Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tady zemřel Jan Masaryk: Černínský palác vydal svá tajemství

Autor: Maxmilián Nový - 
10. března 2024
05:00

Nahlédnout do útrob ikonických budov v Praze budou mít možnost návštěvníci festivalu Open House až příští víkend. Otevřou se i dveře Černínského paláce – sídla rezortu zahraničí. Nedělní Blesk měl možnost si budovu prohlédnout už teď. Včetně bytu, kde strávil poslední chvíle svého života šéf diplomacie Jan Masaryk (†61). Smutné výročí jeho smrti připadá právě na dnešek.  

Palác je společně s Černínskou zahradou chráněn jako kulturní památka. Se svými 150 m v průčelí je nejdelší barokní stavbou Prahy. Ačkoliv jde o velkou budovu, většinu z původní barokní stavby zabírají reprezentační prostory. Musela se tak přistavět moderní budova kanceláří hned za palácem. V saloncích často probíhají jednání mezi ministrem zahraničí Janem Lipavským a diplomaty.

Luxusní sídlo a lazaret

Historie budovy sahá až do 17. století, kdy ji nechal postavit rakouský diplomat, hrabě Humprecht Jan Černín z Chudenic. Zatímco dřív byl palác jedním z významných sídel šlechtického rodu, plný drahého umění, v dalších stoletích si budova prošla krušnou dobou. Sloužila jako lazaret, útulek pro chudé či jako kasárna. Během třicetileté války byla dokonce zasažena stovkou dělostřeleckých ran. Až nakonec při vzniku první republiky se rozhodlo, že by se mohla využít jako sídlo rezortu zahraničí, a prošla rekonstrukcí.

Opulence u pohřebiště

Původně barokní palác má celou řadu impozantních salonků a velkých sálů, kde se pořádají konference. Spojují je dlouhé chodby s výhledem do zahrady ve francouzském stylu, kde se při vykopávkách našlo starodávné pohřebiště.

75 let stará zahrada

Přímo v sídle svého ministerstva měl zařízený byt syn zakladatele Československa Jan Masaryk. Dodnes není jasné, jak tento bohém, milovník žen a muž mnoha talentů i protikladů zemřel. Jeho bezvládné tělo se našlo 10. března 1948 na nádvoří Černínského paláce. Podle historiků s největší pravděpodobností buď spáchal sebevraždu, anebo po římse před někým utíkal a omylem spadl dolů. Co ale jisté je, že v bytě trávil poslední okamžiky svého života.

Video  Auta našich prezidentů. Čím jezdil Masaryk, Havel nebo Zeman?  - Videohub
Video se připravuje ...

lucie13 ( 10. března 2024 18:25 )

Jaká tajemství? Kdo ho z toho okna vyhodil?

lucie13 ( 10. března 2024 18:24 )


a i Putin, protože tihle mohou za všechno

Uživatel_5584341 ( 10. března 2024 14:13 )

😃 😃 😃 👍 👍 👍

donypan ( 10. března 2024 11:07 )

Vůbec by mne nepřekvapilo kdyby v tom mělo prsty hnutí ANO,nebo dokonce sám Babiš.

Zobrazit celou diskusi