.

Vizualizace uměleckého díla, které by pod obloukem Karlova mostu na Kampě vyobrazovalo plavení dřeva.
Autor: MČ Praha 1

Na uvolněném prostranství blíž k řece by se zároveň dle této studie mělo objevit výtvarné dílo s názvem „Zastavený čas“. Dřevěné trámy by vyobrazovaly figuru „zastaveného pohybu“, které by připomínaly dřevěné klády plavené po řece. Tento prvek má odkazovat na původní využití této oblasti, kde se skladovalo připlavené dřevo. Protože prostor musí být průjezdný pro obsluhu protipovodňové ochrany, celé dílo by bylo zapuštěné do země.

„Problémem současného návštěvníka přeplněného centra není nabídka občerstvení, ta je dostatečná v různých cenových kategoriích, ale nedostatek volných prostranství. Lidé se v nejnavštěvovanějších lokalitách tísní, což ve finále zhoršuje jejich dojem z centra. Studie navrhuje udělat takové místo přímo u řeky pod Karlovým mostem. To je přece lepší než další párek v rohlíku či kebab,“ dodal Oldřich Lomecký.

Pokud by se navrhovaná studie překlopila v územní rozhodnutí a následně stavební povolení, bylo by podle radnice Prahy 1 možné vše stihnout do příští letní sezony. Petr Dolínek naopak odhadoval, že jeho návrh by bylo možné uvést do realizace už během srpna letošního roku. Úbytek parkovacích míst po této a dalších úpravách v centru Prahy by se podle starosty Lomeckého musel řešit výstavbou podzemních garáží.

Podívejte se na vizualizace v porovnání s aktuálním stavem u Karlova mostu na Kampě:

Fotogalerie
10 fotografií

Při oslavách 660 let Karlova mostu se lidé podívali i do jeho útrob. Prohlédněte si, jak to tam vypadá: