Jana Kyllerová je jedním ze studentů, jejichž výtvory jsou k vidění až do soboty 28. dubna v Clam Gallasově paláci v centru Prahy v rámci festivalu Prague Photo. Každý z nich tvořil své osobité pojetí na téma únorových události roku 1948 a jeho devastující následky na naši společnost. Nepadnoucí podprsenka na několika postavách, konzervy ČSSR i kus betonové zdi, tak vnímají tehdejší dobu Janini spolužáci. Ona na ni nahlíží spíše očima dítěte.

Provázek v ruce

Na začátku jsem nevěděla, jak toto téma přesně uchopit a na jaké aspekty tehdejšího dění se zaměřit. Nakonec jsem se rozhodla zabývat se dopady na společnost po únorových událostech 48 a celkovými pocity z nich,“ prozradila studentka prvního ročníku Fakulty designu a umění Ladislava Sutka.

Po mnoha týdnech přemýšlení, kdy se snažila držet minimalistických nápadů, na „to“ přišla. Obraz tehdejší doby ztvárnila v podobě rukou a provázku. Člověk by tuhle sérii fotografií na první pohled s tehdejším komunistickým státním převratem v Československu ani nespojoval.

Prague Photo 2018
Autor: Eva Fornálová

Zesložiťování událostí

„Mojí prvotní inspirací pro toto téma byla dětská hra s provázky, kdy je děti splétají do různých tvarů a obrazců. Ve svém souboru fotografií jsem se tedy rozhodla použít tyto provázky pro vyjádření vývoje tehdejšího režimu a událostí,“ popisovala výběr nevšedního motivu.

Na prvních fotografiích zachycuje nejdříve spletené jednoduché tvary, ty se pak postupně mění. „Začnou se do sebe postupně zamotávat a komplikovat, a tak vytvářet chaos. Stále více se přibližující a krčící ruce jsou symbolikou pro odebrání svobody, útlak a manipulaci tehdejší společnosti,“ vysvětlovala svůj pohled na tehdejší totalitní režim.

Prague Photo

V rámci devátého ročníku Prague Photo můžete zhlédnout nejen tvorbu Jany a jejích spolužáků. V Clam Gallasově paláci objevíte tvorbu 150 autorů těch nejmladších ročníků i fotografů, kteří mají letitou praxi. Celý program objevíte tady.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak to vypadá letos na Prague Photo Eva Fornálová

Fotogalerie
51 fotografií