Už druhým dnem měli pražští obyvatelé a turisté možnost zhlédnout nevšední úkaz na hladině Vltavy. Díky svatojánským slavnostem Navalis, které se slaví na počest zemského patrona Jana Nepomuckého, hostila Praha nevídaný unikát - pravé válečné benátské gondoly. Ty v neděli, kdy byly spuštěny na Vltavu, okusily sladkou vodu úplně poprvé v historii.

A že se jednalo vskutku o jedinečnou příležitost, dokázala kvanta Pražanů, kteří se u břehů Vltavy začali shlukovat ještě před začátkem hlavního programu slavností a takřka zablokovali Karlův most. Během večera jejich počet navíc jen narůstal - podle redaktora Blesk.cz jich na místě mohlo být kolem čtyř tisíc.

 

Slavnostní den začal v úterý už ve tři hodiny odpoledne na Hradčanském náměstí zdobením koní, pokračoval pak v šest hodin mší svatou ve Svatovítské katedrále, kde kardinál Dominik Duka požehnal poutníkům. Procesí pak vyrazilo ke Karlovu mostu k soše svatého Jana Nepomuckého, které se taktéž dostalo požehnání od kardinála.

Následovala velkolepá ohňová show, o kterou se postarali parašutisté. Z nebe se nejprve rychlostí blesku snesl Mark Rahbani a předvedl svůj špičkový kousek - průlet se světlicí pod mostním obloukem. Při jeho „vystoupení“ se tajil dech - letadlo totiž nabralo výšku a parašutistův průlet urychlilo. Pak se z nebe sneslo dalších pět skokanů, tedy symbolicky stejný počet, jako je počet hvězd u hlavy Jana Nepomuckého.

Svatojánský den pak vyvrcholil právě přehlídkou vzácných gondol, které na Vltavu vypluly přibližně v půl deváté večer „řízené“ svými benátskými „pány“. Ti je ovládali s jistotou a dali tak Pražanům na odiv jejich takřka monumentální krásu. Gondoly tmu, která se na stověžaté město snesla, romanticky prosvítily a navodily takřka opravdickou benátskou atmosféru.

Video
Video se připravuje ...

Svatojánské slavnosti na Vltavě představily gondoly z Benátek. Jiří Marek

Lidem nevadilo ani chladné počasí, které přišlo spolu s přítmím - podívanou na vodě pozorují s úžasem v očích. „Je to úžasný. V Benátkách jsem byla několikrát a jsem ráda, že se ten svět propojuje,“ řekla Blesk.cz Dana Srncová (59), kterou na slavnosti pozval Kryštof Marek - skladatel, jenž pro Navalis pravidelně tvoří nové skladby a jehož hudbu si Pražané mohli na závěr slavností poslechnout při koncertu přímo z vltavské hladiny v premiéře i letos. Tím - a následně velkolepým ohňostrojem v půl jedenácté jubilejní oslavy Navalis skončily.

Poprvé na návštěvě v zahraničí

Lodě Geografia a Cavalli, které v 50. letech vytvořil jako kopie benátský mistr a jež byly hlavním lákadlem letošních Navalis, opustily své rodné město vůbec poprvé v historii. Ani tam ale nejsou slavné „bissone“, jak se jim říká, k vidění běžně. „Jsou to velké triumfální 17 metrů dlouhé lodice, které jsou k Itálii k vidění pouze jednou za rok v září na slavnostech. S benátskou radnicí se nám podařilo domluvit, že nám je zapůjčí,“ řekl už dřívě Blesk.cz předseda Svatojánského spolku Vojtěch Pokorný.

Video
Video se připravuje ...

Lidé v pátek v podvečer mají u Vltavy nač koukat. Jiří Marek

Do Prahy dorazily po pětidenní cestě v neděli 13. května a totéž dopoledne byly slavnostně spuštěny na Vltavu. Jejich vykládku řídil osobně převozník pražský Zdeněk Bergman za účasti benátských veslařů a gondoliérů.

300letá tradice

Tradice svatojánských slavností sahá historicky až do května roku 1627, kdy se událost uskutečnila u příležitosti přenesení ostatků svatého Norberta do Strahovského kláštera. Navalis se pak oficiálně poprvé uskutečnily 15. května roku 1715, kdy došlo k blahořečení svatého Jana Nepomuckého.

„Už tehdy se při hudebních slavnostech pořádaly ohňostroje, které však vypadaly oproti těm dnešním jinak. Šlo spíš o jakési jiskření, ale i v tomto směru se snažíme obnovenou tradici držet,“ uvedl Pokorný.

Fotogalerie
95 fotografií