O projektu se mluví už několik let, až nyní ale získává první obrysy a došlo ke konkrétním krokům magistrátu. „Tato hala by měla být první po více jak sto letech, která bude speciálně věnovaná hudbě. V tuto chvíli se připravuje urbanistická soutěž celé oblasti Vltavské a Bubnů. Byl bych moc rád, kdyby v Praze už za několik let vznikla podobná budova, která by konkurovala stavbám, jako je například opera v Sydney,“ uvedl Wolf pro Blesk.cz.

Prověřovací studie už má nyní IPR k dispozici a zpracovaly ji ateliéry D3A a Pelčák a partner architekti. Ty jsou dílčím podkladem pro zpracování územní studie, která určí budoucí podobu celé zanedbané čtvrti.Podklady pro další postup navíc vznikaly ve spolupráci se Spolkem pro výstavbu koncertního sálu v Praze, Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem Prahy, architekty a specialisty na akustiku. „Věřím, že stavět by se mohlo začít okolo roku 2022 a hotová by mohla být nejpozději do roku 2026,“ řekl dále Wolf.

Rudolfinum a Obecní dům zastarávají

Důvod, proč se nyní o novém sálu mluví, není náhodný. „Praze chybí dostatečně velký soudobý koncertní sál s výbornou přirozenou akustikou pro symfonickou hudbu. Dvořákova síň Rudolfina z roku 1885 a Smetanova síň Obecního domu z roku 1911 neodpovídají akustickým, kapacitním ani provozním požadavkům. Kapacita nového sálu by měla být alespoň 1 800 sedadel. Měl by být impulsem pro rozvoj celé oblasti,“ popsala primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

V případě shody na dopravním a urbanistickém řešení okolního území včetně závazného rozhodnutí bude soutěž vyhlášena v první polovině roku 2019. „Díky plánům na stavbu koncertního sálu celé území získává vizi. Nová koncertní hala může nastartovat revitalizaci území Bubny – Zátory, kterým se v současnosti také usilovně zabýváme,“ dodal Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy.
Fotogalerie
22 fotografií