Rozhodnutí o uzavření Libeňského mostu ze dne na den přišlo ve čtvrtek velmi náhle. Na to, že jsou některé jeho části v havarijním stavu, přitom starostové obou městských částí podle svých slov upozorňovali už před lety. 

Je velice smutné, kam až musel stav Libeňského mostu zajít, aby se něco začalo dít. Nicméně tuto formu vnímám jako velice nešťastnou. Kdyby byly vyslyšeny požadavky naší městské části, mohla být rekonstrukce již minimálně rok a půl hotová,“ uvedl Roman Petrus, starosta Prahy 8. 

Podobně reagoval také Jan Čižinský, jenž stojí v čele Prahy 7: „Zastupitelstvo hl. m. Prahy přijalo 25. února 2016 usnesení, že most má být urychleně opraven ve stávající šíři. Od té doby se nestalo vůbec nic.“ Upozornil také na to, že úsek, kvůli němuž byl celý most pro tramvaje a autobusy uzavřen, není v místě, jež má být památkově chráněno. „Nepochybně jej bylo možné v koordinaci s památkáři opravit,“ uvedl. 

Pozdní informace

Starosta Prahy 8 se navíc pozastavil nad tím, že informace obdržel teprve pozdě odpoledne, ve čtvrtek v 17 hodin. Podle náměstka primátorky a radního pro dopravu Petra Dolínka byl ale dodržen správný postup. Zpracování informací podle jeho slov TSK obdrželo dopoledne, následně se rozhodovalo, jak s mostem naložit a vyhodnocovaly se získané údaje. „Kolem třetí hodiny jsem byl informován, že rozhodnutí je most uzavřít na základě předložených zjištění. V 16:45 jsem volal starostovi Prahy 8 a starostovi Prahy 7, abych je s rozhodnutím seznámil, v okamžiku, kdy jsem věděl, že dopravní podnik připravuje objízdné trasy,“ sdělil Blesk.cz Dolínek.

Vedení městské části svolalo na pátek ráno krizový štáb, kterého se zúčastní zástupci radnice, odboru dopravy, dopravního podniku, Ropidu i Technické správy komunikací. „Budeme vyžadovat jednoznačné informace o tom, jak bude uzavření koordinováno, na jak dlouho se s uzavřením počítá a jak bude fungovat náhradní autobusová doprava,“ uvedl Petrus.

Fotogalerie
47 fotografií