Podle Nejvyššího správního soudu (NSS) podléhá aplikace Uber zákonům tak jako přeprava taxikářů. Přelomový rozsudek tak zkomplikuje službě „život“ ještě více než doposud. „Jakkoliv (řidiči Uberu, pozn. red.) využívají moderní technologická řešení a alternativní ekonomické formy, neznamená to automaticky, že jejich činnost nepodléhá žádným pravidlům,“ uvedl předseda NSS Radan Malík. Rozsudek městského soudu tak zrušil a věc vrátil k dalšímu řízení.

Dřívější rozsudek měl totiž prominout řidiči Uberu pokutu 15 tisíc korun. Podle Městského soudu v té době neexistoval žádný předpis, který by jízdu pomocí aplikace Uber zakazoval. To se ale nelíbilo pražskému magistrátu, který následně podal stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten nyní rozhodl ve prospěch hlavního města.

Takto vypadala jedna ze stávek taxikářů:

Podobné stanovisko má i ministerstvo dopravy. „Pro všechny řidiče taxi platí podle něj stejné podmínky a povinnosti. Pokud dopravce s cestujícím nesepsal písemnou smlouvu, vozidlo musí být mimo jiné označeno svítilnou s nápisem taxi. Dodržování zákona mohou kontrolovat městské dopravní úřady a nelegální taxislužbu pokutovat,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Stávky a nejasnosti

Situace kolem sdílené ekonomiky se tak vyostřuje. Po několika stávkách a nejasnostech o „legálnosti“ provozování aplikace to zatím vypadá, že Uber nebo například Airbnb brzy skončí na českém trhu v podobě, v jaké tu fungují nyní. Na Uber si přitom magistrát v posledním měsíci „došlápl“ a kontroly nedopadly vůbec dobře.

Během října provedl magistrát celkem 180 kontrol, 140 u taxikářů a 40 u Uberu. Podle očekávání dostali všichni řidiči Uberu pokutu za to, že nejsou označení nápisem taxi, ceníkem nebo žlutou svítilnou. Zároveň však figuranti jeli ve 40 procentech jízd za vyšší částku za kilometr, než Praha povoluje.

„Při kontrolách řidičů Uberu bylo ve všech případech zjištěno porušení zákona o silniční dopravě a v 16 případech došlo k porušení zákona o cenách – předražení. Dále magistrátní úředníci uložili čtyři kauce v celkové výši 250 tisíc korun a zadrželi deset průkazů řidiče taxislužby. V případě porušení zákona o silniční dopravě se nejčastěji jedná o situace, kdy vozidlo není vybaveno taxametrem, není označeno jako vozidlo taxi nebo nemá viditelně umístěný ceník,“ potvrdil dříve pro Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Fotogalerie
28 fotografií