Pět dní cesty speciálním transportem na kolech a přibližně 800 kilometrů mají za sebou dvě unikátní barokní lodice. Do Prahy přicestovaly v neděli časně ráno z italských Benátek spolu s ostatními gondolami a nyní už se plaví po sladkých vodách Vltavy - dopoledne je totiž jeřáby u Hergetovy cihelny poblíž Mánesova mostu slavnostně spustily na její hladinu. A byla to vskutku jedinečná podívaná.

Lodě Geografia a Cavalli, které v 50. letech vytvořil jako kopie benátský mistr, opustily své rodné město vůbec poprvé v historii. Ani tam ale nejsou slavné „bissone“, jak se jim říká, k vidění běžně. „Jsou to velké triumfální 17 metrů dlouhé lodice, které jsou k Itálii k vidění pouze jednou za rok v září na slavnostech.S benátksou radnicí se nám podařilo domluvit, že nám je zapůjčí,“ řekl Blesk.cz předseda Svatojánského spolku Vojtěch Pokorný. Jejich vykládku v Praze řídil osobně převozník pražský Zdeněk Bergman za účasti benátských veslařů a gondoliérů.

Gondoly budou jedním z hlavních lákadel jubilejního 10. ročníku obnovených svatojánských slavností Navalis, jež se v Praze konají 14. a 15. května. Jejich tradice ale sahá historicky až do května roku 1627, kdy se událost uskutečnila u příležitosti přenesení ostatků svatého Norberta do Strahovského kláštera. Svatojánské slavnosti Navalis se pak oficiálně poprvé uskutečnily 15. května roku 1715, kdy došlo k blahořečení svatého Jana Nepomuckého.

„Už tehdy se při hudebních slavnostech pořádaly ohňostroje, které však vypadaly oproti těm dnešním jinak. Šlo spíš o jakési jiskření, ale i v tomto směru se snažíme obnovenou tradici držet,“ uvedl předseda Svatojánského spolku Vojtěch Pokorný. Právě jeho spolek pomáhá slavnosti pořádat, hlavním iniciátorem je převozník pražský Zdeněk Bergman. Zlatým hřebem slavností je koncert přímo na Vltavě, který se realizuje na plovoucích pontonech. Je na něj dobře vidět z Karlova mostu i obou okolních břehů. Celé slavnosti provází bohatý doprovodný program.

Fotogalerie
26 fotografií