Bitva na Bílé hoře proběhla 8. 11. 1620 za sychravého počasí kolem poledne. Vojska české stavovské armády zastávala lepší pozice než spojená vojska tzv. Katolické ligy a císaře, která útočila z údolí ze západu směrem od Hostivice. Obě armády byly přibližně stejně silné. K rozhodujícímu střetu došlo v místech, které by pro účastníky byly dnes k nepoznání. Většinu bojiště totiž pokrývá vilová zástavba, kterou přetínají Karlovarská a Bělohorská ulice.

Průběh bitvy byl celkem jednoznačný. Vítězství armády Ferdinanda II. nastalo zhruba za 2 hodiny. Bylo nečekané a hlavně rozhodující. Sama bitva definitivně skončila za zdmi dnešní obory Hvězda. Podle jedné verze se v ní do posledního muže bránila královská garda Fridricha Falckého spolu s Výmarským jezdeckým plukem, podle verze druhé se tam vojáci vzdali bez boje. Sám Fridrich Falcký přitom tou dobou z Prahy narychlo prchal poté, co na Strahově shlížel na vřavy dezertujících českých vojáků, kteří prchali z prohrané bitvy. Den po bitvě vstoupila císařská vojska na Pražský hrad, ještě o den později, 10. listopadu, Praha oficiálně kapitulovala.

Bílá Hora dnes

Ačkoliv je bitva na Bílé hoře dávnou historií, jen těžko si nelze dát Bílou horu do souvislosti s danou bitvou. Však na ní dodnes odkazují názvy ulic, jako například Thurnova, podle Jindřicha Matyáše Thurna, který byl jedním z vůdčích odbojných šlechticů, ulice Anhaltova, podle Kristiána Anhaltského, který byl v době bitvy vrchním velitelem českých vojsk. Na důsledky porážky „odbojných“ českých stavů pro změnu odkazuje Alej českých exulantů, která připomíná osudy těch, kteří museli z jakýchkoliv důvodu české země po roce 1620 opustit.

Mnozí za symbol bitvy na Bílé hoře považují letohrádek Hvězdu. Ten ovšem v bitvě sehrál pramálo významnou roli. Téměř veškeré bojové akce se odehrály před zdmi obory. Na jednom z mnoha ústředních míst bitvy dnes stojí Kostel Panny Marie Vítězné, poblíž kterého je tramvajová zastávka Bílá Hora. O kus dál byla v roce 1920 vztyčena mohyla, která dodnes připomíná jednu z nejosudovějších událostí českých dějin.
Fotogalerie
10 fotografií