To byla řež! Rekonstrukce bitvy na Bílé hoře, v níž se 8. listopadu 1620 střetla česká stavovská armáda a dvě katolická vojska, se v sobotu odpoledne zúčastnily stovky dobrovolníků. A že si na tom dali opravdu záležet, bylo na první pohled znát: nechyběly dobové kostýmy ani děla a jezdci na koních, kteří představovali lehkou jízdu na obou válčících stranách. 

Akci, která se letos konala už potřinácté, předcházel kulturní program. Moderátor Václav Vydra popisoval podrobně dění a vysvětloval návštěvníkům i širší historické souvislosti bitvy.

Rekonstrukce ale zdaleka nebyla jen domácí záležitostí. „Mezi účinkujícími jsou nejen Češi a Moravané, ale také Maďaři, Poláci, Angličané, Slováci a Němci,“ řekl ČTK předseda pořádajícího sdružení Bílá hora 1620 Milan Sýkora.

Příběh Tomka a Lidky

Organizace bitvy začíná s předstihem, zájemci o účinkování se hlásí s počtem mušket, pík, děl a mužů a podle toho jsou přidělováni k jednotlivým plukům. „Spoléháme na to, že jednotky jsou secvičené a velitel si své lidi umí zvládnout,“ uvedl Sýkora.

Protože ale účinkující pocházejí z různých koutů Evropy, není možné bitvu důkladně secvičit. Trénuje se tak na místě pouze den předem, k orientaci na bojišti ale slouží i zmenšený model, na kterém si „bojovníci“ mohou vše vyjasnit.

Přestože základní scénář je každoročně stejný, pořadatelé do něj pokaždé zakomponují jiný menší příběh. Tentokrát to byl vztah mladíka Tomka a dívky Lidky. „Loni jsme měli zase příběh dvou kamarádů,“ řekl předseda sdružení.

700 účinkujících

Skutečná bitva trvala zhruba dvě hodiny a zúčastnilo se jí 21 000 vojáků na české straně a asi 28 000 vojáků na straně opačné. Dnešní rekonstrukce začala ve tři hodiny odpoledne a skončila krátce po čtvrt na pět. Zúčastnilo se jí zhruba 700 účinkujících. V publiku byli lidé všech generací, od dětí až po seniory. Na travnaté ploše na Vypichu poblíž obory Hvězda kvůli akci vyrostlo několik desítek stanů.

Akce pokračuje i v neděli. Ti, kdo nestihli sobotní rekonstrukci bitvy, budou mít šanci ji zhlédnout i druhý víkendový den od 15:00 hodin. V minulých ročnících spočítali pořadatelé účast za oba dny na zhruba 4000 lidí, letos by díky příznivému počasí mohla podle nich být i o něco vyšší.

Z historie

Bitva na Bílé hoře se udála 8. listopadu 1620. Utkalo se v ní vojsko českých stavů s vojáky Ferdinanda II. Pro české dějiny znamenala zásadní obrat, následujícího dne ze země uprchl Fridrich Falcký, dosazený na trůn českou šlechtou. Následovalo období habsburské nadvlády, která i kvůli spisovateli Aloisi Jiráskovi vešla do povědomí jako doba temna.